Column Lagarde

Magazines | Vallei Business nummer 1 2019

Lagarde column

5 aandachtspunten bij uitfasering ISDN

Onlangs werd ik benaderd door ??n van mijn klanten: 'Cornelis, er is lichte paniek in de tent. Er is namelijk nog geen alternatief voor ISDN geregeld.' Omdat KPN per september stopt met ISDN, begint de tijd voor menig ondernemer, en dus ook voor deze meneer, te dringen.

Nou is het aanleggen van een nieuwe verbinding niet zo spannend, maar voor deze klant ging het niet alleen om de verbinding. Hoe zit het bijvoorbeeld met het alarm? En de frankeermachine? Dit is allemaal afhankelijk van dezelfde verbin-ding. Net van die dingen die makkelijk over het hoofd worden gezien. Dit triggerde mij, en daarom geef ik u in deze blog 5 aandachtspunten wanneer uw organisatie van ISDN overstapt op een andere verbinding.

Faxmachine

Een aantal jaar geleden was het baanbrekend: Met een ISDN-lijn konden onder-nemers telefoneren, bellen ?n faxen. Wilt u uw faxmachine blijven gebruiken? Dan adviseer ik een online oplossing. Het inkomende faxverkeer wordt gedigitaliseerd en via e-mail bij de juiste persoon afgeleverd. Echter komen we de faxmachine bijna niet meer tegen. Dus vraagt u zichzelf eerst af of het de moeite is om fax te blijven gebruiken.

Pinautomaat

Laat ik u gerust stellen: er is niet perse een ISDN-verbinding nodig voor uw pinau-tomaat. Als er maar contact wordt gemaakt met de betalingsverwerker. Natuurlijk zijn veiligheid en snelheid juist bij betalingsverwerkingen hele belangrijke punten. Wat zijn dan uw mogelijkheden? Bijvoorbeeld 'mobiel pinnen', 'draadloos pinnen' of PoIP (Pinnen over IP).

Alarm

Vergeet ook uw alarmcentrale niet! Als de ISDN-lijn wordt opgezegd, vervalt (zeer waarschijnlijk) ook de lijn waar uw alarmcentrale gebruik van maakt. En let u alstublieft op, want de kans is groot dat u dan ook niet meer verzekerd bent bij inbraak.

Zelfs als u kiest voor een 'gateway oplossing' via VoIP, dan kan het zo zijn dat uw verzekeringsmaatschappij dit niet accepteert. Daarom adviseer ik een meldka-merabonnement, waarbij de doormelding over IP gaat. Al vanaf 10,- per maand heeft u een professionele (online) oplossing voor uw alarmcentrale.

Frankeermachine

Een frankeermachine vereist in veel gevallen een inbelverbinding. Dus neem dit ook mee wanneer u overstapt op een nieuwe verbinding.

Intercom

En tot slot, de intercom. Een goed alternatief is een VoIP intercom, die communi-ceert via het internet. En u bent er zeker van dat u hier jaren mee vooruit kunt!

Mijn advies tot slot: maak het uzelf niet te moeilijk! Al deze punten zijn eenvoudig te beheren in ??n 'communicatie oplossing'. Daarnaast is er vaak meer mogelijk qua functionaliteit ?n is het in veel gevallen nog voordeliger ook. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met mij op.

Vragen?

Voor vragen over het einde van ISDN of over de service van Lagarde kun je me bereiken op cvreeken@lagarde.nl en/of 0613145021.

Cornelis Vreeken

Lagarde

delen:

Vallei Business nummer 1 2019

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement