Taalstage bevordert snellere integratie

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

De gemeente Barneveld is verplicht statushouders huisvesting te bieden en de integratie in de Barneveldse samenleving te bevorderen. Statushouders kunnen binnen deze gemeente op een laagdrempelige manier kennismaken met de Nederlandse taal, de cultuur en werknemersvaardigheden door middel van taalstages. "De taalstage bevordert een snellere integratie en verkleint de afstand richting de arbeidsmarkt", aldus Loes Mulder, projectleider Participatiewet binnen de gemeente Barneveld.

Taalstages zijn volgens Mulder bedoeld voor statushouders, oftewel asielzoekers die een verblijfsvergunning voor vijf jaar hebben gekregen, die in Barneveld wonen en de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. "Zij zijn, vaak omdat zij de taal nog niet spreken, niet in staat deel te nemen aan betaalde arbeid. De statushouders volgen de taalstage in combinatie met de inburgeringscursus."

Activiteiten
Een taalstage duurt in principe een half jaar. "De gespreksvoerders van de gemeente zijn betrokken bij de toewijzing, evaluaties, het afstemmen van de werktijden met de ondernemer en het bewaken van voortgang van de taalstages." Een taalstage kan bij verschillende branches plaatsvinden, van kledingwinkel en horeca tot zorg en productiewerk. "De statushouders leren de Nederlandse taal door het doen van activiteiten en het verrichten van werkzaamheden waarbij de Nederlandse taal wordt gesproken."

Kwadrant4Work: "Taalwand helpt bij integratie van statushouders"
Een aantal statushouders volgt een taalstage specifiek ingezet voor de doorstroom richting werk en het aanleren van werknemersvaardigheden bij Kwadrant4Work, een Barneveldse onderneming op het gebied van arbeidstoeleiding.

"Sinds februari van dit jaar zijn de eerste statushouders bij ons geplaatst op de afdeling 'Aanpakken & Zo", vertelt Rene Burgers, jobcoach bij Kwadrant4Work. "Het gaat hierbij om een werkomgeving in een realistische setting binnen een regulier bedrijf. Het is een unieke werkomgeving waar meerdere statushouders direct terecht kunnen en eerste contacten ontstaan met de mensen die daar in een werktraject geplaatst zijn. Professionele medewerkers werken daar met de mensen aan algemene beroepsvaardigheden (ABV), de statushouders liften daarin mee en er ontstaat een koppeling tussen taal en werk en hoe met elkaar wordt omgegaan."

Op de werkplek is een werkgerelateerde taalwand, waarbij in één oogopslag vastgelegde beelden van materialen uit de werkomgeving en bijbehorende woorden bij elkaar worden gebracht. "Bewust is door K4W voor deze relatief eenvoudige taalwand met foto's gekozen om geen taalverwarring te veroorzaken bij statushouders die naast het taal- en werktraject ook Nederlandse taalles volgen."

Vertrouwen
De begeleiding van de statushouders vraagt bovengemiddelde inspanning vanwege de taalbarrière en het opbrengen van zorg, geduld en aandacht voor deze mensen. "Zij zijn vaak al hun veiligheid en vertrouwen in mens en overheid kwijtgeraakt", vult Esther Mennink, tevens jobcoach bij Kwadrant4Work aan. "De gemeente Barneveld is een belangrijke intermediair die ons met raad en daad terzijde staat."

www.kwadrant4work.nl

Meer informatie
Meer informatie over taalstages en een online aanmeldformulier is te vinden op de website van de gemeente Barneveld:

http://www.barneveld.nl/actueel/taalstages_47849/

Hier is ook meer informatie verkrijgbaar over de vergoeding die organisaties ontvangen voor het aanbieden van de taalstage. 

 
delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by