Koopwoningenmarkt in FoodValley rijp voor investeringen die renderen

Magazines | Proeftuin FoodValley

De koopwoningenmarkt herstelt zich. In de FoodValley regio zelfs beter dan in de rest van Nederland. Hier was het aantal transacties op de bestaande koopwoningenmarkt groter dan op de top van de markt in 2006 en 2007. Tegelijk is de planvoorraad nog steeds groot. Er zijn genoeg plannen om meer dan 14 jaar door te bouwen. Het blijft nodig op te letten en voor een goede planning de samenwerking te zoeken tussen overheid, corporaties én marktpartijen.

De planmonitor laat zien dat vorig jaar meer nieuwbouwwoningen zijn gerealiseerd dan de twee jaren daarvoor. Met 1665 woningen lag de jaarproductie boven het meerjarig gemiddelde. Het geplande programma in de monitor voor de komende drie jaar is zeer optimistisch.

Kanttekeningen
De kwaliteit van nieuwbouw blijft vrij eenzijdig. Goedkoop bouwen in tijden van crisis is logisch, maar nieuwbouw is de enige kans om nieuwe kwaliteiten aan de voorraad toe te voegen. Zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de markt is dat nodig. Net als continue afstemming tussen demografische ontwikkeling, plannen, programma-afspraken, en het daadwerkelijke afzettempo. Aandachtspunt zijn de plannen voor herstructurering, verdichting en transformatie. Die staan alleen voor de korte termijn in de planmonitor, omdat de plannen die verder in de tijd liggen simpelweg nog onbekend zijn. Maar die plannen komen er wel. Dat betekent dat er eigenlijk nog veel meer plannen komen dan nu in de monitor zitten. Het is van belang een beter zicht op de omvang van die opgave te krijgen.
Actuele uitdagingen en kansen

De beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen aan de onderkant van de markt is een thema. Net als de opvang van statushouders. De monitor constateert een toenemende druk op de onderkant van de markt. Ondanks terugloop van het aantal scheefwoners. Mogelijk bieden experimenten met flexibele en op doelgroepen aanpasbare nieuwbouw antwoord op opgaven van gemeentes.

Nu de koopmarkt aantrekt, is verdringing van het vrije sector huurprogramma een risico. Meer sturen op dergelijke programma’s kan bijdragen aan doorstroming en een grotere opbrengstenstroom. Makelaars signaleren een vraag naar projectmatig gerealiseerde woningen boven de € 450.000,-.

Aanbeveling en conclusies
De kwaliteit van bouwen en wonen zou weer meer centraal moeten komen te staan. Het komende jaar start in de regio een project gericht op de kwalitatieve bouwopgave. Voor de kwantitatieve bouwopgave en de risico’s die met de grote planvoorraad samenhangen is het cruciaal goed zicht te krijgen op de omvang van de opgave in bestaande stedelijk gebied die vooral voor de langere termijn aan de monitor zou kunnen worden toegevoegd.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by