Op de koffie bij de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO)
'Vakmanschap is m??r dan technische kennis en vaardigheden'
Vakmensen vormen de basis van een goede onderneming. Maar het investeren in goed personeel voor de lange termijn staat onder druk, signaleert Arjan de Jager, directeur-bestuurder van de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO). Bedrijfsleven en onderwijs werken in de BTO samen aan het opleiden van vakmensen van de toekomst. Aandacht en een goede begeleiding zijn nodig om vakmanschap te ontwikkelen, zo stelt De Jager. Samen met Ren? van der Boon, directeur van technisch dienstverlener Leertouwer en bestuursvoorzitter van de BTO, deelt hij zijn visie op vakmanschap en hoe het concept van de BTO daaraan bijdraagt.
Zes jaar geleden startte de BTO als co?peratie van zeven techniekbedrij-ven uit Barneveld en omgeving, vanuit een toenemende vraag naar goed opgeleide medewerkers en de wens onderwijs en bedrijfsleven beter op
elkaar te laten aansluiten. "De markt vraagt om een andere benadering", schetst De Jager zijn visie. "Er is wei-nig tijd om in de praktijk een vak te leren. Bovendien specialiseren bedrij-ven zich steeds meer. Terwijl het voor
jongeren juist belangrijk is om de breedte van het vak in de praktijk te leren, zodat ze later niet vastlopen."
De BTO werkt samen met MBO Amersfoort en het Hoornbeeck College
nummer 3 | Juli 2025 | Vallei Business
en leidt talenten op in zes verschil-lende techniekrichtingen op niveau 2 t/m 4. Vanaf het begin zijn talenten gekoppeld aan een van de lidbedrij-ven, waar ze drie dagen per week aan het werk zijn, de andere twee dagen volgen ze de opleiding in Barneveld. "Theorie en praktijk gaan in ons oplei-dingscentrum makkelijk in elkaar over", zegt De Jager. Hij omschrijft het als 'hybride leren'. "Docenten komen op onze locatie lesgeven. En we kun-nen sturen op de behoeftes vanuit bedrijven. Buiten de reguliere lesstof kunnen we extra's bieden die vanuit het onderwijs niet te financieren zijn." Inmiddels zijn zo'n 165 bedrijven lid van de BTO en verhuist het opleidings-centrum deze zomer naar een ruimere locatie aan de Veemweg in Barneveld.
Leertouwer is vanaf het begin aange-sloten bij de BTO. "Het opleiden van talenten tot vakmensen gaat om meer dan het aanleren van technische ken-nis en vaardigheden", haakt Van der Boon aan op de vraag die met de kof-fiebeker is doorgegeven. "Het gaat ook over houding en gedrag. Over sociale vaardigheden. Let je bijvoorbeeld op dat je niet met je modderlaarzen overal naar binnen loopt? En meld je je netjes af als je klaar bent met een klus? Een professionele houding hoort ??k bij vakmanschap." De Jager vult hem aan: "Een diploma maakt je nog geen vakman. Het gaat erom dat je kennis en kunde kunt vertalen naar de context. Dat je weet waar?m je iets doet."
Dat de sociale kant ruimschoots aan bod komt, is in meerdere opzichten van belang. "Jongeren hebben behoefte aan oprechte aandacht", ervaart Van der Boon. Die aandacht is in de praktijk niet zo vanzelfsprekend, stelt De Jager: "Door de druk op de arbeidsmarkt ontstaat het gevaar dat de kortetermijnvisie en het econo-misch belang voorrang krijgen.
Daardoor komt de ontwikkeling van vakmanschap in de knel. Aandacht en begeleiding zijn nodig, investeren in je medewerkers is een keuze voor kwali-teit en voor de lange termijn. Die 'mindset' bij werkgevers is van groot belang voor een duurzame inzetbaar-heid van medewerkers."
Bij Leertouwer zijn leerlingen vanaf de start van hun opleiding onderdeel van het team, deelt Van der Boon de aan-pak van zijn bedrijf. "We organiseren regelmatig een sessie voor nieuwe medewerkers, met een rondje door het bedrijf waarbij ze andere mensen ont-moeten", vertelt hij. "Maak leerlingen direct volwaardig deel van je club", raadt hij andere ondernemers aan. "Zorg voor contactmomenten en vertel niet alleen waar het bedrijf heengaat, maar vraag ook waar hij of zij naartoe wil en daarvoor wil doen." Goed werkgeverschap kan vakmanschap absoluut versterken, beantwoorden De Jager en Van der Boon de tweede vraag die onderzoeker Jan Willem Nuis in het vorige interview meegaf. "Vakmanschap moet voorop staan, maar aandacht voor de leerling staat
helemaal bovenaan", zegt De Jager. "Als die aandacht er is, dan komt het met de opleiding ook wel goed."
Niet alleen jongeren, ook zij-instro-mers en professionals die bij- en nascholing willen volgen, kunnen bij de BTO terecht. "Heb je een oplei-ding, dan begint het pas", stelt Van der Boon. "Als je verder wilt, dan blijf je een leven lang leren. Zo zijn er allerlei specialisaties, waarin je je kunt ont-wikkelen." De ondernemer ziet dat er bij bedrijven vooral veel vraag is naar praktisch opgeleide mensen. Dat zal met name op het gebied van service, beheer en onderhoud, alleen maar toenemen, verwacht hij. "Er zit steeds meer techniek in gebouwen, die ook onderhouden moet worden. Dat wordt steeds complexer." Daarvoor is juist dat brede vakmanschap nodig, laat Van der Boon zien: "Het gaat ook om improvisatievermogen, zelfstandigheid en probleemoplossend werken."
De Jager benadrukt dat een brede basis belangrijk is voor goed vakman-schap. "Het gaat erom dat je weet en kunt beredeneren waar je mee bezig
Human Capital in Regio Foodvalley
Bouwen aan een duurzame, gezonde en toonaangevende Regio Foodvalley is mensenwerk. Mensen zijn de drijvende kracht en waardevolle bron van onze regio. De sleutel tot succes is een sterke samenwerking. In Regio Foodvalley werken we aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt waarin ondernemers, vakmensen en kenniswerkers elkaar versterken. In een krappe arbeidsmarkt, waarin meer en andere vaardigheden nodig zijn van werkne-mers, is het voor ondernemers een uitdaging om voldoende en passende mensen te vinden. Daarom is talent aantrekken, boeien, (leven lang) ontwik-kelen en vitaal houden essentieel. We stimuleren vakmanschap en zorgen dat het opleidingsaanbod aansluit op de praktijk, zodat mensen zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen. We ondersteunen goed werkgever-schap en innovatie zodat een goede match tussen vraag en aanbod en een inclusieve arbeidsmarkt ontstaat. Met deze aanpak leggen we de basis voor een arbeidsmarkt waarin iedereen kansen krijgt ?n pakt. Benieuwd waar Regio Foodvalley zich mee bezighoudt? Kijk op www.regiofoodvalley.nl/pro-grammas/human-capital-kennis-en-vakmanschap.
nummer 3 | Juli 2025 | Vallei Business
bent. Vanuit die basis kun je verder doorstromen." Bij de BTO krijgen talenten de ruimte en aandacht die nodig is om zich als vakman of vak-vrouw te ontwikkelen. "We leiden jon-geren op, zonder economische druk", noemt De Jager een groot verschil met het reguliere bbl-traject waarin leerlin-gen vier dagen werken en een dag naar school gaan. "Bij de BTO kunnen ze in alle rust fouten maken en ervan leren."
Van der Boon zou graag zien dat initi-atieven als de BTO, waarin bedrijfsle-ven en onderwijs de krachten bunde-len, ook structureel erkend en ondersteund worden vanuit beleidsma-kers. "Juist op deze plek leiden we mensen op voor de beroepen waar grote behoefte aan is", stelt hij. Zijn wens voor de toekomst is dat talenten
en hun ouders de BTO intrinsiek als basis voor een vakopleiding weten te vinden. "Als je doet wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt, gaat leren gemakkelijker." Het zou mooi zijn als het concept van het hybride leren ook op andere plekken in de regio wordt uitgerold
Naast de opleidingen en cursussen spant de BTO zich in om techniek op basis- en middelbare scholen onder de aandacht te brengen. "De keuze voor techniek na de basisschool is een ondergeschoven kindje geworden", vindt Van der Boon. "Bij veel ouders gaat de aandacht vooral naar havo en vwo, maar met alleen dokters en nota-rissen gaat de wereld het niet redden." Hij wijst erop dat er ook in de praktijk veel mogelijkheden zijn om je talent te ontwikkelen. Volgens De Jager helpt
het mee als techniek beter zichtbaar wordt gemaakt. "Alles wat we nodig hebben aan techniek verdwijnt achter muren en plafonds", stelt hij vast. "We moeten laten zien hoe mooi techniek is."
De koffiebeker gaat naar
ICT Campus/ICT Valley, waar het thema Talent centraal zal staan. De Jager en Van der Boon geven met de koffiebeker graag hun vragen door. "Er is veel gaande rond Artificial Intelligence", noemt De Jager een invloedrijke ontwikkeling. "Vanuit het bedrijfsleven is er een grote behoefte aan ICT-ers in de techniek. Maar is er voor een mbo-er straks nog plaats in de ICT en de ontwikkeling van soft-ware?", wil hij graag weten. "En hoe ziet ICT Campus de samenwerking tus-sen techniek- en ICT-bedrijven?"
nummer 3 | Juli 2025 | Vallei Business