Duurzame projecten

Magazines | Proeftuin FoodValley

Tekst Alice van Schuppen I APA Tekst
Fotografie: Sjef Prins I APA Foto

Vier sterren BREEAM voor gekoeld distributiecentrum
BFG Warehousing, onderdeel van de Bieze Food Group, opende dit voorjaar in Nijkerk een nieuw gekoeld distributiecentrum. Het is met een BREEAM certificaat van vier sterren het op een na grootste en meest duurzame gekoelde distributiecentrum van Nederland. Er is geïnvesteerd in een goede isolatie, onder meer door een betonnen compartimentering van het gebouw. Daarnaast voorzien een kleine duizend zonnepanelen het distributiecentrum van energie en is het naastgelegen perceel, bestemd voor toekomstige uitbreiding, ecologisch ingericht. Met crossdocking, een efficiënte logistieke werkwijze, wordt ook de uitstoot van CO2 enorm teruggebracht.

Wijngaard op geluidswal
Bioscoop en congrescentrum Cinemec in Ede is helemaal geïntegreerd in de geluidswal langs de A12. Op het dak van de parkeergarage in de wal groeien drie soorten druiven, waarmee een witte ‘Côte du A12’ wordt geproduceerd. Cinemec kreeg als eerste accommodatie in Nederland in 2010 duurzaamheidslabel A toegekend. De toiletten worden doorgespoeld met opgepompt grondwater, de energie die de filmprojectoren afgeven wordt gebruikt om de foyers te verwarmen en het hele pand is voorzien van energiebesparende (LED)verlichting. Inmiddels heeft Cinemec ook duurzame vestigingen in Nijmegen en Utrecht.

Planten voeden verlichting
Elektriciteit produceren met levende planten. Marjolein Helder promoveerde op deze technologie en startte in 2009 haar bedrijf Plant-e als spin-off van Wageningen UR. Het modulair systeem dat Plant-e heeft ontwikkeld, kan onder meer worden toegepast op daken, als parkje of als tuin. De gemeenten Ede en Wageningen investeerden al in deze baanbrekende en innovatieve technologie. Op een viaduct over de A12, op de KennisAs Ede-Wageningen, installeerde Plant-e het systeem met levende planten om de verlichting in de vangrail te voeden.