Column Van Veen Advocaten

Magazines | Vallei Business nr 6 2015

Uiteraard wensen wij u een gelukkig, productief en economisch voorspoedig jaar toe, maar veiligheid staat voorop. Waarom? In de praktijk merken wij steeds vaker dat veiligheid op de werkvloer een issue is. Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Deze zorgplicht gaat erg ver.

Een verloren vinger, een verloren zaak

Een werknemer had overgewerkt en wilde zo snel mogelijk naar huis. Omdat de poort van het bedrijfsterrein al gesloten was, besloot hij over het stalen hek te klimmen. Dit ging niet zo soepel als gedacht en hij verloor helaas een vinger doordat zijn ring achter een van de punten van het hek bleef haken. De werknemer stelde de werkgever hiervoor aansprakelijk.

De rechter oordeelde dat de werkgever inderdaad aansprakelijk was. Hij had niet voldaan aan de zorgplicht. Er stond een stalen prullenbak voor het hek die het gemakkelijk maakte om over het hek te klimmen. Daarnaast wist de werkgever dat er wel eens werknemers over het hek klommen. Er had zich al eerder een incident voorgedaan. De werkgever had de werknemers moeten instrueren dat zij alleen via de poort het terrein mogen verlaten. Hij had moeten inzien dat een werknemer die graag naar huis wil niet de moeite neemt een sleutelhouder te vinden om de poort voor hem te openen.

Zorgplicht eindigt niet bij de voordeur

Nog een voorbeeld. Een werkneemster kwam bij het verlaten van het bedrijfs-pand ten val. Zij vond dat de val te wijten was aan losliggende kiezelstenen en stelde de werkgever aansprakelijk. In hoger beroep oordeelde de rechter dat de werkgever inderdaad aansprakelijk was voor de geleden schade. Werknemers moeten het betreffende pad gebruiken om het bedrijfspand binnen te kunnen komen en weer te kunnen verlaten. Dit terrein behoort zodoende tot de arbeidsplaats en valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. De werkgever was ermee bekend dat zich op het pad regelmatig losse kiezelstenen bevonden en had hiervoor op zijn minst moeten waarschuwen.

Voldoet u aan de zorgplicht?

De zorgplicht van een werkgever kent zijn grenzen, maar stopt niet bij de voor- of achterdeur. Glij-, struikel- en valpartijen zijn de meest voorkomende oorzaken van ongevallen op het werk. Ga voor uw eigen situatie goed na of de werkplek van uw personeel veilig genoeg is. Denk onder andere aan natte vloeren en scherpe voorwerpen en zorg voor stevige ladders en goede verlichting. Maar vooral: informatie. Verschaf instructies, scholing en toezicht. In sommige situaties kunnen niet alle risico's weggenomen worden. Uw personeel moet dan in ieder geval goed op de hoogte zijn.

Zijn er incidenten die zich vaker voordoen? Onderneem dan direct actie! Wijzig de situatie zodat incidenten worden voorkomen en instrueer en waarschuw uw personeel.

U kunt mij bellen of e-mailen als u meer wilt weten over dit onderwerp of andere arbeidsrecht gerelateerde zaken. Be safe! n

Richard Vonk

0318 687895

r.vonk@vanveen.com

www.vanveen.com/advocaten/richardvonk

Van Veen Advocaten wenst u een veilig 2016!

Richard Vonk
Advocaat
www.vanveen.com

column

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by