Attentus brengt het verzuim omlaag

Magazines | Vallei Business nummer 4 2016

De boerderij waar opa Kees Hardeman ooit als knecht begon, is uitgegroeid tot een veelzijdige onderneming. Arris Hardeman heeft samen met zijn zoon Wilco en dochter Tineke de dagelijkse leiding over de Eekhoeve. Er zijn 15 vaste medewerkers, die ondersteund worden door maar liefst 60 vrijwilligers. Ondanks alle moderniseringen blijft de geschiedenis bewaard. Zo is het gezellige Theehuis gebouwd in de vorm van een hooiberg. De hoge plafonds en oude spanten van de voormalige stallen geven nu karakter aan de lichte en ruime verblijven voor de dagbesteding.

Dicht bij de natuur

Twaalf jaar geleden ontving Hardeman de eerste deelnemer. "Nu hebben we dagelijks twee groepen, ongeveer 45 deelnemers per dag" vertelt Hardeman. "Er is een groep voor ouderen en een voor volwassenen. Hoewel beide groepen een eigen ruimte, dagindeling, begeleiders en activiteiten hebben, zijn alle deelnemers hier dicht bij de natuur en krijgt iedereen persoonlijke begeleiding."

Alle deelnemers hebben via de gemeente een beschikking voor dagbesteding nodig. "Ouderen worden, afhankelijk van de gemaakte afspraken, door onze vrijwilligers met ons eigen vervoer opgehaald en weer thuisgebracht. Sommige ouderen leiden aan dementie, hebben andere psychische of lichamelijke klachten of komen de deur niet meer uit. In onze activiteiten richten wij ons ook op het behoud van bepaalde functies, zoals het geheugen, beweging en spierkracht."

Op de Eekhoeve is een grote, aparte ruimte voor creatieve activiteiten, buiten onder de begroeide pergola is het 's zomers heerlijk toeven met een mooi boek en binnen is volop plaats voor bijvoorbeeld een spelletje. "Tussen de middag eten we met elkaar een warme maaltijd, het liefst met groente uit eigen moestuin", vertelt Hardeman. "De maaltijd wordt door een van onze vrijwilligers bereid, waarbij onze deelnemers kunnen helpen met de voorbereiding." Het boerderijleven spreekt veel ouderen aan. "Zij hebben vroeger op een boerderij gewerkt of een moestuin gehad. Op de Eekhoeve kunnen zij toch nog tuinieren, zonder dat ze de verantwoordelijkheid voor een hele tuin hebben."

Deel van de maatschappij

De groep volwassenen bestaat uit mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische of psychiatrische problemen, een autistische stoornis of niet-aangeboren hersenletsel. Ook deze groep heeft de beschikking over een lichte ruimte met eigen keuken, waar zij genieten van hun pauze. De dagbesteding bestaat uit het uitvoeren van verschillende werkzaamheden op de Eekhoeve. "Het voordeel van het boerderijleven is dat het overzichtelijk en veelzijdig is. Onze deelnemers kunnen zelfstandig bepaalde werkzaamheden uitvoeren, zonder dat de druk te hoog wordt. Het dragen van een bepaalde verantwoordelijkheid creëert eigenwaarde. Door het contact met elkaar, onze medewerkers en onze bezoekers maken onze deelnemers deel uit van de maatschappij. Uiteindelijk wil iedereen gezien worden."

Bijzonder & Puur

De werkzaamheden variëren van het verzorgen van de dieren tot het maken van ijs, onderhouden van de moestuin, verpakken van thee tot het uitpakken van bestellingen in de Landwinkel. "Natuurlijk helpen onze deelnemers ook bij het maken van onze inmiddels landelijk bekende, ambachtelijke eierroom onder het label Bijzonder & Puur", vertelt Hardeman, terwijl hij trots de verschillende productieruimtes laat zien. "Onze eierroom, het Veens Kaatje, wordt gemaakt naar eigen recept, van scharreleieren die op de Eekhoeve gelegd worden. We voeren onze kippen met speciaal voor de Eekhoeve samengesteld voer. Ook de brandewijn voor onze Bijzonder & Puur BoerenJongens (rozijnen in brandewijn), BoerenMeisjes (abrikozen in brandewijn) en Boerenbruiloft (rozijnen en abrikozen in brandewijn) wordt speciaal voor ons gemaakt."

De kippenstal heeft verschillende ruimtes voor legkippen, vleeskippen en kuikens. Het vlees van de kippen wordt verkocht in de Landwinkel van de Eekhoeve, net als de Bijzonder & Puur lekkernijen en de oogst uit de moestuin. Het ruime assortiment wordt aangevuld met producten van andere boeren die bij de Landwinkel formule zijn aangesloten, zoals kaas, noten en jam. "Binnenkort houden wij Hereford koeien, zodat wij in de toekomst ook ons eigen rundvlees verkopen", aldus Hardeman.

Maatwerk voor bedrijven

Inmiddels weten veel bedrijven de weg naar de Landwinkel van de Eekhoeve te vinden. Zij stellen hier hun eigen relatie- en kerstpakketten samen. Nog een activiteit die zich goed laat combineren met de activiteiten op de zorgboerderij en daarnaast voor de benodigde inkomsten zorgt. Toch heeft Hardeman nog meer ideeën. "Ik zou graag samenwerken met restaurants. De Eekhoeve levert goede kwaliteit van eigen bodem en dat proef je. Restaurants kunnen met behulp van onze producten hun klanten heerlijke gerechten voorschotelen."

In beweging

De Eekhoeve is duidelijk een onderneming in beweging. Letterlijk en figuurlijk, want in 2013 werd de stichting 'De Eekhoeve zorgt voor beweging' opgericht. Deze stichting zorgt ervoor, dat deelnemers uit de volwassenen groep twee keer per week onder begeleiding sporten in de sportschool. "De sportschool heeft voor iedere deelnemer een persoonlijk trainingsprogramma samengesteld, dat zij zelfstandig uitvoeren. Voor de ouderen zijn sportartikelen aangeschaft, waarmee zij door middel van spel en oefeningen extra bewegen op de Eekhoeve. Hierdoor zitten onze deelnemers fysiek en mentaal beter in hun vel", licht Hardeman toe. Ook hierin ziet hij door middel van sponsoring volop mogelijkheden voor samenwerking met het bedrijfsleven. "Bedrijven die de stichting willen sponsoren, kunnen een vermelding krijgen op onze website of op onze duofiets. Ik ga graag in gesprek met geïnteresseerden."

Het is duidelijk dat Hardeman naast een groot hart voor mens en natuur, ook de genen van een ondernemer heeft. Dankzij de inzet van de vele betrokkenen komt op die prachtige plek achter de eiken niet alleen de Eekhoeve, maar ook het leven van veel mensen weer tot bloei. n

De Eekhoeve

Dijkstraat 115 - 3904 DB Veenendaal

T: 0318 - 550 561 - info@eekhoeve.nl

www.eekhoeve.nl

Arbeidsparticipatie

Attentus brengt

het verzuim omlaag

Attentus Verzuim is door Desirée en Jan Bus opgericht om zowel werkgevers als werknemers te begeleiden gedurende de periode dat een medewerker niet in staat is om het werk uit te voeren waarvoor hij/zij is aangenomen. Verzuim is niet het enige wat wij doen. Speelt bij u een 2e Spoor traject of een Outplacement ook daarvoor kunnen wij u van dienst zijn. Wij beschikken over alle disciplines die een goede arbodienstverlening vereist.

Te vaak ervaren wij dat werkgevers geen idee hebben hoe de Wet verbetering Poortwachter in elkaar steekt. Wat zijn de rechten en plichten voor beide partijen gedurende de re-integratie van zieke medewerkers. Dan zijn verwachtingen snel leidend en die worden vaak niet uitgesproken waardoor de medewerker langer buiten het arbeidsproces blijft dan nodig is.

Aanpak

Gedrag en Communicatie zijn begrippen die leidend zijn om de aanpak van het verzuim binnen uw bedrijf tot een succes te maken. Menig ondernemer wil graag de stap maken naar preventie. Uiteraard is dit mogelijk maar dan is de noodzaak dat alle betrokkenen zich committeren aan een transparant en duidelijk verzuimprotocol.

Wij werken constructief, met veel betrokkenheid en passie. Zowel intern als extern zijn de lijnen kort. Ondernemers ervaren dit aan den lijve waardoor zij door kunnen gaan met hun business. Verzuim kan kostbaar zijn, niet alleen de afwezigheid van verzuimende medewerkers kost veel geld, ook al bent u hiervoor verzekerd. Vervanging, klantcontact, ontevreden collega's omdat die collega afwezig is zijn enkele voorbeelden. Heeft u al eens berekend wat verzuim per dag kost?

Re-integratie

Het is en blijft wonderlijk dat medewerkers van de ene op de andere dag volledig uitvallen. Vaak is een medewerker in staat om wel bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Uiteraard gaat dit in goed overleg met alle betrokkenen. Op deze wijze kan re-integratie leiden tot een sneller herstel en tot tevredenheid bij iedereen. Niet alle werkgevers beschikken over de mogelijkheid om een werknemer andere werkzaamheden te laten doen, toch blijft ons streven om de werknemer passende werkzaamheden uit te laten voeren.

Onze standplaats is Wageningen, één van de steden die onderdeel uitmaken van de Valleiregio. Dichtbij is ons motto. Een bezoek aan werkgever of werknemer is snel gerealiseerd. Diverse ondernemers ervaren inmiddels de voordelen van onze aanwezigheid in de regio. Meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij komen graag bij u op bezoek om deze voordelen met u te bespreken. n

www.attentusverzuim.nl

info@attentusverzuim.nl

telefonisch 06-2049 8879.

Arris Hardeman is samen met zijn

dochter Tineke en zoon Wilco

verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij de Eekhoeve.

Ziekteverzuim

delen:

Vallei Business nummer 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by