Business flitsen

Magazines | Vallei Business nr 4 2011

Aantal faillissementen in horeca verdubbeld

Het aantal horecabedrijven dat op de fles gaat, blijft hoog. In juli lag het aantal faillissementen twee keer zo hoog als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de site Faillissementsdossier.nl. In juli bedroeg het aantal bankroeten onder horecaondernemingen 56. Vooral cafés kregen klappen. “Er was de afgelopen jaren al sprake van een negatieve trend. De crisis en het rookverbod hebben die versterkt”, aldus Koninklijke Horeca Nederland. De groei van het aantal failliete horecabedrijven staat in schril contrast met de stijging van de omzet binnen de branche en de toename van het totale aantal ondernemers.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland staat tegenover de omzetgroei, die over het eerste kwartaal ruim zes procent bedroeg, echter een substantiële stijging van de lasten.

Nederlandse bedrijven lopen

voorop in ‘Bring Your Own’ beleid

Het Nederlandse bedrijfsleven loopt voorop in het gebruik van privé-apparaten op het werk. Drie op de tien werknemers (30%) gebruikt een eigen smartphone, laptop, tablet, netbook of PC voor werkdoeleinden. Over twee jaar is dat percentage naar verwachting toegenomen tot 37 procent. Dat blijkt het onderzoek ‘Bring-Your-Own index’ van Citrix onder bedrijven in Australië, Canada, Duitsland, India, VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Alleen India doet het beter dan Nederland: op dit moment neemt 34 procent daar een eigen apparaat mee naar kantoor, over twee jaar is dat 38 procent. Grofweg zijn er twee redenen om BYO te omarmen in een organisatie. Eén van die redenen is het bijhouden van de snelle ontwikkeling in consumenten-IT – ook wel consumerization genoemd. De CEO’s die vooruit denken gebruiken BYO om talent aan te trekken, een flexibele werkomgeving mogelijk te maken en om de productiviteit te verhogen.

Denen en Duitsers meeste vrije dagen

Van alle werknemers in de Europese Unie hadden Denen en Duitsers in 2010 de meeste vrije dagen. Inclusief officiële feestdagen hadden zij 40 vakantiedagen. Roemenië bungelt met 27 dagen onderaan. Nederland zat met 30 dagen onder het Europees gemiddelde van 34,4 dagen. Dit blijkt uit cijfers die Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden onlangs heeft gepubliceerd. Wat het gemiddelde aantal vakantiedagen betreft zat Nederland met 25 op het Europees gemiddelde. Maar de Nederlandse werknemer kwam er met feestdagen bekaaid af. Exclusief de feestdagen die op een zondag vielen, waren het er vijf. Het Europees gemiddelde lag op 9,6. Spanje spande de kroon met 14 feestdagen.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by