Column De Vries & Partners

Magazines | Vallei Business nummer 1 2019

De Vries & Partners column

Het vermogen van

de VOF bij scheiding

Vennoten van een VOF onderschatten de gevolgen van een vermogenspo-sitie wel eens. Zo werd ik eens geconfronteerd met de volgende situatie:

Een ondernemer had samen met zijn toenmalige vrouw een goedlopende onderneming. De zaken gingen goed, het huwelijk echter minder. Een scheiding was het gevolg en de VOF moest worden ontbonden. Geluk bij een ongeluk was dat er relatief weinig vermogen in de onderneming zat en dat deze ook gelijk verdeeld was. Zakelijk gezien waren er dan ook geen grote issues. De VOF werd relatief eenvoudig ontbonden. Fiscaal was er nauwelijks iets af te rekenen. Een goede basis voor de man om alleen met zijn bedrijf verder te gaan. De inkt van het scheidingsconvenant was echter nog niet droog of de man had al weer een VOF opgericht met zijn nieuwe partner. Dit alles zonder dat er iets zwart op wit op papier was vastgelegd.

Deze nieuwe vennootschap was al een paar jaar actief toen ik werd gevraagd om advies uit te brengen. Uit de cijfers en gesprekken met beide vennoten bleek dat de inbreng bij oprichting als volgt was:

Oprichter hele onderneming waaronder inventaris, kennis, klanten-bestand etc. aangevuld met arbeid van hem

Partner Arbeid

Of er niet over nagedacht was of dat er een bewuste keuze gemaakt was, weet ik niet doch bij aanvang werd de inbreng aan elkaar gelijk gesteld te-gen minimale waarde. Wat bleek echter uit cijfers die ik zag: het resultaat van de onderneming werd gelijk (50-50) verdeeld over de vennoten, de priv?opnamen echter kregen de verhouding 80% voor de oprichter en 20% voor zijn partner. U raadt het wellicht al. Er was sprake van een giganti-sche scheefgroei van vermogens.

Ik confronteerde de oprichter met mijn bevindingen en meldde hem dat als zijn partner hem zou verlaten dit grote financi?le gevolgen voor hem zou hebben. Zijn partner kon dan de hele onderneming overnemen ?f de man zou zijn partner fors moeten betalen. Hij had zich dit nooit gereali-seerd en ook zijn adviseur had dit nooit zo benoemd.

Gelukkig voor de oprichter was deze relatie prima in orde. Op mijn voorspraak is men wel de vermogenspositie gaan veranderen naar het niveau zoals dat was bedoeld. Stel dat de prille relatie snel zou stranden en de partner had haar vermogen opge?ist. Dan had de man zijn met bloed, zweet en tranen opgebouwd bedrijf als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Hoe zit e.e.a. bij u? Ik help u graag.

Edwin de Vries

De Vries & Partners Bedrijfskundig Adviseurs B.V.

Edwin@devriesgroep.com - 06 22 52 88 49

De Vries & Partners - Specialist in bedrijfsoverdracht

Kerkewijk 117 - 3904 JB Veenendaal - 06 22 66 92 39

www.devriesgroep.com - info@devriesgroep.com

delen:

Vallei Business nummer 1 2019

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by