Lancering Plant-e: stroom uit planten

Magazines | Vallei Business nr 5 2014

Het systeem op de KennisAs voedt tijdelijke verlichting in een vangrail naar een viaduct over de A12. Op termijn wordt deze verlichting vervangen door een lichtkunstwerk boven de A12. De gemeenten Ede en Wageningen investeerden in deze innovatieve duurzame technologie.

Michiel Uitdehaag, wethouder Economie van Wageningen en Leon Meijer, wethouder duurzaamheid van Ede, waren aanwezig bij de lancering in Zaandam. Michiel Uitdehaag: “Innovatie en kennis zijn de toekomst van Nederland. Wij vinden het onze verantwoordelijkheid, als overheid, om kansrijke concepten zoals Plant-e te stimuleren. Het product is voortgekomen uit onderzoek op de KennisAs. Daarom vinden we het geweldig dat het systeem hier nu ook een plek krijgt. Het past bovendien erg goed bij het concept van de KennisAs als levend laboratorium dat ruimte biedt om te experimenteren met innovatie.”

Leon Meijer: “Plant-e is een mooi voorbeeld van hoe Ede en Wageningen investeren in duurzaamheid. We kijken verder dan traditionele technieken. Dit product bevindt zich nu nog in de beginnende fase. Door het steeds meer toe te passen en dus meer kennis op te doen, verwachten wij dat Plant-e erin slaagt grootschalige groene elektriciteitscentrales te realiseren. Door toepassing op bijvoorbeeld rijstvelden kan tegelijkertijd voedsel worden geproduceerd. Een win-win situatie dus. We zijn trots op dit soort technologische ontwikkelingen die bijdragen aan duurzaamheid van onze kwetsbare planeet.”

KennisAs Ede-Wageningen

De KennisAs Ede-Wageningen, midden in de Regio Foodvalley, vormt de verbinding tussen de Wageningen Universiteit en Campus en de Veluwse Poort in Ede, de toekomstige locatie van het World Food Center. De KennisAs is een groeiend netwerk van bedrijven, instellingen en overheid die elkaar verder helpen groeien in innovatie en kennis. De Wageningen Universiteit en Campus vormt het internationaal en inspirerend.

Stroom uit planten

Een baanbrekende innovatie én een wereldwijde primeur: dat is Plant-e, een systeem waarbij levende planten elektriciteit genereren. Op twee plekken in het land werd woensdag 5 november verlichting aan dit systeem aangesloten. Burgemeester Van der Knaap van Ede en burgemeester Van Rumund van Wageningen ontstaken verlichting in een vangrail naar een viaduct over de A12, op de KennisAs Ede-Wageningen. Via de satelliet was er verbinding met het HEMbrug terrein in Zaandam. Daar koppelden Jacqueline Cramer, Hoogleraar Duurzaam Innoveren, en Marjolein Helder, directeur Plant-e, het systeem aan een lichtinstallatie boven een buitenwerkplek.

Lancering Plant-e:

FoodValley Regio

De burgemeesters uit Ede en Wageningen lieten de lampjes branden.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement