Wethouder Van den Hengel over de kracht van lokaal beleid

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

In 2015 werd landelijk het decentralisatieproces ingezet ten aanzien van de ondersteuning van en zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiermee is de verantwoordelijkheid voor de organisatie van deze ondersteuning op het schaalniveau van de gemeente komen te liggen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Vallei Business sprak met Gerard van den Hengel, wethouder bij de gemeente Barneveld, die er geen doekjes om windt. "De gemeentelijke vrijheid die de Participatiewet in principe biedt, wordt steeds verder beperkt."

De achterliggende gedachte achter het decentralisatieproces is dat de gemeente het beste in staat is om de individuele inwoners lokaal te ondersteunen. Hierdoor kunnen de inwoners efficiënter en effectiever geholpen worden. "Ondersteuning is iets dat je dicht bij huis geregeld wilt hebben", vertelt Van den Hengel. "Daar ligt bij uitstek de kracht van het lokale beleid. In de praktijk blijken hier echter toch nog wat haken en ogen aan te zitten. Onder andere door de toenemende regelgeving die vanuit de landelijke overheid aan de gemeenten wordt opgelegd. Dit beperkt ons in onze handelingsruimte. Maar ook de kortingen op de budgetten maken dat de mogelijkheden om mensen te ondersteunen steeds beperkter worden en we steeds creatiever moeten worden."

Lokale samenwerkingsverbanden
De gemeente Barneveld laat zich echter niet zomaar uit het veld slaan en doet er alles aan om de effectiviteit en efficiency in het sociaal domein te verhogen. Daarbij wordt veel waarde gehecht aan lokale samenwerkingsverbanden en initiatieven. "De sleutel tot succes ligt in de mate waarin we gezamenlijk in staat zijn om met werkgevers en onze samenwerkingspartijen, mensen opnieuw te laten integreren op de arbeidsmarkt en de samenleving", licht Van den Hengel toe. "Samen met hen zijn we lokaal en binnen de regio FoodValley druk bezig om niet alleen voor de mensen met een arbeidsbeperking, maar voor alle werkzoekenden een opstap te bieden gericht op werk of participatie."

Op dit moment verstrekt de gemeente Barneveld 600 uitkeringen aan 715 mensen. "Een kleine groep, zo'n vijftien procent, zal op korte termijn, zelfstandig of met een kleine training of sollicitatiecursus de weg naar de arbeidsmarkt weten te vinden", benadrukt Van den Hengel. "Een grotere groep, zo'n 45 procent, zal in meerdere of mindere mate moeten worden ondersteund bij het vinden van werk. Deze steun kan onder andere bestaan uit het opdoen van werkervaring via een stage of werkervaringsplaats, loonkostensubsidie of jobcoaching. De focus van de resterende 40 procent is gericht op deelname aan de maatschappij, al dan niet als opstap naar (betaald) werk. Vrijwilligerswerk kan hierin een belangrijke bijdrage leveren."

Concrete resultaten
Concrete resultaten zijn er volgens Van den Hengel wel degelijk. "We zijn er trots op dat we in 2015 afscheid hebben kunnen nemen van honderd mensen met een gemeentelijke uitkering omdat zij werk hebben gevonden, een bedrijf zijn gestart of opnieuw een studie hebben opgepakt. Mede in het kader van het Sociaal Akkoord zijn we aan het onderzoeken hoeveel mensen we een dienstverband aan zouden kunnen bieden. Verder worden de komende tijd binnen de gemeente Barneveld 20 taalstages gerealiseerd waarmee we mensen een flinke opstap kunnen bieden in het kader van hun participatieproces. Ook zijn we momenteel druk bezig om de medewerkers van Permar een passende werkplek te kunnen bieden. We ondervinden hierbij veel steun en inzet vanuit het bedrijfsleven en onze samenwerkingspartijen."
Betere toekomst

De opdracht waar de gemeente Barneveld voor staat is volgens Van den Hengel geen verantwoordelijkheid van de gemeente alleen. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, maatschappelijk middenveld, inwoners en ondernemers. Vandaar dat ik van deze mogelijkheid gebruik wil maken om iedereen op te roepen om samen met ons de schouders er onder te zetten en mensen een nieuwe kans te bieden om een betere toekomst op te bouwen!" 

Met de komst van de Participatiewet is de gemeente verantwoordelijk voor mensen met arbeidsvermogen die ondersteuning nodig hebben. Deze mensen zaten voorheen in de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en mensen met arbeidsvermogen in de Wajong. In totaal moeten in 2026 landelijk 125.000 arbeidsplaatsen zijn gerealiseerd. Voor Regio FoodValley zijn dat er uiteindelijk 2.594, waarvan er 440 eind 2016 gerealiseerd moeten zijn. Het Barneveldse aandeel in het totaal is 456. Voorlopig is de banenafspraak vrijwillig. Bij tegenvallende resultaten kan de Quotumwet in werking treden, die bedrijven met meer dan 25 werknemers verplicht om arbeidsplaatsen ter beschikking te stellen.

delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by