FoodValley Inspiratiedag biedt nieuwe samenwerkingskansen

Magazines | Vallei Business nr 5 2014

FoodValley Inspiratie bijeenkomst biedt nieuwe samenwerkingskansen

De middag stond in het teken van samenwerken en vond plaats bij Wageningen UR. Louise O. Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR: “Er zijn kansrijke samenwerkingsmogelijkheden tussen onderzoekers van onze universiteit, de overheid en ondernemers uit de regio. Door deze kansen optimaal te benutten, maken we samenwerken in de FoodValley regio meer concreet.”

De bijeenkomst gaf aanwezigen inzicht in de kansrijke omgeving van de FoodValley door rondleidingen langs onder andere RIKILT, de kassen, het FORUM-gebouw en Restaurant van de Toekomst. Martine Schuijer, regiomanager van VNO-NCW: “Door zo'n kijkje in de keuken verlagen we de drempel voor ondernemers naar onderzoekers en de universiteit. Dit geeft niet alleen inzicht in de mogelijkheden, maar maakt ook duidelijk waar je moet zijn voor bepaalde vraagstukken.” In groepen verkenden de ruim tweehonderd deelnemers diverse projecten op het campusterrein.

Ondergetekende had gekozen voor een rondleiding door het Restaurant van de Toekomst. Het restaurant is geen typische eetlocatie zoals je wellicht zou verwachten. Het is de enige onderzoeksinstelling ter wereld waar opdrachtgevers de emotie die een product oproept, het effect van omgevingsfactoren op de smaakbeleving en het feitelijke keuze- en eetgedrag van de consument kunnen meenemen in de productontwikkeling. In het Restaurant van de Toekomst worden het werkelijke keuze- en eetgedrag van de consument onderzocht. Dat doet men in het eigen restaurant waar de bezoekers intensief geobserveerd worden en ook op andere plekken, zoals in supermarkten, restaurants, verzorgingshuizen, en ziekenhuizen. Overal waar de etende mens zich begeeft, kunnen de onderzoekers het keuze- en eetgedrag registreren.

Inspirerende regio

Het hoofdprogramma werd geopend met presentaties van diverse projecten uit de FoodValley middels een reis door de regio. Deze pitches werden verzorgd door bedrijven en onderwijsinstellingen. ROCA12 en het bedrijf More for You vertelden over ICT-processen in de bouw. De Christelijke Hogeschool Ede en zorginstelling Opella vertelden over hun samenwerking in kennisuitwisseling. Het Rijn IJssel College is een samenwerking aangegaan rondom het FoodValley koekje. Stuk voor stuk samenwerkingen die laten zien dat FoodValley gaat om het maken van waardevolle verbindingen. Fresco is vanaf dit jaar de nieuwe bestuursvoorzitter van Wageningen UR. Zij gaf een inspirerende speech over samenwerken: “FoodValley heeft in het buitenland al een hoge wauw-factor. Maar de roots liggen in deze regio. Wageningen UR wil ramen en deuren wijd open zetten voor nauwere regionale samenwerking.”

De interessante middag werd afgesloten met een netwerkborrel.

Ruim tweehonderd ondernemers en vertegenwoordigers van overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen waren donderdag 16 oktober aanwezig bij de jaarlijkse bijeenkomst FoodValley Inspiratie. Een bijzondere bijeenkomst, omdat deze georganiseerd is door de Triple Helix: overheid, ondernemers en onderzoek- en onderwijsinstellingen.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement