Je business in 2024 uitbreiden? Met de groeiversneller zet je die stap

Magazines | Vallei Business nummer 6 2023

Als ondernemer wil je je ideeën verder kunnen doorontwikkelen. Je hebt een toekomstbeeld over hoe jij jouw product of dienst in de markt wil zetten, hier in Nederland of zelfs daarbuiten. Soms heb je daarbij een steuntje in de rug nodig. Dan is het goed om te weten dat een organisatie als Oost NL je verder kan helpen met kennis, een netwerk en financiering via De Groeiversneller.

De Groeiversneller…? Gaat er een belletje rinkelen? Juist. De Groeiversneller is sinds 2017 een ondersteuningsprogramma voor Gelderse mkb-bedrijven, gefinancierd door provincie Gelderland en uitgevoerd door Oost NL in samenwerking met Gelderse partners zoals Connectr, Kiemt, Health Valley, Food Valley, de RCT’s en de Economic Board. Het programma helpt ondernemers die de ambitie hebben om te groeien als het gaat om bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen, zoals het terugdringen van CO2, het produceren van gezond voedsel of het betaalbaar houden van de zorg. Met een kennisvoucher vanuit het programma kan de ondernemer de kosten voor externe expertise voor de helft terugkrijgen (max. € 10.000 bij een factuur van min. € 20.000). “Oost NL is een van de grootste regionale ontwikkelingsmaatschappijen van Nederland. Wij werken in opdracht van de provincie om de economische groei van duurzame bedrijven in onze regio te ondersteunen. Vanuit een duidelijke maatschappelijke missie ondersteunen wij ondernemers binnen de sectoren Food, Energy, Tech en Health. Deze innovatieve bedrijven helpen we met de broodnodige financiële ondersteuning. Daarnaast stellen wij ook ons uitgebreide netwerk van experts beschikbaar. Wat dit programma uniek maakt, is dat de ondernemers zelf mogen kiezen welke partij ze willen inhuren om hun groeibelemmering weg te nemen. Dit kan heel specifiek zijn, bijvoorbeeld een bedrijf gespecialiseerd in patenten in de energiebranche”, aldus Wouter van der Kley, projectleider bij Oost NL,

“Waar het ons met De Groeiversneller om gaat, is dat de ondernemer een stap verder komt in de duurzame groei van zijn business. We doen dat in principe voor eerder genoemde topsectoren, maar we kijken daarbij wel breder. Zolang de maatschappelijke uitdaging van de ondernemer maar helder is.”

GOED VOORBEELD DOET VOLGEN
De duurzame doelen van Gelderland staan voorop bij De Groeiversneller. Denk daarbij aan de energietransitie en gezondere, duurzame voeding. Wie zijn dan die bedrijven die gebruikmaken van De Groeiversneller?

Twee mooie voorbeelden:

HOLLAND FOOD SERVICE VERS-PANKLAAR
In Oost-Nederland werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan het aanbieden van gezond en betaalbaar voedsel om zo de klimaatdoelstellingen te behalen en de groeiende wereldbevolking te voeden. Het Wijchense Holland Food Service, al meer dan 130 jaar een familiebedrijf met inmiddels het predicaat ‘koninklijk’, is leverancier van eten en drinken. Vooral in de ouderenzorg. Holland Food Service kijkt naar ontwikkelingen in de markt en kan zich zo blijven voorbereiden op een duurzame toekomst. Dat doet het bedrijf onder andere door het ontwikkelen van concepten om zorginstellingen te helpen met het verduurzamen van hun voedingsaanbod. Holland Food Service heeft bij Oost NL een groeivoucher aangevraagd en zet deze nu in voor het doorontwikkelen, testen en uitvoeren van circulaire concepten. Daarmee kan Holland Food Service niet alleen de eigen bedrijfsvoering verder verduurzamen, maar ook die van haar klanten. Een win-win-situatie.

VOLTA ENERGY
Volta Energy uit Duiven is gespecialiseerd in het bouwen en verhuren van aggregaten op zonne-energie. Het bedrijf streeft ernaar om zo groen mogelijke energie te leveren op locaties waar geen aansluiting op het elektriciteitsnet beschikbaar is, zoals bij bouwplaatsen en evenementen. Volta Energy heeft onlangs een prototype van een aggregaat ontwikkeld dat werkt op zonne-energie én dit kan opslaan in een waterstofcel. Het bedrijf heeft een voucher bij De Groeiversneller aangevraagd voor de doorontwikkeling van het aggregaat. Over waterstof valt namelijk nog veel te leren, zoals over het veilig werken met waterstof.

Dankzij de voucher van De Groeiversneller heeft Volta Energy verschillende experts kunnen inhuren die de kwaliteit van het aggregaat naar een hoger niveau tillen. Daarnaast hebben ze een internationaal marktonderzoek laten uitvoeren. Inmiddels worden er meer dan 250 zonne-aggregaten ingezet in Nederland en Europese landen, zoals Italië.

WIST JE DAT?
Wist je dat dankzij De Groeiversneller sinds 2017…

• 2.923 ontwikkelplannen van ondernemers zijn ontvangen en besproken?
• 1.546 kennisvouchers zijn toegekend?
• 1.700 experts hierdoor zijn ingehuurd?
• 81 financieringsanalyses zijn opgesteld?
• innovatie- en technologieontwikkeling het meest is ingezet?
• 40% van de aanvragen uit de sector Tech is ontvangen?
• met gemiddeld een 8,3 door deelnemers is beoordeeld

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by