Column Ponjee Advies

Magazines | Vallei Business nummer 1 2019

Ponjee Advies column

Thuis zijn of verhuizen?

Met huisvesting als een van de thema's voor dit nummer van Vallei Business leek het me een leuk idee om het te hebben over 'thuis zijn'. En dan wat breder uitgelegd dan thuis zijn in het huis waar je woont. Ik heb het over thuis zijn in jezelf en in je werk. Voor mij betekent dat, dat je datgene doet waar je je goed bij voelt, waar je voldoening uit haalt, wat je goed kan en waar je tegelijkertijd als persoon kan groeien.

Om eerst even bij het beeld van (bedrijfs)huisvesting te blijven. Je gaat op zoek naar iets anders, omdat het oude niet meer past of voldoet. Je wilt groter of kleiner of je zoekt een andere omgeving met andere randvoorwaarden. Hoe dan ook, er ontstaat dan een proces van zoeken, afwegen, bekijken, voelen en uiteindelijk kiezen. Het gekke is dat als het gaat over het zoeken naar huisvesting, we meestal op tijd zijn met het zoek- en vindproces. Soms is de verhuizing al rond en de ver-bouwing nog in volle gang, maar we zitten er wel en zijn ' in business'.

Sluimerstand

Hoe anders doen we dat met ons eigen 'thuis zijn'. Het thuis zijn in onszelf. Daar zijn we juist geneigd om bij knellende gevoelens vooral geen zoekproces op te starten. Uit te stellen en onszelf vooral niet afvragen of we toe zijn aan een andere omgeving, richting of voorwaarden. We komen in een sluimerstand waarbij door de tijd de muren gaandeweg scheuren, de verf van de kozijnen bladdert en de voordeur steeds meer klemt. Vaak komen we dan uit die sluimerstand doordat we hard wakker schrikken. Van een totale instorting zoals een burn-out. Een ontslag of niet meer te verdragen onvrede over het werk of het leven in het algemeen. En dat is jammer! Want door eerder wakker te worden voorkom je achterstallig on-derhoud in je eigen welzijn en ontwikkeling. En hoe werkt dat dan, eerder wakker worden? Dat is een vraag die ik vaak hoor in mijn praktijk.

Het begint met geregeld stilstaan en jezelf uitdagen en toestaan om de volgende vragen te beantwoorden.

- Waar krijg ik energie van in mijn werk en leven?

- Waar loop ik op leeg in mijn werk en leven?

- Waar word ik echt blij van? Nu en later?

- Welke acties vraagt de situatie n? van mij?

- Welke eerste actie formuleer ik nu voor mijzelf?

Het beantwoorden van deze vragen werkt alleen met volledige eerlijkheid naar jezelf. Soms moet je ze even een poosje met je meenemen, vooral de eerste drie. Als je de antwoorden voor jezelf hebt, kies dan iemand uit waarmee je erover kunt sparren. Je partner, een goede vriend of een professional. Reflecteer vervolgens voor jezelf wat je uit dit gesprek meeneemt. En welke acties dit dan van je vraagt. Uiteraard is het belangrijk de acties ook uit te voeren. vaak merk je door ermee bezig te zijn, dat de zin om daadwerkelijk in actie te komen steeds groter wordt. Ikzelf vraag mij dit sowieso twee keer per jaar af. Tijdens de zomervakantie en rond de kerstdagen. Het helpt me op mijn eigen koers te blijven en me bezig te houden met de zaken die er voor mij echt toe doen. Hierbij is overigens het spar-ren met anderen de meest waardevolle actie. Ik wens je veel plezier en verbinding, met uiteraard de spanning die het zoeken naar een nieuwe 'thuisvesting' met zich meebrengt.

Tijn Ponjee

www.ponjeeadvies.nl

delen:

Vallei Business nummer 1 2019

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement