Ede is de plek voor ontwikkeling World Food Center

Magazines | Proeftuin FoodValley

In het hart van de FoodValley regio, naast intercitystation Ede-Wageningen en in de directe nabijheid van Wageningen UR, werken GREEN Real Estate, Van Wijnen Groep en de gemeente Ede aan de ontwikkeling van het World Food Center (WFC). Alle partijen zijn het er over eens: dit is een plan dat er móet komen. De kritische factor in het project? “Tempo maken”, zegt Cees van Bemmel, directeur van WFC Development zonder aarzeling. “Het ijzer smeden als het heet is. In die fase zitten we nu.”

Tekst: Alice van Schuppen | APA Tekst
Beeld: WFC Development

Met een Campus voor bedrijven en kennisinstellingen en een Experience Center waar bezoekers voedsel en de voedselketen kunnen beleven, wordt het World Food Center dé internationale etalage van de Nederlandse agrofoodsector. “Het World Food Center is daarom niet alleen van belang voor de FoodValley regio, maar voor heel Nederland”, stelt Johan Weijland, wethouder gemeente Ede. “Het concept wordt door de hele sector omarmd. Hier kunnen foodbedrijven en kennisinstellingen intensief met elkaar samenwerken.”

Wageningen UR heeft zich al verbonden aan het World Food Center, maar Weijland ziet de ontwikkeling van het WFC in breder perspectief. “De FoodValley is een innovatieve regio, met een internationale uitstraling en veel werkgelegenheid. Hier zijn relatief gezien twee keer zo veel mensen werkzaam in de foodsector dan in de rest van het land.” De centrale ligging in Nederland maakt het gebied tot ideale locatie. “Station Ede-Wageningen, dat helemaal wordt vernieuwd, heeft verbindingen binnen een uur met Schiphol en Düsseldorf.”

Directeur Cees van Bemmel noemt de goede bereikbaarheid een cruciale factor. Het terrein heeft een omvang van 28 hectare. “Straks werken hier ongeveer 1500 mensen. Daarnaast rekenen we op enkele honderdduizenden bezoekers per jaar.” Het World Food Center kan veel toevoegen aan het toerisme in de regio, verwacht Van Bemmel. “Met lekker eten en drinken en een goede verbinding met de Veluwe. Nu de druk van het toerisme op Amsterdam zo groot is, zie ik hier veel mogelijkheden.”

De ontwikkelingen in de foodsector, zoals ze in de regio zichtbaar zijn, worden in de vastgoedwereld op waarde geschat, weet Van Bemmel. “Food wordt als een stabiele belegging gezien.” Er is veel animo voor het plan, signaleert de directeur. WFC Development, waarin Van Wijnen en GREEN ieder vijftig procent aandeel hebben, is in gesprek met grote bedrijven in de foodsector, die willen aanhaken. “We moeten gewoon beginnen”, stelt Van Bemmel. “Partijen aan je binden, vaart zetten achter de procedures, zo kunnen we andere gebieden voor zijn.” Een spannende ontwikkeling, vindt de directeur, die overtuigd is van de locatie. “Hier in de FoodValley gaat het gebeuren, er is geen beter gebied dan déze plek.” n