Twee dames in de techniek: Rustbuster

Magazines | Vallei Business nummer 1 2019

Sommige mannen hebben thuis wat uit te leggen. "Dan zegt hun echtgenote: 'Ga je weer naar de speelgoedwinkel?' Hij vertelt er maar niet bij dat hier uitsluitend vrouwen in de zaak staan," grijnst de 48-jarige onderneemster die in december 2017 Rustbuster overnam, een bedrijf dat al jaren met succes de strijd tegen roest voert en op een unieke manier lascursussen verzorgt. "In de basis heb je als vrouw in een mannenwereld een streepje voor, maar je moet jezelf wel twee keer zo hard bewijzen met kennis, om vooroordelen weg te nemen." In dat kader zorgt Claudia Veenendaal voor een hilarisch contrast door haar achtergrond te schetsen. "Voor ik ging werken, zat ik op de huishoudschool, met potjes en pannetjes. Later kwam ik terecht in het autobe-drijf van mijn voormalige echtgenoot, waar ik naast het fungeren als aanspreekpunt voor de klanten ook wel eens de verkoop oppakte of hielp met sleutelen. Techniek, dat zit er van huis uit in. Later heb ik, naast mijn rol als moeder van vier kinderen, nog een tijdje in de gaswereld gezeten bij de zaak van mijn zus."

Techniek in DNA

Dat liefde voor techniek in je DNA kan doorsijpelen bewijst dochter Romy Vette, per 1 maart jongstleden toegetreden tot het kleine en daadkrachtige team achter Rustbuster. "Er werd bij ons in de schuur thuis altijd wel gehobbyd. Volgens mij was ik een jaar of twaalf, dertien toen mijn jongere broertje met een scootmobiel kwam aanzetten. Hij wilde er een motor op monteren, maar durfde niet te lassen en vroeg of ik dat voor hem kon doen. Ach, waarom niet? Tegenwoordig moedig ik hem aan als hij gaat racen op Circuit Zandvoort. Wie weet volg ik in de toekomst ook een keer de training om mijn licentie te behalen. Eerst maar eens hier in de zaak de lascursussen

bijwonen, zodat ik tot in detail weet wat er gebeurt." Alsof het zo moest zijn heeft de 24-jarige blondine ook een bovengemiddelde belangstelling voor relatiebe-heer. "Ik haal zoveel energie uit leuke gesprekken met klanten. Taken genoeg hier om voor gevarieerde da-gen te zorgen: verkoop, advisering, bestellingen doen, magazijnbeheer, de webshop actualiseren, contacten met leveranciers onderhouden en kantoorwerk."

Ontdekkingsfase

Terwijl haar moeder een klant te woord staat, vertelt Vette iets over de onderlinge verhoudingen. "Priv? en zakelijk kunnen we erg goed met elkaar opschieten. We hoeven elkaar maar aan te kijken om te weten wat we aan elkaar hebben. Als ik een verschil moet aanwij-zen, dan zou ik zeggen dat mijn moeder makkelijker moeilijke beslissingen neemt dan ik. Ze hakt knopen door, iets dat ik wellicht gaandeweg meer zal leren. Nu zit ik nog in een ontdekkingsfase." Veenendaal schuift weer aan en vertelt iets over de overname van Rustbuster, ruim een jaar geleden. "Via de leverancier van gassen hoorde ik dat het in de etalage stond, om-dat de vorige eigenaar - Jan-Willem Bri?r - geen opvol-ger had. Hij gunde het mij, terwijl er drie kandidaten in de race waren. Ik kom uit een wereld van gassen, vrachtwagens en vorkheftrucks en raakte door mijn ex-man alleen maar meer gepassioneerd van wielen, dus kun je je voorstellen hoe ik dit als een kans zag."

Ze verdrijven het roestspook en hebben verstand van lassen. Als d?t geen stoere vrouwen zijn Claudia Veenendaal en Romy Vette, moeder en dochter, profileren zich met kennis en enthousiasme in een mannenwereld. Staalhard? Nee, integendeel, de ondernemers achter Rustbuster stralen een en al passie uit en verlenen service met een glimlach.

Speelgoedwinkel met serieuze spullen

Topvrouwen Rustbuster

Twee dames in de techniek: Rustbuster

Dat liefde voor techniek in je DNA kan doorsijpelen bewijst dochter Romy Vette

Claudia Veenendaal en Romy Vette staan hun mannetje in de automotivebranche.

Uniek in Nederland

Rustbuster in Veenendaal staat voor een winkel met webshop in antiroestproducten, autopoetsartikelen, gereedschapskisten en -koffers van goede merken, losse doppen, sleutels en ratels in alle mogelijke me-trische en inchmaten, lasapparaten met toebehoren en plaatdelen, maar kent ook een afdeling die cursus-sen geeft. "E?n in MIG/MAG-lassen, ??n in TIG-lassen en ??n in plaatwerken, dus zetten, omvormen, uitdeuken, krimpen, rekken etcetera," aldus Vette. "Ze richten zich zowel op beginners als gevorderden en duren elk een dag, met 's ochtends theorie, 's middags praktijk en tussendoor een lunch. Het schijnt uniek in Nederland te zijn dat wij zulke effectieve dagcursus-sen aanbieden tegen een heel bescheiden prijs, waar-bij deelnemers hun eigen werkstuk mogen meene-men en les krijgen van een professionele instructeur. Je legt hier een stevige basis en de rest van de ervaring doe je later in de praktijk op. Overigens verkopen wij uit voorraad gascilinders voor lasapparatuur en han-teren we daarbij een handig ruilsysteem."

Overal vandaan

De cursussen trekken hobbyisten die bijvoorbeeld een klassieke auto bezitten, maar ook steeds meer kleine ondernemers en medewerkers van bedrijven die zich graag de kunst van het lassen eigen maken of hun skills willen bijschaven. "Voor de ??n vormt het pure ontspanning, voor de ander levert het een waardevolle kwalificatie op, toepasbaar in het dage-lijks werk," legt Veenendaal uit. "Soms ontvangen we hier een groep van tien mensen uit hetzelfde bedrijf. Klanten komen trouwens overal vandaan, niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit Belgi? en Duitsland. Weet je, ik vind het zo'n eer als mensen bereid zijn een grote afstand te overbruggen om hier een cursus te volgen of artikelen te kopen. Zelfs al komen ze maar voor een spuitbus, ik geniet ontzettend van de leuke contacten. Feitelijk zie ik niemand als klant; ik spreek liever van relaties. De komende tijd gaan we ons assortiment in de diepte uitbreiden, veel ruchtbaar-heid aan Rustbuster geven en ons nadrukkelijker op het bedrijfsleven richten. Potentie genoeg, met zoveel maakindustrie in de nabijheid en een hele agriwereld om ons heen. Wie we ook van dienst zijn, kennis en servicebereidheid staan voorop, naast oprechte passie voor wat we hier doen."

www.rustbuster.nl

Rustbuster Topvrouwen

'Je moet jezelf twee keer zo hard bewijzen met kennis om vooroordelen weg te nemen'

delen:

Vallei Business nummer 1 2019

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement