Het actieve kantoor

Magazines | Vallei Business nr 6 2015

Personen die werkzaam zijn in een kantooromgeving hebben redelijk veel verschillende taken en verantwoordelijkheden. Ze hebben echter één ding gemeen: ze zitten een groot deel van de dag aan hun bureau. Maar deze statische werkhouding kan op den duur tot rugklachten leiden. Dat resulteertdan vaak in een slechte houding, spanningen en rug- en nekpijn. Nog steeds vormen rugklachten de voornaamste reden waarom mensen zich ziek melden.

Het actieve kantoor

Als bij de inrichting van een kantoor rekening wordt gehouden met dit soortzaken, kan dat een zeer waardevolle, preventieve werking hebben. We geven hier de belangrijkste zaken waar op gelet moet worden.

Bewegen, bewegen, bewegen

Mensen die de gehele (werk)dag alleen maar zittend doorbrengen, lopen een grote kans, rugklachten te ontwikkelen. ‘Actief zitten’ daarentegen vermindert de druk op de ruggengraat en de spanning op de spieren, stimuleert de aanvoer van essentiële voedingsstoffen naar de wervels en helpt op die manier, rugpijn te voorkomen. Maar wat is dan ‘actief zitten’?

Actief zitten gaat over een dynamische werkdag, zelfs als het grootste gedeelte daarvan wordt doorgebracht aan een bureau. Het dynamische aspect wordt op twee manieren ingevuld: aan de ene kant door het wisselend zitten, staan en lopen, en aan de andere kant door actief zitten met het veranderen van houding.

Kantoormeubilair: individueel, niet uniform

‘Actief zitten’, met het wisselen tussen een zittende en een staande werkhouding, kan het beste worden gerealiseerd met ergonomische verantwoord kantoormeubilair. Voor wat betreft de bureaustoel: het is van cruciaal belang dat die dynamisch zitten mogelijk maakt en zelfs bevordert. Goede stoelen helpen de gebruikers, te blijven bewegen op hun werkplek. Aspecten zoals diverse individueel instelmogelijkheden (zitvlak, rugleuning, tegendruk bij het achteroverleunen) samen met zitdiepte met buffereffect of hoofdsteun zijn belangrijke onderdelen voor klassieke bureaustoelen als het gaat om het goed ondersteunen van de rug. Maar een misschien nog belangrijker rol speelte het stimuleren van de zittende persoon om meer te bewegen met gecontroleerde activiteit. Voorbeelden van stoelen die dit mogelijk maken zijn de ‘Freefloat’ van Kinnarps en de ‘swing up’ stoelen van Sedus. Andere voorbeelden voor het actief zitten zijn de 3D Swopper en de dynamische ‘muvman’ stoel van Aeris.

Staantafels en zit-/statafels leveren eveneens een belangrijke bijdrage aan dynamisch werken. Het grote voordeel van werkbladen waarvan de hoogte ingesteld kan worden, is dat er een ontspannen houding kan worden aangenomen bij het staan én het zitten. Dit bevordert bewegen tijdens de uitvoering van de dagelijkse taken, en vermindert de druk op de ruggengraat. Moderne zit-/statafels en staantafels kunnen niet alleen gemakkelijk en snel wordenaangepast aan de individuele behoefte, maar passen ook uitstekend in verschillende kantooromgevingen. Er zijn zelfs staantafels (zie www.officeplus.de) die zijn voorzien van rollers (met rem) zodat ze overal kunnen worden neergezet waar ze op dat moment nodig zijn. Dat biedt een hoge mate van flexibiliteit, naast ergonomische voordelen voor een gezonde rug en nek. Mobiele devices zoals tablets en smartphones kunnen in het werkblad worden gezet; dit heeft een geïntegreerde oplaadaansluiting waardoor de gebruiker enkele uren niet meer afhankelijk is van het dichtstbijzijnde stopcontact.

Naast dit soort praktische zaken zijn er ook diverse andere manieren om te bewegen tijdens de werkdag: plaats de printer op een (redelijke) afstand van je werkplek, sta op als je moet telefoneren, pak de trap in plaats van de lift, ga naar die collega verderop in het pand toe, in plaats van hem of haar een mail te sturen.

Toetsenbord en muis: ook goed voor de rug

Behalve kantoormeubilair hangt een ‘rug-vriendelijke’ houding ook af van de invoerapparatuur vopor de computer zoals de muis en het toetsenbord. Niet-ergonomische invoerapparaten kunnen spanningen opleveren in de schouderspieren, pijn in de pols, en een tintelend gevoel of zelfs ‘doof’ gevoel in de vimgertoppen. Dit veroorzaakt pijn en irritaties, met name rugpijn, samen met vermoeidheid en verminderd concentratievermogen. Daarom moet rug-vriendelijk meubilair worden aangevuld met ergonomische invoerapparaten zoals die verkrijgbaar zijn bij de goede kantoorvakhandel. n

ergonomie

OVER EEN ACCORDEON, CURVES EN YOGA

Of iemand nu aan het werk is of naar een hilarische YouTube-video kijkt, het digitale leven zorgt ervoor dat velen in hun stoel hangen in plaats van erop te zitten. Dat hangen kan behoorlijke lichamelijke schade veroorzaken. En daar is niets grappigs aan. Ook zitten veel mensen te lang op een computerwerkplek met een hoge rug, opgetrokken schouders en vooruitreikende nek; dit is bepaald geen goede lichaamshouding. Een langdurige slechte zithouding wordt in verband gebracht met rugpijn, verslapte spieren en zelfs verlies van lichaamslengte.

Fotobijschrift

Bij een ideale houding zijn de curves van de ruggengraat in één lijn en worden de rugspieren sterk gehouden

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement