Het nieuwe kantoor

Magazines | Vallei Business nr 4 2011

Het nieuwe kantoor

Half negen ’s ochtends op kantoor inklokken, om vervolgens tot vijf uur onder de tl-buizen achter de pc te zitten. Zo zag een gemiddelde werkdag op kantoor voor veel mensen er tot voor kort uit. Inmiddels hebben de lichtgrijze bureaus plaatsgemaakt voor loungerooms en videovergaderruimtes en maken open flexkantoren hun opmars.

Het Nieuwe Werken is informatie onafhankelijk van tijd en plaats. Werk en privé lopen naadloos in elkaar over. De werknemer wordt op output gestuurd waarbij hij zelf bepaalt waar hoe en wanneer hij het werk doet. In het nieuwe kantoor kunnen mensen altijd en overal werken. Werkzaamheden worden thuis, bij de klant of op de zaak uitgevoerd. Dit vereist een aanpassing in de kantoorinrichting met een juist balans tussen (flex) werkplekken en ontspannings- en vergaderruimtes.

Kantoren krijgen dan ook een andere functie en worden ontmoetingsplekken voor collega’s en gelijkgestemden. Er ontstaat een meer open en flexibel karakter, waarbij de inrichting van werkplekken wordt afgestemd op de aard van de uit te voeren werkzaamheden. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de individuele wensen en eisen van verschillende typen werkers. Geconcentreerd werken in een stilteruimte, sparren met collega’s in brainstormruimtes en netwerken bij ontmoetingsplekken; elke activiteit wordt optimaal gefaciliteerd.

Ideale werkomgeving

Het Nieuwe Werken zal met name bij de oudere generatie nogal eens de wenkbrauwen doen fronsen. Het kantoor ziet er niet altijd direct uit als een werkomgeving. Een gebouw waarin de werknemers lui onderuit hangen in een egg-chair met hun laptop op schoot en latte macchiato in de hand wekt niet direct het idee dat er hard gewerkt wordt. Toch biedt het nieuwe kantoor volgens diverse deskundigen de ideale werkomgeving en brengt deze nieuwe omgeving veel voordelen met zich mee. Hierbij valt niet alleen te denken aan praktische elementen als de besparing op reistijd en -kosten en een besparing op het bedrijfoppervlak, maar met name aan het welbevinden van werknemers. Hoe meer ontspannen de werkomgeving oogt, des te lucratiever de arbeid, is een veelgehoorde conclusie.

Open flexkantoren

Een recente ontwikkeling binnen Het Nieuwe Werken is de opkomst van de open flexkantoren, die zich vaak in de buurt van snelwegen, stations of stadscentra bevinden. Ondernemers hoeven niet langer een eigen bedrijfsruimte te huren of vanuit huis te werken, maar kunnen flexibeler werken. Kantooromgeving en vergaderruimtes worden hierbij gedeeld met andere Nieuwe Werkers. Ideaal voor de flexnomaden, ondernemers die een paar uurtjes willen overbruggen tussen de afspraken in en de mail willen checken of documenten uit willen werken. Daarnaast is een open flexkantoor ook een perfecte uitvalsbasis voor de startende zzp’er die de stap naar een vast kantoor in het begin vaak nog te groot vindt.

De voordelen voor de gebruikers van een flexkantoor zijn legio: werktijden kunnen flexibel worden ingedeeld, er wordt op reistijd bespaard, er is beschikking over een professionele werkomgeving en faciliteiten in de buurt en er is een kruisbestuiving mogelijk met andere andere werkers.

Flexkantoor voor vrouwen

Wie op zoek gaat naar een flexkantoor merkt echter al gauw dat er veel verschijningsvormen zijn. Bovendien lopen de prijzen sterk uiteen. Kosten variëren van 15 euro voor een dagdeel tot 450 euro per maand en voor elk type persoon is er wel een bepaald soort flexkantoor te vinden dat aansluit bij zijn of haar belevingswereld. Stijlen variëren dan ook van zakelijk en luxe tot creatief en alternatief. In Rotterdam is er een tijdje terug zelfs een flexkantoor speciaal voor vrouwen geopend.

De opmars van flexkantoren zal zich de komende tijd dan ook alleen nog maar verder uitbreiden. Ook andere branches zullen hiervan mee profiteren, zoals de ICT-sector, die allerlei tools bedenkt om het flexwerken makkelijker te maken. De eerste apps om flexkantoren in de buurt te vinden zijn al gesignaleerd.

Atoomclub Utrecht

powered by TCN

Atoomclub Utrecht

powered by TCN

Onlangs werd Vodafone winnaar van de Winning Workplace Award 2011.

Vodafone speelt met het Mobile Working

concept in op Het Nieuwe Werken.

Waar kun je Het Nieuwe

Werken aan herkennen?

• De kenniswerker bepaalt zijn eigen tijden, heeft een laptop met thuiswerkaccount en werkt op kantoor, thuis en op buitenlocaties. Hij/zij wordt dus niet geacht 5 dagen per week van 9-17 uur op kantoor te zijn en te werken op een vaste werkplek als deze elders op een ander tijdstip zijn werk beter kan doen.

• De kenniswerker wordt vooral gemanaged op output, niet op aanwezigheid en input. Vertrouwen (en niet controle) is hierbij het sleutelwoord waarbij er minder regels zijn en meer verantwoordelijkheid ligt bij de kenniswerker zelf.

• Samenwerken buiten de bedrijfsgrenzen door gebruik te maken van kennis en kunde van anderen staat centraal. Het Nieuwe Werken leidt tot meer ondernemerschap doordat de kenniswerker door zijn netwerk sneller kansen ziet en oppakt. De kenniswerker neemt niet alleen deel aan fysieke vergaderingen, maar overlegt en netwerkt met social software (bijv. chat, conferencing, Linkedin) waardoor zijn netwerk verder reikt dan alleen collega’s uit de directe kantooromgeving.

• Het Nieuwe Werken staat voor werken waarbij de activiteit centraal staat en niet de kantooromgeving. De kenniswerker kiest een omgeving die past bij zijn werkzaamheden.

(* Bron: www.frisblik.nl)

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by