Vastgoed in het slop

Magazines | Vallei Business nr 4 2011

Vastgoed in het slop

Onlangs publiceerde informatieleverancier Locutus verbazingwekkende cijfers over leegstand bij winkelpanden. Wat blijkt? In de eerste helft van dit jaar is 190 duizend vierkante meter aan winkeloppervlak bijgebouwd, terwijl de leegstand opliep met 185 duizend vierkante meter. Met andere woorden: wordt elk nieuw winkelpand gerealiseerd voor de leegstand? Het ligt iets anders, aldus directeur Locutus Gertjan Slob, al vindt ook hij de cijfers opvallend.

Het lijkt erop dat er voor niets wordt gebouwd, omdat het aantal nieuwe winkelpanden qua oppervlakte gelijk is aan de leegstand. Klopt dat?

“Je kunt ze niet één-op-één tegen elkaar wegstrepen, zo eenvoudig is het niet. In de eerste plaats zien we dat het vooral de wat grotere panden zijn die te kampen hebben met leegstand. In de tweede plaats heb je te maken met regionale verschillen. Het kan dus zijn dat er in de ene plaats behoefte is aan meer winkels, terwijl een andere plaats te maken heeft met krimp.”

Toch wordt er veel nieuwe winkelruimte

gerealiseerd. Kan je niet slimmer gebruik maken

van bestaande panden?

“Het is een duidelijk verschil in dynamiek tussen bedrijfsonroerend goed op industrieterreinen en vastgoed in winkelstraten. Winkelstraten moeten vernieuwen om te kunnen blijven bestaan. Neem bijvoorbeeld het Musiskwartier in Arnhem. Zoiets doet wat met je stad. Als er geen voortdurende verandering is, verliest een winkelhart zijn aantrekkingskracht. Bovendien is het niet altijd even gemakkelijk om een nieuwe winkel te beginnen in een verlaten pand.”

Hoe komen jullie aan de informatie over wat

waar leegstaat?

“Door gewoon te kijken en te tellen. Wij hebben een database met alle winkels in Nederland. Onze mensen gaan letterlijk op pad om zich op de hoogte te stellen van wijzigingen in het aanbod. Elke winkel wordt minimaal één keer per jaar bezocht. Het is waardevolle informatie die we als commercieel bedrijf aanbieden aan marktpartijen.”

Is er wat te zeggen over accentverschillen qua regio?

“Wij zien dat vooral Groningen en Limburg te kampen hebben met leegstand. Precieze cijfers over de Achterhoek heb ik zo niet paraat, maar ik weet wel dat er een aantal dorpen te maken hebben met forse krimp in het winkelaanbod. Overigens moet ik er bij zeggen dat de stad Groningen veel compenseert voor de leegstand elders in de provincie.”

En op brancheniveau? Is er een categorie die eruit springt qua slechte score?

“Je ziet dat winkels die moeten concurreren met internet het erg moeilijk hebben. Als consumenten iets online bestellen, gaat dat ten koste van een ouderwetse transactie in een echte winkel. Ik noem boekwinkels, bruin- en witgoed, cd- en gamestores en videotheken.”

Tot slot: welke maatregelen moet je nemen om leegstand tegen te gaan?

“In theorie is het simpel. Eventueel ombouwen en herbestemmen. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Veel panden staan op de monumentenlijst, waardoor je niet zomaar aan het breken kunt gaan. Het heeft allemaal te maken met de crisis waar we nog steeds mee te maken hebben. Als de economie definitief aantrekt zal de leegstand vanzelf minder worden.”

trends in vastgoed

Steeds meer winkelpanden staan leeg

“Je ziet dat winkels die moeten concurreren met internet het erg moeilijk hebben.”

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by