Ontslagvergoeding

Magazines | Vallei Business nr 4 2011

Ontslagvergoeding vaak nodig

om rond te komen na ontslag

65% van de ontslagen werknemers die een ontslagvergoeding (ook wel gouden handdruk) meekrijgt, denkt binnen 3 jaar deze ontslagvergoeding te moeten gebruiken als aanvulling op het inkomen. Zo blijkt uit onderzoek van de website www.bank-sparen.nu.

Na ontslag hebben veel ex-werknemers recht op een werkloosheidsuitkering (WW), maar 39% denkt niet rond te kunnen komen van de WW-uitkering en zal direct een beroep moeten doen op (een deel van) de ontslagvergoeding om zo de WW-uitkering aan te vullen.

Meer dan een kwart weet niet zeker of ze een beroep willen doen op de ontslagvergoeding, maar wil in ieder geval de mogelijkheid hebben om de ontslagvergoeding direct om te zetten in een aanvulling op het inkomen als dat nodig blijkt te zijn.

26% van de ontslagen werknemers weet vrijwel zeker de ontslagvergoeding niet direct nodig te hebben als aanvulling op het inkomen en zet de vergoeding voor 5 of 10 jaar vast.

Ontslagvergoeding en de fiscus

Een ontslagvergoeding is in principe progressief belast in box 1 waardoor er al snel 52% belasting dient te worden betaald over de ontslagvergoeding. Ontslagen werknemers kunnen dit echter voorkomen door een beroep te doen op het stamrecht. Dat impliceert dat de werkgever de bruto ontslagvergoeding (dus zonder inhouding van belasting) mag overmaken naar een bank, verzekeraar of een stamrecht BV. De werknemer mag dan de ontslagvergoeding, nu of in de toekomst, uit laten keren over meerdere jaren. De uitkeringen zijn wel belast, maar omdat vergoeding nu wordt ‘uitgesmeerd’ over meerdere jaren is de belasting per jaar lager dan wanneer de ontslagvergoeding in 1 keer zou worden belast.

Banksparen met gouden handdruk

Sinds 1 januari 2010 is het mogelijk om te banksparen met een ontslagvergoeding. Banksparen is goedkoper en flexibeler dan een gouden handdruk verzekering of een stamrecht BV, zeker voor de groep die denkt binnen 3 jaar een beroep te moeten doen op hun ontslagvergoeding.

Op www.bank-sparen.nu kunnen ontslagenen alle bankspaarrekeningen vergelijken op rente en voorwaarden.

financieel

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement