Column Advocatenkantoor Wolters

Magazines | Vallei Business nr 5 2014

De statutair directeur

U bent aandeelhouder van een BV. Die BV heeft een natuurlijk persoon als bestuurder. Of u bent die bestuurder. Over de bijzondere band die er is met de BV wordt vaak niet nagedacht.

Het wordt zeer actueel als de bestuurder plaats moet maken. Wat dient u dan te weten?

Allereerst of de bestuurder een statutair directeur is. Onder andere is dan relevant of er sprake is van een benoemingsbesluit. Als eenmaal is vastgesteld dat de bestuurder een statutair directeur is dan betekent dat er twee banden dienen te worden doorgesneden: een vennootschapsrechtelijke band en een arbeidsrechtelijke band.

Die dubbele band maakt een statutair directeur tot een bijzondere werknemer. De vennootschapsrechtelijke band dient te worden doorgesneden door een correct besluit van het daartoe bevoegde orgaan (meestal de aandeelhouders). Daarvoor dienen de statutaire en wettelijke regels te worden nageleefd. Onder andere dienen termijnen te worden nageleefd. Er moet een geldig vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit zijn.

Als dat er is, dan eindigt ook de arbeidsrechtelijke band met de BV. Dat is de hoofdregel. Om die arbeidsovereenkomst te laten eindigen, zegt werkgever vervolgens ook nog de arbeidsovereenkomst op. Dat lijkt vrij simpel, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan. Een niet rechtsgeldig vennootschapsrechtelijk ontslagbesluit haalt ook het arbeidsrechtelijke ontslag onderuit.

Laat u tijdig voorlichten over hetgeen voor u geldt.

Vragen? Stel ze aan advocaat mr. A.L. (Annette) Wolters-van Soest, specialist Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Contractenrecht

Newtonstraat 3, 3902 HP Veenendaal, 0318-701220 / 06-57561094

www.advocatenkantoorwolters.nl, info@advocatenkantoorwolters.nl

Siras Koerier krijgt een nieuw telefoonnummer

Ton en Coby de Roos vertellen: “Wij gaan niet vrijwillig verhuizen, maar het gebouw in Wageningen waarin onze hoofdvestiging al meer dan 27 jaar gevestigd is, is een bedrijfsverzamelgebouw. Echter, alle huurders moeten het pand per 1 januari 2015 verlaten, omdat de eigenaar tot algehele sloop besloten heeft. Dat gaat ons na zoveel jaren uiteraard ontzettend aan ons hart, want hier liggen de wortels van ons bedrijf tenslotte. Gelukkig hebben wij in Rhenen weer een geschikte locatie kunnen vinden. Onze klanten zullen dus moeten wennen aan ons nieuwe telefoonnummer wat vanaf 1 januari 2015 in werking gaat: 0317-612298.”

Let op: vanaf 1 januari 2015 is dit ons nieuwe telefoonnummer: 0317-612298.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement