Rhenen en regio lopen warm voor reuzenpanda's

Magazines | Proeftuin FoodValley

Eén beslissing, vorig jaar genomen in China, heeft grote impact op Rhenen en de andere gemeenten van Regio FoodValley. Op 26 oktober, tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maximá, maakte de Chinese president Xi Jinping bekend dat er twee reuzenpanda’s naar Ouwehands Dierenpark komen. Wu Wen en Xing Ya heten ze en ze zijn drie jaar. Hopelijk zijn ze eind dit jaar al te zien, in het verblijf dat nu gebouwd wordt.

Tekst: Leendert Douma I APA TEKST
Fotografie: Sjef Prins I APA FOTO

“Het is het resultaat van vijftien jaar lobbyen”, vertelt Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark. Het is de zesde dierentuin in Europa die straks exemplaren van de zeer schattige, maar o zo zeldzame diersoort heeft. “Wij hebben veel verstand van beren en onze filosofie past bij de Chinezen met de nadruk op educatie en natuurbescherming”, zo verklaart De Lange.

De beslissing kwam dus niet helemaal als een verrassing. Ook niet voor de gemeente Rhenen, vertelt wethouder Jan Kleijn van Rhenen. “We wisten al enige tijd dat er mogelijk iets aan zat te komen. Dat moest ook wel, want de maatregelen voor verkeer, parkeren en de bouw vragen aanlooptijd. En zo konden we samen optrekken.” Ouwehands Dierenpark, dat vorig jaar al een recordaantal bezoekers trok, verwacht een forse toename als Wu Wen en Xing Ya eenmaal te bezichtigen zijn. Robin de Lange: “We mikken op een totaal van zo’n tienduizend bezoekers per dag. Dan is het goed te behappen. Dat kunnen we regelen doordat bezoekers straks online tickets moeten kopen.” De dierentuin is inmiddels in gesprek met regiogemeente Wageningen om een derde parkeerplaats met pendeldiensten naar Rhenen te realiseren.

Goede logistiek gaat voorkomen dat Rhenen dicht stroomt, waardoor plaatselijke ondernemers onbereikbaar zijn. Jan Kleijn: “We gaan juist promoten dat de dierentuinbezoekers nog eens terugkomen om te zien wat Rhenen nog meer te bieden heeft, zoals natuur en geschiedenis. Of nog beter: dat ze er een lang weekend van maken.” Ook benadrukt hij de impuls voor de werkgelegenheid die de druk bezochte dierentuin biedt. “We werken het liefst met ondernemers uit de regio”, zegt Robin de Lange. ‘Denk aan aannemers of leveranciers van groente en fruit.” Hij wijst ook op een bijzondere kans voor producenten in de Regio FoodValley: bamboe. “Reuzepanda’s krijgen ongeveer vijftig kilo bamboe per dag. Dat kopen we het liefste van de velden rondom Ouwehands.”

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan het berenverblijf, dat de naam ‘Pandasia’ heeft en de stijl van de Verboden Stad in Peking krijgt. Het wordt gebouwd door Wessels Rijssen, in samenwerking met een Chinese aannemer. Die gaat bijvoorbeeld de traditionele dakpannen plaatsen die nu in China worden gebakken. Volgens planning is Pandasia dit najaar gereed. Hopelijk komen de reuzepanda’s in november naar Rhenen, zodat ze – na een maand in quarantaine – in de kerstvakantie te bewonderen zijn. “Hun aankomst wordt groots gevierd. Het is de bedoeling dat heel Rhenen uitloopt als Wu Wen en Xing Ya van Schiphol naar hier komen”, besluit Robin de Lange. 

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement