Column Wolleswinkel Hofman Advocaten

Verschenen in Vallei Business nummer 3 2025

Discussie over (over)uren: het belang van de klachtplicht

Voor veel werkgevers is de administratieve afhandeling van gewerkte uren een routinematige klus. Toch is het belangrijk om de lonen zorgvuldig te verwerken. Dat belang komt naar voren wanneer er discussie ontstaat over de uitbetaling van gewerkte (over)uren. Ontstaat er een discussie, dan is het goed dat u als werkgever op de hoogte bent van de zogenoemde klachtplicht die geldt voor werknemers.

Wat houdt de klachtplicht in?

De klachtplicht is geregeld in artikel 6:89 van het Burgerlijk Wetboek. Uit dit artikel volgt dat een schuldeiser (lees hier: de werknemer) binnen bekwame tijd moet klagen nadat hij een gebrek in de prestatie heeft ontdekt of redelijker-wijs had moeten ontdekken. In het geval van loonbetaling kan een gebrek bijvoorbeeld bestaan uit een verkeerde of te lage uitbetaling. Klaagt de werkne-mer niet binnen bekwame tijd, dan kan hij het recht op een correcte betaling verliezen. De klachtplicht leidt er kort gezegd toe dat een werknemer in beginsel niet onbeperkt kan wachten met een loonvordering.

Hoe oordeelt de rechter?

De rechtspraak is op dit onderwerp nog in ontwikkeling, zodat de praktijk zal moeten leren hoe rechters met de klachtplicht omgaan. De rechter kijkt bij een beroep op de klachtplicht in elk geval naar de omstandigheden van het geval. De rechter kan bijvoorbeeld meewegen wanneer de werknemer het verschil had kunnen opmerken, hoe (on)duidelijk de loonstrook was, of er eerder signalen zijn geweest over de betaling en hoe groot het belang is. Rechters zullen per situatie zorgvuldig beoordelen of de werknemer daadwer-kelijk te laat heeft geklaagd.

Als de informatie op de loonstrook onduidelijk is, of als een werknemer

redelijkerwijs niet eerder kon weten dat er uren ontbraken, dan wordt een late klacht naar verwachting eerder geac-cepteerd. Voor u als werkgever ligt hierin dus een belang om te zorgen voor een duidelijke en volledige loonadministratie.

Tips voor werkgevers

Een aantal tips om uw positie te verster-ken bij eventuele geschillen over de loonbetaling:

1. Zorg voor duidelijke urenregistratie

Werk met een goed systeem waarin gewerkte (over)uren worden vastgelegd en door werknemers kunnen worden gecontroleerd. Laat werknemers waar mogelijk de uren accorderen. Dit ver-kleint de kans op discussie achteraf.

2. Transparantie op de loonstrook

Zorg dat uit de loonstrook duidelijk blijkt hoeveel reguliere uren en over-uren zijn uitbetaald. Zo kan de werkne-mer controleren of alles klopt.

3. Leg afwijkingen vast

Betaalt u om een bepaalde reden min-der uren dan gebruikelijk of wijkt de betaling om een andere reden af? Leg dit schriftelijk vast, bijvoorbeeld per e-mail of in de loonstrook, zodat daar geen verwarring over ontstaat.

4. Blijf in contact

Komt een werknemer met vragen over zijn loon? Wimpel dit niet af, maar onderzoek dit zorgvuldig. Vroege dui-delijkheid voorkomt latere geschillen en versterkt het vertrouwen.

Tot slot

De klachtplicht kan in sommige situa-ties een krachtig verdedigingsmiddel voor werkgevers bieden. Daarbij is wel van belang dat de werkgever de admi-nistratie zelf goed op orde heeft. Daarom geldt voor dit onderwerp: voor-komen is beter dan genezen.

Desiree van Klinken

is als advocaat verbonden aan Wolleswinkel Hofman Advocaten in Barneveld.

info@wolleswinkelhofman.nl

www.wolleswinkelhofman.nl

Stationsweg 43 | 3771 VC Barneveld | 0342 49 1028

Stationslaan 32-34 | 8071 CM Nunspeet | 0341 23 0580

nummer 3 | Juli 2025 | Vallei Business

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media