Expat Center FoodValley: Snelle service, en meer

Magazines | Vallei Business nr 1 2016

Expat Center FoodValley:

Snelle service, en meer

Nederland is een aantrekkelijk land om te leren en te werken. Onze kennisinstellingen en bedrijven zijn op veel gebieden toonaangevend in de wereld, en veel mensen komen hier vanuit het buitenland naartoe om hier hun kennis te verbreden of te verspreiden. Meestal echter gaat een verblijf in een buitenland gepaard met nogal wat papierwerk en rompslomp. Dankzij de Expat Centers wordt de gehele procedure aanzienlijk versneld.

Het Expat Center FoodValley in Wageningen is één van de in totaal acht Centers in Nederland die bedrijven en kennisinstellingen ontzorgen als ze mensen vanuit het buitenland hier naartoe halen. Manager Derk Rademaker: “Op alle Expat Centra kun je gebruik maken van de versnelde procedure, in plaats van de standaard procedure. En alle formulieren regelen op één plek: een gemeentelijke overheid geeft BSN-nummers uit en de IND verblijfspasjes. Dus bij elkaar, op één plek, in één keer.”

Papierwerk

De manager vervolgt: “Waar wij mee afwijken van de andere Expat Centers is dat wij ook het papierwerk kunnen doen. We doen dus niet alleen de afhandeling van de formaliteiten bij het overheidsloket, maar kunnen ook helpen met het aanvragen van papierwerk voor formaliteiten. Daarnaast leveren we met hulp van een aantal partners ook bijvoorbeeld hulp bij het vinden van huisvesting. Of taal- en cultuurtrainingen. Verzekeringen voor expats, daarvoor hebben we een samenwerking met een aantal verzekeraars. En een belastingadviseur, de belastingaangifte voor een international vraagt ook weer de nodige deskundigheid. Zo proberen we een zo compleet mogelijke dienstverlening aan te bieden voor internationals. Geheel ontzorgen, dus.”

Toegevoegde waarde

Dat dit concept interessant is, blijkt uit de groei van het aantal bedrijven en instellingen dat gebruik maakt van de diensten van het Center. Rademaker: “Je ziet dat we steeds beter gevonden worden, in de regio zijn er nu zo’n 25 organisaties die gebruik maken van onze diensten. Het werkgebied van het Expat Center Wageningen is de regio, maar we breiden ook uit in Gelderland. Zo is recent de gemeente Arnhem aangehaakt. We merken dat het voor veel organisaties nog een nieuw concept is, en dat het even tijd kost voor bedrijven om ons te leren kennen, in te zien wat onze toegevoegde waarde is voor hun organisatie.”

De doelgroep bestaat in eerste instantie uit kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers, maar omdat het Expat Center de diensten modulair kan aanbieden, kunnen bijvoorbeeld ook topsporters die vanuit het buitenland bij een Nederlandse club komen werken, er gebruik van maken.

Sociale integratie

De deskundigheid kan op meerdere manieren worden toegepast. Rademaker: “We richtten ons in eerste instantie alleen op inkomende staf, maar richten ons nu ook op uitgaande staf, Nederlandse wetenschappers die in het buitenland gaan werken, of medewerkers die worden uitgezonden. We zijn nu een pilot gestart voor Wageningen UR, die zendt veel mensen uit en daar doen we alle dienstverlening omheen. Dat doen we in samenwerking met partners, en dan proberen we alles te regelen wat er komt kijken bij het uitzenden van zo’n persoon.”

Hij vervolgt: “Een tweede noviteit is dat we gaan starten met een programma rond sociale integratie van internationals. Dat is niet zozeer een inburgeringscursus, zo moet je het niet zien. Als een international zich hier niet helemaal thuis voelt, onvoldoende een sociaal netwerk heeft opgebouwd, gaat die na de afgesproken periode ook weer weg. Soms zijn dat toptalenten, en die wil je natuurlijk houden voor je regio. Eén van de dingen die we aanbieden, is een partnerprogramma. Dat richt zich op de partners van de internationals, die mee komen. Daarvoor bieden we dan allerlei zaken aan, zoals taalcursussen en kennis maken met werken in Nederland, want partners mogen hier ook werken. Wij verwijzen dan gericht door of nodigen een organisatie uit om een workshop te geven. Dat kan een uitzendorganisatie zijn. Maar ook een sportclub of andersoortige vereniging. Sport is een heel mooie manier om mensen te laten integreren. Met andere internationals, maar ook met Nederlanders, dat is ook een belangrijk punt. Verder gaat het Expat Center borrels, workshops en een Expat-fair organiseren, alles gericht op integratie. Dat gaan we plannen voor ergens in de tweede helft van dit jaar.

Wat we tegenwoordig ook regelmatig doen, is het bieden van zogeheten landingsprogramma’s. Dat is om mensen wegwijs te maken in Nederland, in de regio. Daarin geven we aan waar je mee te maken krijgt op het moment dat je woont en werkt in Nederland. Denk aan de gezondheidszorg, of er culturele verschillen zijn, hoe het zit met je rijbewijs, al dat soort praktische dingen.”

Daarnaast wordt het Expat Center tegenwoordig ook regelmatig benaderd als kenniscentrum. Bijvoorbeeld als gesprekspartner bij de ontwikkeling van de Woonvisie van de gemeente Wageningen. Rademaker: “Hier in de regio zitten natuurlijk heel veel internationals, en dan worden wij gevraagd om onze mening te geven over huisvesting van internationals. We weten natuurlijk ook heel veel van de doelgroep: hebben we een heel aardig beeld van de kenmerken, welke samenstelling bijvoorbeeld, dan kun je ook iets zeggen over de woonbehoefte. Die verschilt per onderdeel van de doelgroep, zo hebben sommigen behoefte aan goedkopere meerkamerwoningen, dus moet daar rekening mee gehouden worden bij nieuwbouw. De kennismigranten komen hier in eerste instantie voor het werk, maar ze zien deze regio nog niet als aantrekkelijk woongebied. En dat is ook iets wat je veel meer uit zou kunnen nutten.”

Rademaker sluit af: “We zien dat de aanvragen toenemen, en mede daarom zijn we intern verhuisd, we zitten nu in een grotere voorziening, het is nog professioneler aangepakt en ingericht. De service was altijd al heel goed, maar de uitstraling liet nog te wensen over, en dat is nu aangepakt. Met de huidige ruimte hebben we ook de mogelijkheid om nog verder te groeien.” n

www.expatcenterfoodvalley.com

expats

Derk Rademaker

delen:

Vallei Business nr 1 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement