Column Faam Werkt

Magazines | Vallei Business nummer 1 2019

Faam Werkt column

Krappe arbeidsmarkt biedt kansen voor werkgevers!

De krappe arbeidsmarkt heeft een nieuw record bereikt. Overal is deze krapte voelbaar. Uit de cijfers van het CBS blijkt nu zelfs dat in het vierde kwartaal van 2018 de spanning op de arbeidsmarkt verder is toegenomen naar het hoogste punt sinds de economische crisis. In dit kwartaal waren er gemiddeld tachtig vacatures per honderd werklozen. Laat je niet ontmoedigen bij het werven van nieuw talent, zie deze ontwikkeling juist als kans!Personeel: Motor of rem?

Als ondernemer kan je de krappe arbeidsmarkt als een rem op verdere groei erva-ren. Logisch, want personeel werven in deze tijd is een uitdaging. Bedrijven halen soms alles uit de kast om personeel te werven. Sommige kopen zelfs personeel weg bij hun concurrent. Deze krappe arbeidsmarkt heeft veel invloed op keuzes die gemaakt moeten worden, zoals bijvoorbeeld bepaalde investeringen. Laatst vertelde een ondernemer: 'een groot project haal ik redelijk makkelijk binnen, maar wie gaat het project oppakken?'. Je wilt als organisatie ook je kwaliteit en be-drijfscultuur vasthouden. Je team is tenslotte net zo sterk als de zwakste schakel.

Het is dus de kunst om de rem er af te halen en de motor flink te laten ronken door juist nu nieuw talent te werven. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het positieve van een krappe arbeidsmarkt is dat het kansen biedt voor werkgevers om nieuw talent te werven. Tijdens de recessie waren veel talentvolle werknemers niet bereidt om een (risicovolle) overstap te maken. Terwijl je momenteel kundige en ervaren werknemers, die al langere tijd werkzaam zijn bij hetzelfde bedrijf, van baan ziet veranderen. Dit is de tijd om te werken aan de kwaliteit van je team. Veel baanwisselingen zijn van vast naar vast en van flex naar vast. Een veel gehoorde reden is 'Ik ben toe aan een volgende stap', 'Ik voel me onvoldoende gewaardeerd' of 'Ik wil me blijven ontwikkelen en niet de boot missen'. Ondanks dat het aantal zzp'ers toeneemt, zijn er ook veel zzp'ers die kiezen voor een vast dienstverband. Zekerheid tegen goede voorwaarden.

Succesvol talent werven!

Om een succesvolle collega te werven is goede voorbereiding essentieel. Als organisatie moet je jezelf de vraag stellen: Zijn we proactief genoeg in het werven? Waarom moet iemand bij onze organisatie komen werken? Waar geeft iemand zekerheid voor op, wat krijgt hij daarvoor terug? Hoe onderscheiden wij ons van onze concurrenten bij de werving van nieuwe collega's? Hoe onderscheiden wij ons bij de werving van onze concurrenten?

Veel werknemers zijn niet actief op zoek naar een nieuwe baan. Deze werkne-mers moeten actief en doelgericht benaderd worden met een goed en persoonlijk verhaal. Een vacature die hen prikkelt, die hun kennis en ervaring aanspreekt en hun talent onderstreept. Heb je potenti?le kandidaten gevonden? Nodig ze uit voor een ori?nterende kennismaking. Tijdens een kennismaking ben je zowel de inkoper als de verkoper. Bij Faam Werkt is de stelregel: "een goed gesprek kan niet zonder vertrouwen, openheid en een goede kop koffie".

Frank van Veldhuizen

Faam Werkt

www.faamwerkt.nl

delen:

Vallei Business nummer 1 2019

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement