Marco Gramser
A.S. Watson Health & Beauty Benelux
Het wereldbedrijf achter Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL en Prijsmepper
Detailhandel is mensenwerk. In onze winkels vinden wij het belangrijk om steeds aan de verwachtingen van onze klant te voldoen, of liever deze te overtreffen. Wij vinden de ontwikkeling van onze medewerkers dan ook van groot belang en investeren daarom veel in opleidingen en trainingen. Voor onze medewerkers hebben we een compleet pakket aan opleidingen en trainingen ontwikkeld. Dit geldt voor onze winkelmedewerkers, onze medewerkers in de logistieke centra en voor de ruim 500 medewerkers op het hoofdkantoor in Renswoude. Je krijgt bij ons de kans om door te groeien en jezelf verder te ontwikkelen. Kortom wij hebben scholing hoog in het vaandel staan en vinden dit in onze onderneming onmisbaar.
Heleen van Elburg
De Klomp Bedrijfsadviezen
Ik ben voorstander van deze stelling omdat juist in deze tijd de investeringen in scholing en opleiding van personeel onder druk komen te staan. Het is vaak één van de eerste zaken waarvan het budget wordt aangepast of soms volledig wordt geschrapt en dat is jammer. Scholing gerelateerd aan werk blijft noodzakelijk om kwaliteit te kunnen blijven leveren. Opleiding in persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat de medewerker kan groeien en daarmee een meerwaarde creëert voor de organisatie. Door te investeren in het personeel investeer je uiteindelijk niet alleen in je medewerkers maar ook in toekomst van het bedrijf. Ga je investeren op het moment dat de markt weer aantrekt dan loop je het risico dat je te laat bent, dus wees voorbereid op de mogelijkheden die er zeker weer aankomen!
Klompersteeg 9 • 6745 WD De Klomp
T 06 38900862
E info@deklompbedrijfsadviezen.nl
W www.deklompbedrijfsadviezen.nl
Willem van der Vegte en Rob Weesie
Trainingbureau Tricom
De vraag is of bedrijven meer moeten investeren in onderwijs, of dat leidinggevenden meer moeten investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Wij zijn overtuigd van het laatste. Dat daar af en toe een opleiding bij nodig is ligt voor de hand. Die mag echter nooit de camouflage zijn van gebrekkig leiderschap.
Als medewerkers leren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen taken, dan hoeft de leidinggevende nog slechts te faciliteren. Hoe? Heel eenvoudig.
1. bespreek vooraf het doel van de training en wat de medewerker graag wil leren.
2. bespreek na afloop wat de training gebracht heeft en wat de ‘voornemens’ zijn
3. volg de medewerker in zijn praktijk en beloon het goede gedrag ... Bingo!
Meer weten? Tricom beschikt over een gratis format waarmee u het rendement van trainingen eenvoudig kunt verhogen. Neem voor meer informatie contact met ons op.
De Stelling
vallei business | nummer 4 | september 2010
Bedrijven moeten zelf
meer investeren in onderwijs en scholing
Andries Scherpenzeel
InCompany Training & Coaching
Voor scholing van de medewerkers maken bedrijven nog veel te weinig gebruik van subsidieregelingen vanuit de overheid en bedrijfsfondsen. Bijvoorbeeld om agressie en geweld tegen hun medewerkers te bestrijden kunnen bedrijven subsidie aanvragen bij de overheid die 1,3 miljoen euro hiervoor beschikbaar stelt. Agressie en geweld verbaal als fysiek komt helaas steeds vaker voor op de werkvloer. Investeren in de (sociale)veiligheid van de medewerkers is nu verplicht volgens de Arbowet daarom is het goed om de medewerkers jaarlijks te trainen in bijvoorbeeld het omgaan met lastige / agressieve klanten. Via de opleidingsfondsen van de verschillende bedrijfstakken is het ook mogelijk om de scholing van de medewerkers te financieren. Bij InCompany vinden wij het onze taak om bedrijven de weg te wijzen naar deze financieringsmogelijkheden. We adviseren niet eenmalig een korte training te volgen omdat het effect hiervan vaak beperkt is. We willen dat bedrijven investeren in hun medewerkers volgens een scholingsplan van meerdere jaren. Zodat de investering terug te zien is in: tevreden klanten, tevreden medewerkers en in een stijgende omzet.
Heleen Leppers
opleidingsadviseur
G4S Training & Safety Solutions
Door te investeren in je personeel krijg je er altijd iets voor terug, soms op de korte termijn doordat mensen breder inzetbaar zijn, een andere keer op lange termijn doordat het ziekteverzuim laag is omdat mensen hun werkzaamheden goed aankunnen. Investeren in onderwijs en training betekent niet alleen het inkopen van externe opleidingen. Het betekent juist ook tijd investeren en kennis delen binnen de organisatie: je mensen faciliteren zodat zij meer voor de organisatie gaan betekenen. In het werkveld van G4S betekent dit letterlijk zorgen dat je mensen veilig zijn. En niet alleen ons eigen personeel, maar ook onze leveranciers, cursisten en andere klanten. Ik kan het ook anders stellen: als wij niet zouden investeren in onderwijs en training, krijgen wij onveilige situaties, ongemotiveerd personeel en ontevreden klanten. Kortom: door te investeren in onderwijs en training hebben wij een veilige werk- en leeromgeving, gemotiveerd personeel en tevreden klanten.
Sienke de Man
Magnolia Opleidingen
De Officeprogramma’s Word, Excel, Outlook en PowerPoint worden in bijna elk bedrijf gebruikt. Veel mensen hebben in een ver verleden een cursus gevolgd, maar maken geen optimaal gebruik van de mogelijkheden van de nieuwere versies. Of ze hebben zelf het wiel moeten uitvinden, zonder een degelijke basiskennis. Deelnemers aan een korte praktische cursus in ons Open Leercentrum verzuchten dan ook vaak: “Had ik dit maar eerder geweten, dat scheelt me uren werk.†Handigheidjes, fijne kneepjes, nieuwe kennis en verdieping. In drie tot vier lessen van tweeënhalf uur is men al weer goed bijgeschoold. Daarom is mijn antwoord op de stelling:
Een investering in een praktische computercursus verdient zichzelf terug.
Sietze Ketelaar
Dissel Development
Bij de baas kon die nieuwe auto nog wel, maar mijn opleiding is geschrapt, vertelde de jonge hoogopgeleide professional deze week. Het effect was niet positief. Veel medewerkers kijken naar het gedrag van hun bedrijf rond hun ontwikkeling en dat bepaalt mede tevredenheid. En dat geldt voor hoog en minder hoogopgeleid personeel. Daarom is innovatie niet alleen voor producten of diensten nodig, maar ook voor mensen. Zij vormen de kern, de ziel en de brains van het bedrijf. Investeren in mensen is daarom essentieel, voor behoud en vernieuwing. Maar wel gekoppeld aan bedrijfsdoelen en strategie. Wij bieden, onder andere met ProRead en Ladder9, programma’s die kosten effectief zijn, in de dagelijkse praktijk passen en aansluiten bij de ontwikkeling van het bedrijf en de mens. Onderzoek toont aan dat de meest succesvolle ondernemingen allemaal een formeel opleidingsbeleid voeren, terwijl de minder succesvolle ondernemingen incidenteel opleidingen aanbieden. Daarom, bedrijven moeten structureel blijven investeren in mensen, daar worden ze beter van.
Ruben Mellaart
Mellaart Trainingen
Moeilijke stelling.
Enerzijds duidelijk ‘nee’ omdat de Nederlandse overheid er debet aan is dat we a) al vanaf de zeventiger jaren door ons loonstelsel geen goede concurrentiële positie meer hebben, b) door buitenlandse overnames veel minder ‘eigen’ industrieën in beheer hebben en c) de overheid immers zelf de wet- en regelgeving in handen heeft als het om onderwijs en scholing gaat.
Anderzijds ‘ja’.
De overheid voelt haar eigen tekorten door het ontbreken van ervaren bedrijfsmatige trainers binnen haar scholingsbeleid, hierin vormt de wva-regeling een uitstekende financiële stimulans voor bedrijven.
Mellaart Trainingen is aangesloten bij een groep die dit perfect en drempelverlagend in kan vullen, daarnaast hebben zij bijzonder goede ervaringen met wva en de kwaliteit hiervan. Op dit vlak ben ik het dus volledig eens met de stelling.
vallei business | nummer 4 | september 2010
Communicatie
FW: RE: Out of office:
Gedurende de zomermaanden bevolken ze ieders mailbox: de auto-reply’s met vakantie-meldingen. En waar de één zich houdt tot een beknopte doch complete boodschap, is de ander vermakelijk creatief maar de derde helaas erg kortaf. Op de redactie hebben we deze zomer een lijst bijgehouden met de meest uiteenlopende berichten. Leest u even mee?
E-mail is tegenwoordig op kantoor het meest gebruikte communicatiemiddel. Vakantie nemen betekent dan ook een ongewenste digitale onbereikbaarheid. Dit wordt door bijna alle bedrijven ondervangen door het sturen van de auto-reply’s; het automatisch gegenereerde bericht als antwoord op je mailtje, waarin wordt medegedeeld dat de ontvanger niet aanwezig is, van wanneer tot wanneer dit het geval is en wie er in noodgevallen de zaken waarneemt. De manier waarop dit gebeurt, is alleen zeer divers.
De onderwerpregel
Voor zover wij konden nagaan, is er weinig persoonlijks in te brengen in de onderwerpsregel. Afhankelijk van je mailprogramma komt er een tekst in het Engels of Nederlands, welke vertelt of dat het een auto-reply betreft of dat er iemand niet aanwezig is. In de 40 door ons onderzochte auto-reply’s kwamen we de volgende standaard mogelijkheden tegen:
FW: Automatisch antwoord bij afwezigheid:
FW: Autoreply:
FW: Out of Office AutoReply:
FW: Out of Office:
FW: Niet aanwezig:
FW: Automatisch antwoord:
Maar, we kwamen één e-mail tegen met wel een persoonlijk ingevuld onderwerp, dus blijkbaar kan het wel. De tekst was kort maar duidelijk:
FW: Zomervakantie 2010
Het bericht
Het bericht in het mailtje is vaak kort en krachtig, veelal in het Nederlands maar toch ook steeds vaker in het Engels. Slechts 16 van de 40 berichten beginnen met een aanhef:
Beste mailer
Hoi,
Geachte heer, mevrouw
Hello
Geachte lezer
Beste lezer
Dear sender
Geachte relatie
Good day
Dear correspondent
Een zevental begint niet met een naam, maar wel met een bedankje:
Bedankt voor uw bericht,
Hartelijk dank voor uw e-mail,
Thanks for your email
En bij drie kan het niet op, zowel een persoonlijke aanhef, met daaropvolgend een bedankje. De rest begint direct met de afwezigheidsmelding.
Nuttig is natuurlijk te vermelden welke periode je niet aanwezig bent. Alhoewel, van de 40 hebben maar 37 dit erin staan, waarvan 2 het ook nog eens hebben over ‘ik ben deze week afwezig’ en ‘I will be out of the office this friday’. De volgende melding is nietszeggend, hoewel men probeert persoonlijk over te komen: ‘I’m currently connecting with my family during our annual Summer break, exploring the West coast of France, famous of their oysters, salt and beautiful beaches’. Maar kortaf kan ook: ‘Op dit moment ben ik niet aanwezig’ of ‘Ik ben afwezig en check geen email’.
Het is duidelijk, je contactpersoon is niet aanwezig. Maar dan? Soms kun je rustig wachten tot de vakantievierder terug is, maar soms niet. Wie moet je dan bellen of mailen? Ook daarin kan een auto-reply je helpen, soms….
In 32 mailtjes vonden we variërend een naam, mail of telefoonnummer van collega’s die we konden bereiken. De toon varieerde van bijna commanderend: ‘Ik verzoek u contact op te nemen met een van mijn collega’s op 077-…’, tot aanmoedigend ‘Daarom kan je het beste contact opnemen met kantoor op 020-…. Je kan ook een mail sturen naar info@...’ . Maar wat te denken van ‘Kan iets niet wachten? Bel ons algemene nummer 033-… en vraag naar een van mijn collega’s’ of ‘In geval u een snelle reactie wenst, kunt u contact opnemen met Peter@...’
Soms is het moeilijk op te maken of een collega wel of niet de mail leest of dat iets wordt doorgestuurd. Soms zijn ze duidelijk: ‘Uw mail wordt doorgestuurd naar Peter@.... ‘of ‘mijn collega Petra neemt al mijn werkzaamheden waar, zij is ook telefonisch bereikbaar op 06-…’. Iets te duidelijk kan ook: ‘This message will NOT be forwarded’.
Wat lastiger is het als de collega ook vakantie heeft: ‘Ik ben van 16 juli tot 9 augustus niet in de gelegenheid uw mail te beantwoorden. Voor dringende zaken kunt u mijn collega Peter contacteren na 26 juli.’
Dan blijft over; de afsluiting. Dit valt nog mee; van de 40 e-mails hebben er 37 een persoonlijke afsluiting. De meest hebben een ‘Met vriendelijke groet’, een enkele houdt het bij alleen de naam. Ook heel vriendelijk klinkt ‘Ik wens u een fijne zomer!’
Kortom…
Als een collega niet consequent uw e-mail waarneemt tijdens de vakantie, is een auto-reply onontbeerlijk. Maar bedenk goed dat deze auto-reply voor meerdere weken uw visitekaartje is. Wees dus beleefd, vriendelijk en vooral duidelijk. Op die manier kunnen de zaken ook tijdens uw afwezigheid doorgaan en blijven klanten goed geïnformeerd.
De beste
Bij zo’n hoeveelheid mailtjes is het natuurlijk logisch dat we een verkiezing hebben gehouden, waarbij we een ‘beste’ en een ‘slechtste’ autoreply hebben gekozen. Bij deze de uitslag:
De slechtste auto-reply 2010:
Good day,
I am out of the office now and will be back on Wednesday the 11th of August.
This message will NOT be forwarded.
Thanks and goodbye, Peter
De beste auto-reply 2010:
Hoi,
ik geloof dat ‘onbereikbaar zijn’ in de toekomst het nieuwe luxe goed wordt. Daarom ben ik maar eens aan het kijken hoe fijn dat is. Tot 22 augustus ben ik per e-mail en telefoon niet bereikbaar. Voor zeer dringende zaken is mijn collega Peter te bereiken via peter@... of 06 - …. Ik heb een keer per week contact met hem voor eventuele spoed vragen.
Geniet van de zomer!
Gerrit
vallei business | nummer 4 | september 2010
E-mail is tegenwoordig op kantoor het meest gebruikte communicatiemiddel. Vakantie nemen betekent dan ook een ongewenste digitale onbereikbaarheid. Dit wordt door bijna alle bedrijven ondervangen door het sturen van de auto-reply’s; het automatisch gegenereerde bericht als antwoord op je mailtje, waarin wordt medegedeeld dat de ontvanger niet aanwezig is, van wanneer tot wanneer dit het geval is en wie er in noodgevallen de zaken waarneemt. De manier waarop dit gebeurt, is alleen zeer divers.
De onderwerpregel
Voor zover wij konden nagaan, is er weinig persoonlijks in te brengen in de onderwerpsregel. Afhankelijk van je mailprogramma komt er een tekst in het Engels of Nederlands, welke vertelt of dat het een auto-reply betreft of dat er iemand niet aanwezig is. In de 40 door ons onderzochte auto-reply’s kwamen we de volgende standaard mogelijkheden tegen:
FW: Automatisch antwoord bij afwezigheid:
FW: Autoreply:
FW: Out of Office AutoReply:
FW: Out of Office:
FW: Niet aanwezig:
FW: Automatisch antwoord:
Maar, we kwamen één e-mail tegen met wel een persoonlijk ingevuld onderwerp, dus blijkbaar kan het wel. De tekst was kort maar duidelijk:
FW: Zomervakantie 2010
Het bericht
Het bericht in het mailtje is vaak kort en krachtig, veelal in het Nederlands maar toch ook steeds vaker in het Engels. Slechts 16 van de 40 berichten beginnen met een aanhef:
Beste mailer
Hoi,
Geachte heer, mevrouw
Hello
Geachte lezer
Beste lezer
Dear sender
Geachte relatie
Good day
Dear correspondent
Een zevental begint niet met een naam, maar wel met een bedankje:
Bedankt voor uw bericht,
Hartelijk dank voor uw e-mail,
Thanks for your email
En bij drie kan het niet op, zowel een persoonlijke aanhef, met daaropvolgend een bedankje. De rest begint direct met de afwezigheidsmelding.
Nuttig is natuurlijk te vermelden welke periode je niet aanwezig bent. Alhoewel, van de 40 hebben maar 37 dit erin staan, waarvan 2 het ook nog eens hebben over ‘ik ben deze week afwezig’ en ‘I will be out of the office this friday’. De volgende melding is nietszeggend, hoewel men probeert persoonlijk over te komen: ‘I’m currently connecting with my family during our annual Summer break, exploring the West coast of France, famous of their oysters, salt and beautiful beaches’. Maar kortaf kan ook: ‘Op dit moment ben ik niet aanwezig’ of ‘Ik ben afwezig en check geen email’.
Het is duidelijk, je contactpersoon is niet aanwezig. Maar dan? Soms kun je rustig wachten tot de vakantievierder terug is, maar soms niet. Wie moet je dan bellen of mailen? Ook daarin kan een auto-reply je helpen, soms….
In 32 mailtjes vonden we variërend een naam, mail of telefoonnummer van collega’s die we konden bereiken. De toon varieerde van bijna commanderend: ‘Ik verzoek u contact op te nemen met een van mijn collega’s op 077-…’, tot aanmoedigend ‘Daarom kan je het beste contact opnemen met kantoor op 020-…. Je kan ook een mail sturen naar info@...’ . Maar wat te denken van ‘Kan iets niet wachten? Bel ons algemene nummer 033-… en vraag naar een van mijn collega’s’ of ‘In geval u een snelle reactie wenst, kunt u contact opnemen met Peter@...’
Soms is het moeilijk op te maken of een collega wel of niet de mail leest of dat iets wordt doorgestuurd. Soms zijn ze duidelijk: ‘Uw mail wordt doorgestuurd naar Peter@.... ‘of ‘mijn collega Petra neemt al mijn werkzaamheden waar, zij is ook telefonisch bereikbaar op 06-…’. Iets te duidelijk kan ook: ‘This message will NOT be forwarded’.
Wat lastiger is het als de collega ook vakantie heeft: ‘Ik ben van 16 juli tot 9 augustus niet in de gelegenheid uw mail te beantwoorden. Voor dringende zaken kunt u mijn collega Peter contacteren na 26 juli.’
Dan blijft over; de afsluiting. Dit valt nog mee; van de 40 e-mails hebben er 37 een persoonlijke afsluiting. De meest hebben een ‘Met vriendelijke groet’, een enkele houdt het bij alleen de naam. Ook heel vriendelijk klinkt ‘Ik wens u een fijne zomer!’
Kortom…
Als een collega niet consequent uw e-mail waarneemt tijdens de vakantie, is een auto-reply onontbeerlijk. Maar bedenk goed dat deze auto-reply voor meerdere weken uw visitekaartje is. Wees dus beleefd, vriendelijk en vooral duidelijk. Op die manier kunnen de zaken ook tijdens uw afwezigheid doorgaan en blijven klanten goed geïnformeerd.
vallei business | nummer 4 | september 2010
Landelijk
personenregister
financiële sector
Er moet een landelijk openbaar personenregister komen voor iedereen in de financiële sector die contact heeft met klanten. Hiervoor pleiten de brancheorganisaties van financieel adviseurs, Adfiz en OvFd. De Consumentenbond wil al geruime tijd een dergelijk landelijk register en juicht dit signaal dan ook toe.
Vastlegging in de wet van dit register moet ertoe leiden dat consumenten geregistreerden kunnen opzoeken en zien welke kwaliteit, integriteit en kennis tegenover hen zit. Consumenten kunnen hiervoor nu terecht bij het register van DSI (Deskundigheid, Screening en Integriteit) maar dit register is nog niet wettelijk verankerd en heeft geen landelijke dekking. De Consumentenbond pleit net als de brancheorganisaties voor een verplichte registratie van financiële adviseurs en meer sanctiemogelijkheden voor adviseurs die de fout in gaan.
Het beoogde register zal een groot deel van de wirwar aan keurmerken vervangen. Die hebben tot nu toe weinig effect laten zien. De Consumentenbond wil dat het register onafhankelijk is, transparant in haar handhaving van geregistreerde en duidelijk zijn tanden laat zien.
Bron: Consumentenbond
via Nieuwsbank
BUSINESS FLITSEN
RegioinBedrijf
De nieuwe Regio- en Bedrijvenpromotiegids Centraal-Gelderland en de Achterhoek is weer beschikbaar. Met een nieuwe naam: RegioinBedrijf. De bijbehorende regioportal RegioinBedrijf.nl is al enige tijd geleden vernieuwd.
Deze site vormt samen met de gids het Regio- en Bedrijvenpromotieprogramma voor Centraal-Gelderland en de Achterhoek. Dit programma brengt de activiteiten van de 3 O’s (Overheden, Onderwijsinstellingen en Ondernemers) in kaart, biedt veel waardevolle achtergrondinformatie en dient ter bevordering van de onderlinge samenwerking. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een sterke regionale economie.
In de gids stellen vele relevante organisaties, onderwijsinstellingen, instanties en gemeenten zich aan de regio voor. De lezer kan er informatie vinden over regionale economische pijlers en samenwerkingsprogramma’s, zoals innovatie en technologie, Food Valley, Health Valley en de arbeidsmarkt.
Minister zet
fiscale steun voor
bedrijfsleven voort
Bedrijven kunnen ook in 2011 hun verlies met voorgaande drie jaren verrekenen. Minister De Jager van Financiën zal deze regeling, samen met de regeling om investeringen sneller af te schrijven, bekend maken op Prinsjesdag. De fiscale maatregelen versterken de liquiditeit van bedrijven en maken meer bedrijfsinvesteringen mogelijk. Het verrekenen van het verlies van een onderneming met eerdere jaren wordt ook wel Achterwaartse verliesverrekening of Carry back genoemd. Normaal gesproken mogen bedrijven dit alleen met het voorgaande jaar doen, maar de verruimde regeling breidt dit uit naar 3 jaren. > Infoblad Carry back. Door de maatregel willekeurige afschrijving kunnen ondernemers hun investeringen sneller afschrijven. De normale regeling geeft juist aan dat afschrijvingen zo veel mogelijk de economische levensduur van een bedrijfsmiddel moeten volgen. Het kabinet voerde de fiscale maatregelen in 2008 in vanwege de kredietcrisis. De verruiming in 2011 zal de liquiditeit van bedrijven vergroten met 1,25 a 2,5 mld. euro.
Bron: Razende Robot
Reporter via Nieuwsbank
Rolv Elverding, manager Grootzakelijk bij Rabobank Vallei en Rijn:
Het maximale met de menselijke maat
Voor de grotere bedrijven in deze regio heeft Rabobank Vallei en Rijn een team van specialisten beschikbaar. Rolv Elverding (49) geeft als manager Grootzakelijk nu ruim een half jaar leiding aan deze afdeling. Wie is hij en wat wil deze ambitieuze man bereiken?
Professioneel en commercieel
“Het beeld dat ik van deze bank had, ingegeven door anderen en wat je binnen de Rabobankorganisatie daarover hoort, heb ik het afgelopen half jaar in volle omvang ervaren. De collega’s zijn oprecht bezig om het goed te doen voor de klant en daarvoor hard te werken. Hoe? Door goed te luisteren naar de klant om te horen wat hij nodig heeft en wenst. De professionaliteit vind ik hoog en het commercieel gevoel van de mensen is goed ontwikkeld. Dat moet ook wel als je met ondernemers te maken hebt. Er heerst een echte winnaarsmentaliteit en dat past goed bij mij. Mijn motto is niet voor niets: ‘Eruit halen wat erin zit’. Maar altijd met de menselijke maat: Rabobank heeft een herkenbaar gezicht en een toonaangevende rol in de markt.†Rolv vindt het belangrijk om verrassend te zijn naar ondernemers. Door net iets anders, net iets sneller of het net iets mooier te doen dan het bedrijf verwacht. Hoe gaat hij dat doen? “Ja, dat zult u het komend jaar wel ervarenâ€, zegt hij lachend.
Op de koffie
Met zijn team van 13 specialisten op het gebied van onder andere financieren, (internationaal) betalingsverkeer en verzekeren, richt Rolv zich op de bovenkant van de zakelijke markt. Bedrijven met veelal een landelijke focus en soms ook internationale activiteiten. Rolv ziet daarin veel nieuwe mogelijkheden: “Rabobank Vallei en Rijn ligt aan de voet van een prachtig dynamisch werkgebied. Vergeet niet dat we in de 7e industriestad van Nederland zitten. Daar gaat mijn hart wel van open! Dit heb ik in mijn 15 jaar bankervaring nog niet eerder meegemaakt. Kijk maar langs de A12 tussen Ede en Veenendaal. Een diversiteit aan bedrijven is daar waar te nemen. Daar liggen hele mooie kansen voor onze bank. Maar daarvoor moeten we eerst ‘op de koffie’ bij die bedrijven, kennis gaan maken en laten zien wat we voor hen kunnen doen. Endus gaan we vol in de acquisitie!â€
Roots
De naam Elverding is een bekende in Ede. Wat heeft hij met deze regio? “Feitelijk heb ik hier mijn ‘roots’ liggen. Ik ben geboren in Loosdrecht en in de jaren ’60 bouwde mijn vader een bedrijf op dat verkeersborden maakte. Eerst in Bennekom en later in Ede. Aangezien ik uit een gezin van zes kinderen kom en mijn moeder dus wel wat omhanden had, was de reistijd op een gegeven moment een te grote tijdsbelasting. (Er was toen nog geen A1 en A30). Daarom kwam ik in 1970 als 10-jarige in Ede wonen. Ik heb hier de middelbare school en later de heao doorlopen. Uiteindelijk heb ik ruim 26 jaar in Ede gewoond, totdat mijn werk mij meenam naar het Gelderse Elst. Hier woon ik nog steeds. Eigenlijk ben ik tussen de bedrijven opgegroeid en ben ik actief in diverse Edese netwerken. Bovendien woont een deel van mijn familie hier. Dus ja, ik heb heel veel met deze regio en na bijna 20 jaar voelt het ook als weer ‘thuiskomen’…â€
Duidelijkheid en ondernemerschap
Uit gesprekken met klanten heeft Rolv gemerkt dat ondernemers duidelijkheid en ondernemerschap verwachten. “Het klinkt zo gemakkelijk: ‘duidelijkheid’, maar de praktijk leert vaak anders. Daarom is het belangrijk om vanuit een partnership met ondernemers om te gaan. Dat betekent concreet dat ondernemers recht hebben op echte belangstelling in het wel en wee van hun bedrijf. Dat moeten we ook laten zien. Door als betrokken bank mee te denken en verantwoordelijkheid te nemen. Dan sluiten we nog beter aan bij hun behoeften. Als we dan ook nog de kennis en professionaliteit van de accountmanagers – en feitelijk onze hele organisatie - inzetten, dan zijn we gewoonweg een winning teamâ€.
De beste zijn en blijven
Vragend naar zijn ambities, klinkt het heel resoluut: “De beste zijn en blijvenâ€. Na een stilte gaat hij enthousiast verder: “Op veel terreinen zijn we al marktleider. We streven ernaar om in de komende jaren ook binnen het grootzakelijke domein verder te groeien. Eigenlijk vinden we dat minimaal 4 van de 10 grootzakelijke bedrijven in deze regio bij Rabobank Vallei en Rijn moeten bankieren. Dat is nu nog niet het geval, dus we hebben een mooie uitdaging met elkaar. En daar houd ik van. Ook onze ondernemersgeest hebben we daarvoor nodig, want je zult plannen moeten maken, kansen creëren, samen uitvoeren en risico’s durven nemen. En dat alles binnen de bancaire kaders en regelgeving. In de afgelopen (bijna) 100 jaar dat we bestaan, hebben we veel expertise en ervaring opgebouwd binnen de bedrijvenmarkt met de verschillende branches. Deze deskundigheid willen wij graag aanbieden. Kort gezegd: try us and find out!â€.
Meer weten? Bel (0318) 660 664 of kijk op www.rabobank.nl/vr.
profiel
Eerste juridische App van Dirkzwager
Als eerste juridische dienstverlener van Europa heeft Dirkzwager een applicatie voor de iPhone, iPod touch en iPad ontwikkeld, welke vanaf 27 augustus in de officiële Apple Store is opgenomen. Deze ‘App’ is ontwikkeld in het verlengde van de bestaande gratis juridische Dirkzwager kennisportal www.partnerinkennis.nl en biedt mobiel toegang tot alle juridische artikelen welke Dirkzwager publiceert. De artikelen zijn gecategoriseerd in verschillende vakgebieden en expertisen: ondernemingsrecht, arbeidsrecht, intellectuele eigendom en IT-recht, vastgoed en overheid. Daarnaast wordt de gebruiker via deze App op de hoogte gehouden van alle juridische activiteiten en evenementen welke door Dirkzwager advocaten & notarissen worden georganiseerd zoals workshops, studiemiddagen en conferenties. Dirkzwager heeft de App en de kennisportal www.partnerinkennis.nl in eigen huis ontwikkeld voor (bedrijfs)juristen, advocaten, notarissen, ondernemers en rechtstudenten. De Dirkzwager App is gratis te downloaden in de officiële Apple App Store en is te vinden onder de naam “kennisâ€. De mogelijkheid om deze App ook voor de platforms Androïd en Blackberry beschikbaar te maken worden onderzocht.
Aantal faillissementen in
Heuvelrug & Vallei neemt af
Het aantal faillissementen in Heuvelrug & Vallei neemt aanzienlijk af. Was het aantal faillissementen in het eerste half jaar van 2009 nog 57, in dezelfde periode van 2010 zijn dit er 40. Dit blijkt uit de faillissementcijfers van de KvK Midden-Nederland.
In de buurgemeenten De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Rhenen is het aantal faillissementen sterk gedaald; in Wijk bij Duurstede en Zeist is het aantal gestegen. Was het aantal verloren arbeidsplaatsen in bovenstaande gemeenten in de Heuvelrug en Vallei in geheel 2009 nog 790, in de eerste helft van dit jaar zijn dit er 210.
Diverse gemeenten in de Heuvelrug en de Vallei zijn programma’s gestart om de economie te stimuleren en de werkloosheid terug te dringen. “Deze dragen zeker bij aan de versterking van de lokale bedrijvigheid en daarmee aan de werkgelegenheid in deze plaatsenâ€, zegt Peter Booijen, accountmanager Heuvelrug bij de KvK Midden-Nederland. Een voorbeeld is ‘Veenendaal aan het werk’, een initiatief van en voor Veenendalers, met als doel zoveel mogelijk banen, stageplaatsen, kansen en projecten in de regio te behouden en te creëren. Zie voor meer informatie www.veenendaalaanhetwerk.nl.
Ook bij de gemeenten in Utrecht-West is het aantal faillissementen gestegen. In het stedelijk gebied Utrecht is het aantal faillissementen gedaald.
Tjooz.nl
Onlangs is de website tjooz.nl gelanceerd! Wat zoover is voor de reisbranche, Iens.nl voor de horecabranche is tjooz.nl voor de financiële branche, namelijk een onafhankelijke website waarop consumenten kunnen aangeven hoe ze de dienstverlening van een hypotheekadviseur, makelaar en notaris hebben ervaren maar ook kunnen vergelijken en zoeken in een straal rondom de woonplaats. Dit als aansluiting op de AFM welke streeft naar transparantie in de markt, openheid in kosten en provisiestructuur. “De website tjooz.nl helpt consumenten op weg die op zoek zijn naar een hypotheekadviseur, makelaar of notaris. Ze kunnen hun ervaringen delen met anderen en weten de adviseurs zelf ook wat er van hun wordt verwacht. Het is zeker niet de bedoeling er een klachtensite van te maken maar een beoordelingssite die consumenten op weg helpt bij hun zoektocht naar een geschikte adviseur,†aldus Thars Duijnstee, commercieel directeur van tjooz.nl. Alle kantoren worden gratis met naam en adres op de site vermeld. Kantoren hebben diverse mogelijkheden om zich van hun concurrenten te onderscheiden dmv foto, logo en/of naw-gegevens.
vallei business | nummer 4 | september 2010
Personeel & Bedrijf
Helicon Bedrijfsopleidingen
Opleidingen met toekomstperspectief
“Bij ons geen opleiden om het opleidenâ€, vertelt Ton Friesen, senior consultant bij Helicon Bedrijfsopleidingen, “wij leveren maatwerk en leiden mensen op zodat zij kunnen groeien en zichzelf kunnen ontplooien. Dit is ook in het belang van het bedrijf waar zij werken, want daardoor stijgt het kennisniveau binnen de organisatie en kan het bedrijf zich continue blijven ontwikkelen.â€
Eind jaren negentig verzorgde Helicon Opleidingen de eerste echte BBL-opleiding in opdracht van een bedrijf. Anno 2010 heeft Helicon een speciale afdeling voor bedrijfsopleidingen en verzorgt het opleidingsinstituut maatwerk voor een groot aantal bedrijven en organisaties waar door middel van interne trajecten wordt gewerkt aan de ontwikkeling van medewerkers en bedrijf. “Door onze vooruitstrevende manier van werken, ligt de tijd achter ons dat medewerkers in theorie iets leren, terwijl de leidinggevende op de werkvloer een dag later vertelt dat het in de praktijk echt anders is. Wij bieden opleidingen die afgestemd zijn op de praktijk, op een specifieke bedrijfssituatie of functie, zodat medewerkers er ook daadwerkelijk iets van opsteken en het geleerde direct op de werkvloer kunnen toepassen.†Aan het woord is Ton Friesen, als senior consultant verantwoordelijk voor de marketing en sales binnen Helicon Bedrijfsopleidingen. “Ik heb als eerste contact met een bedrijf en scan grof de opleidingsbehoeften. De programmamanagers geven dit vervolgens vorm binnen hun eigen sector.â€
Razendsnel
Eén van die programmamanagers is Ivo van Opbergen, actief in de sector van de sociale werkvoorzieningbedrijven. “Om maatwerk te kunnen bieden, bedden wij ons in organisaties in, denken met bedrijven mee en stellen vervolgens een consultancy- of opleidingstraject op.†Zijn collega Frans Demarteau - werkzaam in greenportbusiness, recreatie, wellness en horeca - vult hem aan: “We willen weten wat iemand moet kunnen binnen het bedrijf, of hij een allrounder is of juist een specialist en welke competenties daarbij horen. We zoeken uit wat de medewerker vervolgens nodig heeft om zich te kunnen ontplooien, daarbij kijken we niet alleen naar vandaag, maar vooral naar de toekomst.†Flexibiliteit is van groot belang. “De economische ontwikkelingen gaan razendsnel, als bedrijf moet je daar continue op inspelen. Wij zorgen ervoor dat het opleidingstraject diezelfde lijn volgt en aansluit bij de praktijk.â€
Bedrijven krijgen het volgens de heren van Helicon Bedrijfsopleidingen vaak zelf niet georganiseerd om hun medewerkers goed op te leiden. “De intentie is er wel, maar uiteindelijk krijgt het uitvoerende werk vaak voorrang. Wij zorgen daarom voor opleidingstrajecten met zo min mogelijk productiviteitsverlies.†Opleiden gebeurt daarom zoveel mogelijk op de werkvloer. “De mensen die wij opleiden zijn doorgaans 23 jaar en ouder. Zeker de wat oudere generatie heeft geen zin in schoolse theorie die in een klaslokaal wordt gegeven. Dat proberen we dan ook tot een minimum te beperken. Zij zijn meestal wel bereid zichzelf te ontwikkelen, ze willen bijblijven in hun vak of zich juist verbreden.†Bedrijven zien dit ook en het is dan ook niet vreemd dat er veel vraag is naar bedrijfsopleidingen. “Organisaties krijgen steeds beter in de gaten dat niet de ondernemer, maar de medewerkers het hart van het bedrijf vormen en dat zij niet alleen moeten investeren in mensen op hbo-niveau, maar ook op de werkvloer.â€
Didactische vernieuwing
De maatwerk opleidingstrajecten die Helicon biedt, moeten uiteraard wel voldoen aan de wettelijke bepalingen. “Wij weten welke eisen het ministerie stelt aan een bepaald diploma en dat moet dus matchen met de wensen van het bedrijf. In de tien jaar dat wij nu bedrijfsopleidingen verzorgen, hebben we altijd een match weten te realiseren.†Helicon kan desgewenst ook nog verder gaan dan de ministeriele diploma-eisen. “Bedrijven willen zich onderscheiden van hun concurrenten en doen dat ondermeer door het niveau van hun medewerkers. Ze vragen dan iets meer van de opleiding en ook daar kunnen we voor zorgen.†Helicon Bedrijfsopleidingen heeft dus nooit een kant-en-klaar opleidingspakket op de plank liggen. “En dat is vrij ongebruikelijk binnen de huidige onderwijssystematiekâ€, aldus Demarteau, “echter bij ons is het onderwijssysteem ondergeschikt aan de bedrijfscompetenties. Helicon is een aanjager van didactische vernieuwing, we bedenken continue nieuwe concepten en groeien met onze opdrachtgevers mee.â€
De opdrachtgevers van Helicon Bedrijfsopleidingen zijn behalve in de eerder genoemde sectoren sociale werkvoorziening, greenportbusiness, recreatie, wellness en horeca ook actief in de food, retail, logistiek en de groene leefomgeving. “Wij leiden medewerkers op die afkomstig zijn van bedrijven door het hele land.†Dat de opleidingscentra van Helicon met name gevestigd zijn in het zuiden (Noord-Brabant) en oosten (Gelderland) van ons land is daarbij geen probleem. “Het opleiden gebeurt zoveel mogelijk in het bedrijf zelf, maar als reisafstanden soms echt te ver zijn, bieden we ook de mogelijkheid tot e-learning. Dat kan prima, want degene die de opleiding volgt, heeft altijd een direct aanspreekpunt waarmee hij persoonlijk contact heeft. De echte opleiders zijn namelijk de begeleiders op de werkvloer. Die persoon is hun coach, degene bij wie ze met hun vragen terecht kunnen. Ook voor die begeleiders verzorgen wij opleidingtrajecten. Wij leiden dus ook de opleider op.â€
Gedragsverandering
Helicon is absoluut een koploper als het gaat om bedrijfsopleidingen. Friesen: “Dat zien we aan de reacties van onze opdrachtgevers. Bedrijven hebben een bepaalde verwachting van ons en wij scoren altijd boven verwachting! Dat komt omdat wij niet alleen kennis en ervaring hebben op het gebied van opleiden, maar ook van de sectoren waarin we actief zijn. Wij kennen de markt en volgen de ontwikkelingen op de voet.†Opleiden is volgens Helicon veel meer dan iemand een dagje naar een cursus sturen. “Medewerkers kunnen in theorie wel iets leren, maar een dag later gaan ze gewoon weer op de oude voet verder. Opleiden heeft te maken met een proces van gedragsverandering binnen een bedrijf. Dat begint met voorbeeldgedrag van de leidinggevenden, vandaar dat wij meestal een hele afdeling of bedrijf betrekken bij een opleidingstraject.â€
“Opleiden is niet alleen noodzakelijkâ€, besluiten de opleidingsspecialisten van Helicon Bedrijfsopleidingen, “het is ook leuk. Iedereen vindt het leuk om zichzelf te ontwikkelen en iedereen kán zich ook ontwikkelen.†Echter, hoe leuk en interessant het opleidingstraject zelf ook is, uiteindelijk draait het maar om één ding. “Het diploma. Iedere uitreiking is toch weer een mooi en bijzonder moment!â€
www.helicon.nl/bedrijfsopleidingen
vallei business | nummer 4 | september 2010
Eind jaren negentig verzorgde Helicon Opleidingen de eerste echte BBL-opleiding in opdracht van een bedrijf. Anno 2010 heeft Helicon een speciale afdeling voor bedrijfsopleidingen en verzorgt het opleidingsinstituut maatwerk voor een groot aantal bedrijven en organisaties waar door middel van interne trajecten wordt gewerkt aan de ontwikkeling van medewerkers en bedrijf. “Door onze vooruitstrevende manier van werken, ligt de tijd achter ons dat medewerkers in theorie iets leren, terwijl de leidinggevende op de werkvloer een dag later vertelt dat het in de praktijk echt anders is. Wij bieden opleidingen die afgestemd zijn op de praktijk, op een specifieke bedrijfssituatie of functie, zodat medewerkers er ook daadwerkelijk iets van opsteken en het geleerde direct op de werkvloer kunnen toepassen.†Aan het woord is Ton Friesen, als senior consultant verantwoordelijk voor de marketing en sales binnen Helicon Bedrijfsopleidingen. “Ik heb als eerste contact met een bedrijf en scan grof de opleidingsbehoeften. De programmamanagers geven dit vervolgens vorm binnen hun eigen sector.â€
Razendsnel
Eén van die programmamanagers is Ivo van Opbergen, actief in de sector van de sociale werkvoorzieningbedrijven. “Om maatwerk te kunnen bieden, bedden wij ons in organisaties in, denken met bedrijven mee en stellen vervolgens een consultancy- of opleidingstraject op.†Zijn collega Frans Demarteau - werkzaam in greenportbusiness, recreatie, wellness en horeca - vult hem aan: “We willen weten wat iemand moet kunnen binnen het bedrijf, of hij een allrounder is of juist een specialist en welke competenties daarbij horen. We zoeken uit wat de medewerker vervolgens nodig heeft om zich te kunnen ontplooien, daarbij kijken we niet alleen naar vandaag, maar vooral naar de toekomst.†Flexibiliteit is van groot belang. “De economische ontwikkelingen gaan razendsnel, als bedrijf moet je daar continue op inspelen. Wij zorgen ervoor dat het opleidingstraject diezelfde lijn volgt en aansluit bij de praktijk.â€
Bedrijven krijgen het volgens de heren van Helicon Bedrijfsopleidingen vaak zelf niet georganiseerd om hun medewerkers goed op te leiden. “De intentie is er wel, maar uiteindelijk krijgt het uitvoerende werk vaak voorrang. Wij zorgen daarom voor opleidingstrajecten met zo min mogelijk productiviteitsverlies.†Opleiden gebeurt daarom zoveel mogelijk op de werkvloer. “De mensen die wij opleiden zijn doorgaans 23 jaar en ouder. Zeker de wat oudere generatie heeft geen zin in schoolse theorie die in een klaslokaal wordt gegeven. Dat proberen we dan ook tot een minimum te beperken. Zij zijn meestal wel bereid zichzelf te ontwikkelen, ze willen bijblijven in hun vak of zich juist verbreden.†Bedrijven zien dit ook en het is dan ook niet vreemd dat er veel vraag is naar bedrijfsopleidingen. “Organisaties krijgen steeds beter in de gaten dat niet de ondernemer, maar de medewerkers het hart van het bedrijf vormen en dat zij niet alleen moeten investeren in mensen op hbo-niveau, maar ook op de werkvloer.â€
Didactische vernieuwing
De maatwerk opleidingstrajecten die Helicon biedt, moeten uiteraard wel voldoen aan de wettelijke bepalingen. “Wij weten welke eisen het ministerie stelt aan een bepaald diploma en dat moet dus matchen met de wensen van het bedrijf. In de tien jaar dat wij nu bedrijfsopleidingen verzorgen, hebben we altijd een match weten te realiseren.†Helicon kan desgewenst ook nog verder gaan dan de ministeriele diploma-eisen. “Bedrijven willen zich onderscheiden van hun concurrenten en doen dat ondermeer door het niveau van hun medewerkers. Ze vragen dan iets meer van de opleiding en ook daar kunnen we voor zorgen.†Helicon Bedrijfsopleidingen heeft dus nooit een kant-en-klaar opleidingspakket op de plank liggen. “En dat is vrij ongebruikelijk binnen de huidige onderwijssystematiekâ€, aldus Demarteau, “echter bij ons is het onderwijssysteem ondergeschikt aan de bedrijfscompetenties. Helicon is een aanjager van didactische vernieuwing, we bedenken continue nieuwe concepten en groeien met onze opdrachtgevers mee.â€
De opdrachtgevers van Helicon Bedrijfsopleidingen zijn behalve in de eerder genoemde sectoren sociale werkvoorziening, greenportbusiness, recreatie, wellness en horeca ook actief in de food, retail, logistiek en de groene leefomgeving. “Wij leiden medewerkers op die afkomstig zijn van bedrijven door het hele land.†Dat de opleidingscentra van Helicon met name gevestigd zijn in het zuiden (Noord-Brabant) en oosten (Gelderland) van ons land is daarbij geen probleem. “Het opleiden gebeurt zoveel mogelijk in het bedrijf zelf, maar als reisafstanden soms echt te ver zijn, bieden we ook de mogelijkheid tot e-learning. Dat kan prima, want degene die de opleiding volgt, heeft altijd een direct aanspreekpunt waarmee hij persoonlijk contact heeft. De echte opleiders zijn namelijk de begeleiders op de werkvloer. Die persoon is hun coach, degene bij wie ze met hun vragen terecht kunnen. Ook voor die begeleiders verzorgen wij opleidingtrajecten. Wij leiden dus ook de opleider op.â€
Gedragsverandering
Helicon is absoluut een koploper als het gaat om bedrijfsopleidingen. Friesen: “Dat zien we aan de reacties van onze opdrachtgevers. Bedrijven hebben een bepaalde verwachting van ons en wij scoren altijd boven verwachting! Dat komt omdat wij niet alleen kennis en ervaring hebben op het gebied van opleiden, maar ook van de sectoren waarin we actief zijn. Wij kennen de markt en volgen de ontwikkelingen op de voet.†Opleiden is volgens Helicon veel meer dan iemand een dagje naar een cursus sturen. “Medewerkers kunnen in theorie wel iets leren, maar een dag later gaan ze gewoon weer op de oude voet verder. Opleiden heeft te maken met een proces van gedragsverandering binnen een bedrijf. Dat begint met voorbeeldgedrag van de leidinggevenden, vandaar dat wij meestal een hele afdeling of bedrijf betrekken bij een opleidingstraject.â€
“Opleiden is niet alleen noodzakelijkâ€, besluiten de opleidingsspecialisten van Helicon Bedrijfsopleidingen, “het is ook leuk. Iedereen vindt het leuk om zichzelf te ontwikkelen en iedereen kán zich ook ontwikkelen.†Echter, hoe leuk en interessant het opleidingstraject zelf ook is, uiteindelijk draait het maar om één ding. “Het diploma. Iedere uitreiking is toch weer een mooi en bijzonder moment!â€
www.helicon.nl/bedrijfsopleidingen
vallei business | nummer 4 | september 2010
Event
Regio Business Dagen Gelderse Vallei
De Regio Business Dagen Gelderse Vallei zullen ook dit jaar op 27 & 28 oktober weer worden georganiseerd in de Reehorst in Ede. Eén van de hoofddoelstellingen van de beurs is snel uw naamsbekendheid vergroten in uw regio. Tevens het uitbouwen van uw relatienetwerk en een kans om persoonlijke contacten op te bouwen met uw klanten. De beurs zal dan ook bezocht worden door een zeer gevarieerd bezoekersprofiel waaronder vertegenwoordigers, inkopers en managementleden uit diverse branches zoals bijvoorbeeld de industrie, transport, overheid, onderwijs, (kunst-) inrichting, dienstverlening, handel en bouw.
Ook dit jaar weer een
bijzondere beurspresentatie
Vorig jaar initieerde Bovenkamer Zonder Overhead (BZO) het Park van de Duurzaamheid. Het Park van de Duurzaamheid is het deel van de beurs waar bezoekers terecht kunnen die hun bedrijf willen verduurzamen. In het park presenteren meerdere aanbieders van duurzame producten of diensten zich gezamenlijk. De traditionele schotten tussen de exposanten zijn weggehaald, in plaats daarvan wordt er een compleet park neergezet, compleet met gras op de grond, een pad van boomsnippers, bankjes, bomen en op de achtergrond vogelgezang.
Het Park was tijdens haar eerste editie in 2009 een groot succes. Op basis van dit succes, organiseert OGZ ook dit jaar weer een dergelijk plein. De uitgangspunten en opvallende presentatie lokten vele bezoekers, dit tot grote tevredenheid van de ‘parkbewoners’. Verschillende groene bedrijven hebben te kennen gegeven ook dit jaar weer samen het park te willen vormen.
Opzet voor een platform
Het Park van de Duurzaamheid is meer dan alleen een beurpresentatie. Het dient als opstap naar een breed platform van leveranciers van duurzame producten en diensten, dat bedrijven in en om Ede helpt te verduurzamen. Een initiatief voor en door bedrijven. Dit jaar zal er een concrete stap worden gezet naar een dergelijk platform.
Presentatie BZO
Niels Götz: “We zijn dan ook vereerd dat we door OGZ zijn gevraagd om een presentatie te geven over onze expertise op het gebied van klantpsychologie. Iedereen die wil weten wat consumenten nu echt drijft en hoe je ze kunt verleiden jouw product of dienst af te nemen, mag onze presentatie niet missen.â€
Omdat veel bedrijven stoeien met de vraag hoe ze over duurzaamheid moeten communiceren, zal BZO met name daar veel aandacht aan besteden tijdens hun presentatie. Overeem: “We doen dit vanuit onze overtuiging dat duurzaamheid niet alleen nodig is, maar dat je er zeker ook aan kan verdienen.â€
Voor gratis toegangskaarten, het lezingenprogramma of deelnemersinformatie: www.regiobusinessdagen.nl
vallei business | nummer 4 | september 2010
voor u gelezen
De Breinwerker
De Breinwerker, onder redactie van Iris Bakker, is een exclusief boekwerk dat tot stand is gekomen tijdens haar promotieonderzoek aan de TU Delft naar de productieve werkomgeving. Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, maakt in zijn voorwoord direct duidelijk wat het belang van een productieve werkomgeving is: ‘de productieve medewerker vormt de spil in ons sociaal economisch werkklimaat’.
Het boek is samengesteld met de hulp van een aantal deskundigen die gezamenlijk een beeld van de productieve werkomgeving geven. Het eerste deel zoomt in op de mens. Tony Gaillard benoemt psychologische en organisatiekundige aspecten als werkdruk, stress en intrinsieke motivatie. Iris Bakker gaat in op de vraag waarom de mens eigenlijk productief zou willen zijn. Je kunt immers wel een omgeving vorm geven waar mensen productief kunnen zijn, maar als ze dat niet willen, wordt toch niet de optimale productiviteit behaald. In het tweede deel staat de omgeving centraal. Theo van der Voordt en Iris de Been gaan in op het ruimtelijke concept en vertellen aan de hand van hun onderzoeken over de voor- en nadelen van de verschillende kantoorconcepten. Peter Vink en Liesbeth Groenesteijn geven vervolgens het belang aan van comfort op de werkplek en tonen aan dat comfort geen overbodige luxe is. Vervolgens beschrijven Stanley Kurvers en Joe Leijten het robuuste binnenklimaat, een klimaat zonder toeters en bellen en zonder allerlei ingewikkelde systemen, waar mensen zich prettig voelen. Tot slot gaat Jan de Boon in op het beleven van kleur, een fenomeen dat in ons bewuste denken vooral in de vorm van percepties bestaat en in die zin los staat van het werkelijk beleven en ervaren van kleur. Het geheel wordt gelardeerd met korte intermezzo’s die onzin en kwinkslag combineren. Veel kleurenfoto’s en een frisse vormgeving nodigen uit tot een boeiende wandeling door de productieve omgeving in boekvorm.
U kunt het boek bestellen bij FMN via fmn@fmn.nl.
De kosten zijn € 39,95 exclusief BTW en verzendkosten.
Koud Bellen: brrr…
Koude acquisitie is niet voor alle verkopers een koud kunstje. Sterker nog, zoals de titel van het boek al aangeeft, komen veel verkopers met nee als antwoord van een koude kermis thuis. Om de MKB-sales professional of salesmanager in het MKB wat extra tips en trucs te bieden, heeft Victor Bonke naast presentaties en workshops nu ook een boek geschreven om beter met dit fenomeen om te kunnen gaan. Bonke heeft zelf meer dan 25 jaar koude acquisitie-ervaring in het B2B-segment en is oprichter van het adviesbureau Acquiro.
Het boek bestaat uit 15 hoofdstukken, die door middel van tabbladen eenvoudig kunnen worden geraadpleegd. Na het belang van koude acquisitie en de juiste omstandigheden te hebben behandeld, gaat Bonke in op wat de zeven aspecten zijn die ‘het verschil hebben gemaakt tussen een lege en een volle agenda’. Vervolgens wordt onder andere uitgelegd wat te doen met een assertieve secretaresse en wat voor gevolgen het Bel-me-niet register heeft voor koude acquisitie. Ook komt de weerlegging van een aantal standaard tegenwerpingen zoals ‘U bent al de tiende die belt’ aan bod. Koud Bellen: brrr… vormt een praktisch boek dat tussendoor gemakkelijk geraadpleegd kan worden ter voorbereiding of evaluatie van een salesgesprek. Dus, heeft een lid van uw salesteam de zoveelste nederlaag achter de rug, of neemt de secretaresse ieder keer op in plaats van meneer de directeur zelf? Dan is dit boek zeker een handig hulpmiddel.
Titel: Koud Bellen: brrr…
ISBN: 9789085705628
Auteur: Victor Bonke
Verkoopprijs: 29,50 euro
Uitgeverij: Boekenbent, www.boekenbent.com
vallei business | nummer 4 | september 2010
www.valleibusiness.nl
Of u nu op zoek bent naar een evenementen-, outdoor-, training- of vergaderlocatie of dat u gewoon gezellig wilt lunchen met uw relatie, de regio Vallei heeft volop te bieden. Toplocaties altijd in buurt, makkelijk te vinden en goed bereikbaar. Vallei Business laat u een overzicht zien van locaties die deze benodigde ingrediënten hebben, om uw samenzijn iets extra te geven. Rust en ruimte worden in verschillende sferen geboden. Exclusiviteit en huiselijkheid zijn kernwoorden die in Vallei centraal staan. Dus altijd het perfecte decor voor uw evenement bij u in de buurt.
7
Hotel en Congrescentrum de ReeHorst
Hotel - Restaurant - Brasserie - Wijnbar - Vergaderen
Trainingen - Congressen - Events - Theater
Geschikt voor elke gelegenheid. Met o.m. 38 zalen en ruime, gezelllige ontvangstfoyers. Elke bijeenkomst wordt gegarandeerd een beleving. Vol warmte,gezelligheid en altijd persoonlijk!
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
T 0318 750300 F 0318 750301
E info@reehorst.nl
I www.reehorst.nl
1
3
5
6
2
1
4
Toplocaties in de regio Vallei
The Hunting Lodge
Puur, eerlijk
en vooral veel genieten’
Beekhuizenseweg 1
6891 CZ Rozendaal
026 3611597
4
Hof van Wageningen
Hof van Wageningen is een gelegenheid voor elke gelegenheid. Wij beschikken over 26 banquetzalen, ruim 200 hotelkamers, een à la carte restaurant, diverse
ontvangstruimtes en een gezellige bar.
Lawickse Allee 9
6701 AN Wageningen
T +31-(0)317-490133 • F +31-(0)317-426243
E info@hofvanwageningen.nl
I www.hofvanwageningen.nl
6
2
Restaurant L’Orage / Party Centrum Flora
In een ambiance van nostalgie, rust en gemoedelijkheid is restaurant L’ Orage de perfecte locatie om te genieten van een goede maaltijd.
Lunterseweg 44
6718 WE Ede
T 0318-613876 / 653227
F 0318-653327
I www.lorage.nl
5
Tanteloes
Tanteloes dagelijks geopend voor lunch,
diner, vergaderingen, feesten & partijen
Veerplein 1
3911 TN Rhenen T 0317-616161
E info@tanteloes.com
I www.tanteloes.com
7
3
De tien grootste
ergernissen op kantoor
Uit een online onderzoek van Regus - wereldmarktleider op het gebied van innovatieve werkplekoplossingen - onder 400 zakenmensen in de Benelux blijkt dat kantoorwerkers zich het meest ergeren aan collega’s die weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen of hun fouten toe te geven. De respondenten werd gevraagd naar de zaken waaraan zij zich het meeste stoorden. Ze mochten daarbij maximaal drie antwoorden geven.
De top 10 grootste kantoorergernissen:
1. Collega’s die weigeren fouten
toe te geven en verantwoordelijkheid te nemen
Nummer 1 van de meest ergerlijke momenten op kantoor (46,5% van de ondervraagden) is wanneer collega’s weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor hun fouten of hun eigen schuld niet willen toegeven. Niet willen leren uit eerder gemaakte fouten hoort hier eveneens bij.
2. Deadlines en afspraken die niet worden nagekomen
38% van de respondenten stoort zich aan collega’s die niet nauwgezet te werk gaan, afspraken die niet worden nagekomen of deadlines die niet worden gehaald.
3. Vieze openbare ruimtes
Hygiëne is belangrijk op de werkplek. Zo vindt bijna 36% van de ondervraagden het een kantoorzonde wanneer de gemeenschappelijke ruimtes er vies uitzien of wanneer de wc-borstel niet wordt gebruikt. Bij de werknemers van middelgrote bedrijven (50 tot 249 werknemers) vindt zelf 46,5% van de respondenten dit vervelend.
4. Luid telefoneren of
privé-gesprekken voeren
Niet iedereen wil alles over zijn of haar collega’s weten. Daarom beschouwt bijna 27% van de ondervraagden het ongepast wanneer collega’s ongegeneerd luidruchtige privé-gesprekken voeren op kantoor.
5. Roddelen
Op elke werkplek wordt geroddeld, maar niet iedereen kan dit appreciëren. Zo blijkt dat 26,5% van de kantoorwerkers schadelijke achterklap of het verspreiden van valse geruchten als irritant ervaart.
6. Onaangename luchtjes
Op de zesde plaats (20%) staan vieze luchtjes op kantoor, veroorzaakt door bijvoorbeeld stinkend voedsel of onaangename lichaamsgeuren. Blote (zweet)voeten horen daar ook bij.
7. Alcohol of roken op kantoor
Ondanks het feit dat roken en het drinken van alcohol op vrijwel alle werkplekken niet wordt toegelaten, gaf bijna 17% van de respondenten aan zich hier regelmatig aan te storen. Dit kwam vooral naar voren bij de respondenten uit België en Luxemburg (22,5%).
8. Zakelijke clichés
Collega’s die steeds monologen afsteken of die voortdurend in zakelijke clichés praten, maken zich niet populair op de werkvloer. Meer dan 16% van de respondenten uit de Benelux stoort zich hier aan.
9. Luie collega’s
“Gij zult niet lui zijn†is een gebod dat vaak met voeten wordt getreden op kantoor. 16% van de respondenten gaf luiheid aan als ergernis op kantoor. Vooral in Nederland (28%) wordt dit beschouwd als een grote kantoorergernis.
10. Misgrijpen
7% van de respondenten gaf aan het vervelend te vinden wanneer collega’s zaken als wc-papier, pennen of koffie niet aanvullen wanneer die op zijn of wanneer bijvoorbeeld de prullenbak niet wordt geleegd.
office
Ook de ondernemerskring heeft de zomer even rust gehouden. De start van het naseizoen met de bedrijvenmarkt. De kring kwam samen in het nieuwe Zalencentrum en grand-café de Bongerd in Heteren. Tijdens de bedrijvenmarkt kunnen een zestal bedrijven uit de ondernemerskring zich presenteren aan de geïnteresseerden.
Zoals bij de meeste bijeenkomsten van de Ondernemerskring Midden-Gelderland, is de animo groot. De activiteiten zijn in trek bij de leden die betrokken zijn bij de regio en met elkaar. Iedere gelegenheid om op informele manier kennis met elkaar te maken of nieuwe contacten op te doen wordt aangegrepen. Bij de bedrijvenmarkt is dat niet anders. Bedrijven krijgen hier de kans om zich voor te stellen aan de leden. De ondernemers krijgen zo de gelegenheid om wat meer te weten te komen over hun collega’s. De presentatie was in handen van Hans de Nijs die de microfoon ter hand nam om de afgevaardigden op geheel eigen wijze te interviewen. Deze keer stonden Elektrotechniek Bosman, Carmediation, Flora Fauna Bloemen, Wasserij Stomerij Peelen Neder Veluwe BV en Vallei Business in het zonnetje. Speciale aandacht was er voor Zalencentrum en grand-café de Bongerd waar de Kring gastvrij ontvangen werd. Zij hebben een compleet nieuw pand neer laten zetten en konden nog snel de gasten ontvangen. Ook speciale aandacht was er voor de stichting Kunstenaars in Spe. De stichting zet zich in voor ernstig zieke kinderen door kunstwerken te verkopen die de patientjes hebben gemaakt. Het geld wat er binnenkomst gaat direct naar het Radbout ziekenhuis en komt ten goede aan onderzoek en afleiding.
Een van de doelen van de ondernemerskring is om iedereen de gelegenheid te geven om te netwerken en van elkaar te leren. Afsluitend was er dus riant de gelegenheid om te netwerken.
vallei business | nummer 4 | september 2010
Bedrijven in de spotlight
Ondernemerskring
Meer over de ondernemerskring:
www.ondernemerskringmiddengelderland.nl
De les van deze crisis
personeel & bedrijf
Neerlandio Uitzendgroep is met de bedrijven Kronenburg Uitzendbureau en Vakkrachten BV zowel een regionale als landelijke speler binnen de uitzendbranche geworden. Monique Steures-Smeets, manager personeel&commercie, legt uit wat de sterke punten van Kronenburg Uitzendbureau zijn.
“Kronenburg Uitzendbureau te Nijmegen opereert op regionaal niveau in Noord-Limburg, Gelderland en Noordoost-Brabantâ€, legt Steures-Smeets uit. “Het bedrijf houdt zich bezig met uitzenden, werving & selectie en detachering van personeelskrachten, met name op technisch, industrieel en administratief gebied. Maar ook het bieden van advies op het gebied van arbeidsrecht, arbowetgeving en reïntegratietrajecten behoort tot ons takenpakket.â€
Uitgebreid dienstenpakket
“We hebben de ambitie om ons takenpakket uit te gaan breiden met een stuk back office zoals payrolling en personeelswerk, wat voor opdrachtgevers veel werk uit handen neemtâ€, geeft Steures-Smeets aan. “Zij kunnen zich dan focussen op hun core business.†Met name de kleinere ondernemingen kunnen volgens Steures-Smeets met dit dienstenpakket worden ontzorgt. “De kleinere ondernemers zijn goed binnen hun vakgebied, maar alles wat komt kijken bij het runnen van een bedrijf, besteden ze graag uit. Het is voor hen gunstiger om de financiële afwikkeling voor hen te laten doen zodat alles in één keer goed gebeurt. Dit bespaart tijd en geld. Bovendien merken we dat veel bedrijven door de crisis hebben geleerd dat een flexibel personeelsbestand zo zijn voordelen heeft. Je kan dan veel beter op de economie inspelen en zit nooit met dure ontslagprocedures of juist langdurige sollicitatieprocedures. Daarbij zijn uitzendkrachten niet heel veel duurder dan vaste personeelsleden, en bovendien hoef je niet om te kijken naar de loonafwikkeling en aanverwante zaken.â€
“Onze klanten krijgen alleen te
maken met de voordelen van onze uitzendkrachten.â€
De werkzaamheden van Kronenburg beperken zich overigens niet tot het uitbetalen van uurloon. Steures-Smeets: “We kunnen voor onze klanten loonbepalingen uitvoeren, maar ook extra aspecten zoals het opstellen van het contract en het juridisch werkgeverschap nemen wij graag voor onze rekening. Zelfs functioneringsgesprekken en het bijhouden van de veranderingen binnen het overheidsbeleid, CAO’s, loonsverhoging, de arbeidstijdenwet en het UWV kunnen worden uitbesteed. Het is namelijk heel belangrijk om up to date te blijven. Kortom, we zoeken alles uit wat noodzakelijk is en wanneer welke maatregel moet worden genomen.â€
Ontzorgen
Kronenburg is met deze nieuwe koers niet over één nacht ijs gegaan. Steures-Smeets: “We merken dat er steeds meer behoefte is vanuit de markt, maar dat er nog wel drempels zijn. Door een zeer uitgebreid dienstenpakket aan te bieden, kunnen we deze drempels weghalen. Een bedrijf hoeft niet langer een complete administratieve afdeling op te zetten en zo worden ook mogelijke financiële risico’s afgewend. In feite ontzorgen we onze klanten. Zij krijgen alleen nog maar te maken met de voordelen van onze uitzendkrachten.â€
www.kronenburg.com
vallei business | nummer 4 | september 2010
Monique Steures-Smeets
Flexibel worden met personeel
Naast Kronenburg Uitzendbureau is ook Vakkrachten BV een belangrijk onderdeel van Neerlandio Uitzendgroep. Jan Swartjes, manager personeel, legt uit wat de sterke punten van het bedrijf zijn.
“Vakkrachten BV is een uitzend- en detacheringbureau dat actief is sinds 2007â€, vertelt Swartjes. “Het uitzendbureau is - in tegenstelling tot Kronenburg - een landelijke speler die zich met name richt op sectoren zoals de bouw- en installatietechniek, maar ook de automotive branche. Denk hierbij aan loodgieters, timmermannen en elektriciens, maar ook stratenmakers, tegelzetters en stukadoors. De naam zegt het eigenlijk al: Vakkrachten levert mensen die erg goed zijn met hun handen, echte ouderwetse vakmensen.†Daarbij is het personeel zowel van Nederlandse als Duitse komaf. Swartjes: “In Nederland is zeker goed vakpersoneel te vinden, maar vanwege de grote vraag wijken we ook graag uit naar onze oosterburen. Duitsers staan immers bekend om hun vakmanschap en precisie.â€
Werkwijze
Swartjes: “Wanneer een aannemer bijvoorbeeld voor een langere periode een aantal vaklieden nodig heeft om in meerdere woningen sanitair aan te leggen, gaan wij voor hem op zoek en leveren we de beste vaklui. Het grote voordeel van uitzendkrachten is daarbij dat je ze aanneemt voor de periode waarvoor je ze nodig hebt, wat voor de bouw - waarin veel projectmatig wordt gewerkt - heel gunstig is. Als iemand uitvalt, is de financiële uitzendovereenkomst namelijk niet meer geldig. Wanneer je zelf personeel in dienst neemt, heb je veel meer verplichtingen. Kortom, het biedt een gunstig financieel plaatje, een flexibel dienstverband van je personeel en bovendien geen financiële risico’s.â€
“Wij zijn een hele transparante
organisatie met korte lijnen.â€
Om zeker te weten dat haar klanten het juiste personeel over de vloer krijgen, gaat Vakkrachten BV heel secuur om met het werven van personeel. “Het personeel dat door ons wordt ingezet, krijgt van tevoren tekst en uitleg over het bedrijf waar zij worden uitgezonden. Bovendien controleren we ook of de uitzendkrachten geldige papieren hebben en wordt er indien nodig huisvesting geregeld. Door goede voorlichting en begeleiding te geven, voelen de uitzendkrachten zich gewaardeerd, en dat betaalt zich terug in de inzet voor de projecten.â€
Onderscheid
“Elk uitzendbureau hanteert natuurlijk mooie kretenâ€, vertelt Swartjes verder, “maar wij zijn een hele transparante organisatie met korte lijnen. Hoewel onze omvang niet klein te noemen is, hebben we zeker niet de ambitie om het grootste uitzendbureau van Nederland te worden. Uiteraard willen we doorgroeien, maar we willen wel de korte lijnen tussen de werkgever, de uitzendkracht en onszelf behouden. Het gaat om een wisselwerking tussen de verschillende partijen. We luisteren goed naar wat de opdrachtgever wil en vragen door. Bovendien komen we ook bij de opdrachtgevers langs om de werkplekken te bekijken om alvast een beeld te vormen. Tevens zijn we lid van branchevereniging NBBU en hebben we allerhande certificeringen zoals NEN, VCA en VCU om dit te kunnen garanderen.â€
www.vakkrachten.nl
Jan Swartjes
Rabobank nieuwe shirtsponsor van hockeyclub VMHC Spitsbergen
De komende drie jaar prijkt Rabobank op alle teamshirts van hockeyvereniging VMHC Spitsbergen uit Veenendaal. Met de handtekening van Barry van de Lagemaat, directeur Bedrijven bij Rabobank Vallei en Rijn, werd de nieuwe sponsorovereenkomst bezegeld. Hij ontving uit handen van Jan van de Weerd van VMHC het eerste shirt.
Van eerste teams tot allerkleinsten
Rabobank Vallei en Rijn is al jarenlang sponsor van VMHC Spitsbergen. Toen bij het bestuur het idee ontstond om alle teams in één type shirt te laten spelen, dachten ze gelijk aan de grootste sponsor van Nederland: Rabobank. Van de Lagemaat is trots dat er juist door een mooie samenwerking tussen de vereniging, kledingleverancier Davelaar Sports en Rabobank sinds augustus alle teams in hetzelfde shirt spelen. “We dragen het hockey landelijk en lokaal een warm hart toe. Bij alle hockeyverenigingen in onze regio zijn we ook betrokken als sponsor. Prachtig dat we bij deze toonaangevende club nu elke wedstrijd zichtbaar zijn via onze naam op de shirts. Zo is Rabobank dus fan van zowel de eerste teams (vaak de uithangborden van de club) en de allerkleinste leden van de vereniging. Voor ons mag het seizoen beginnen!â€
Mooiere club
Ook hockeyvereniging VMHC Spitsbergen is gelukkig met de nieuwe shirtsponsor. Jan van de Weerd: “Wij zijn erg blij met de Rabobank. Deze nieuwe overeenkomst stelt ons in staat, om van Spitsbergen voor alle spelers een nog mooiere club te maken.â€
eten en drinken
Anno straks, met een vleugje toen…
Buitenzorg, da’s prima zakendoen
Het zakelijke trefpunt in optima forma. Dicht bij het centrum, parkeren op eigen terrein, makkelijk te bereiken via diverse snelwegen. En niet in de laatste plaats bomvol nostalgie. Spannend en sfeervol tegelijk. Afijn, een perfecte locatie om eens lekker te ontdekken.
Buitenzorg doet het al 150 jaar. Mensen verwennen en vermaken. Hen laten proeven van de lekkernijen uit eigen keuken. Hen deelgenoot maken van de gastvrijheid die Buitenzorg zo kenmerkt. Gasten verrassen met de meest uiteenlopende themafeesten. Dit jaar staat er weer een aantal op stapel. Het feest van de Barones, verrassend en soms zelfs griezelig. Maar smaakvol bovendien! Of de ambachtelijke dis. Denk aan een biggendis, een wilddis of een fantasiedis. Heerlijk…
In een keur aan zalen en sfeervolle ruimtes. Ideaal om uw zakelijke publiek eens mee te verrassen. Kijk, dat alle zakelijke faciliteiten beschikbaar zijn, spreekt voor zich. Beamer en scherm kunt u kostenloos gebruiken. Zakelijk midden-Nederland weet ons inmiddels te vinden. Of liever gezegd: te waarderen. Zou dat de reden zijn dat men na het eerste bezoek besluit om zeker weer eens terug te komen? Het antwoord op deze vraag vindt u in Buitenzorg. Direct bij binnenkomst. Neem de proef gerust eens op de som. We houden de nostalgische deur graag voor u open.
Saab 9-5 getest
Saab leeft! Saab maakte afgelopen maart de prijzen van het nieuwe model, de nieuwe Saab 9-5, bekend. Sinds juli staat de Saab 9-5 bij Saab Centre Gol in de showroom. Vallei Business kreeg de gelegenheid om deze ingetogen chique sedan te laten testen door een zakelijk rijder. Henk Hoksbergen van Boschland Accountants & Adviseurs was de gelukkige om achter het stuur plaats te nemen.
De eerste indrukken van Hoksbergen zijn erg positief. “Het is een zeer ruime en comfortabele auto met veel opties. Eigenlijk zit alles erop en eraan: het is een automaat, er zit navigatie in en geïntegreerde telefoon. De Saab laat niets te wensen over.†Hoksbergen is ook zeer te spreken over de prijs-kwaliteitverhouding. “Prijstechnisch gezien is de 9-5 zeer concurrerend met bijvoorbeeld Audi, BMW of Mercedes. De kwaliteit kan zeker tegen die merken op, tegen een concurrerende prijs.†Voor de zakenrijder vindt Hoksbergen de Saab 9-5 een aanrader. “Het is een ruime en comfortabele auto waarmee je goed kunt komen voorrijden.†Zijn er redenen om de auto niet te kopen? “Een persoonlijke kwestie denk ik. Voor mij persoonlijk is hij te groot van formaat. Ik gebruik mijn auto alleen voor zakelijke ritten en zit vrijwel altijd alleen in de auto. Maar ik denk dat je met een gezin een prima auto hebt aan dit model.â€
Saab Centre Gol Veenendaal • Galileistraat 28
3902 HR Veenendaal • 0318 – 556 999
www.saabcentregol.nl • sales.veenendaal@saabcentregol.nl
Autotest
Specificaties
Merk SAAB
Model 9-5 Aero Sedan
Type 2.0Turbo (220 pk)
Transmissie 6-Automaat
Cilinderinhoud 1.988 cc
Vermogen 220 pk (162 kW) bij 5.300 tpm
Koppel 350 Nm bij 2.500 tpm
Verbruik 9,4 L/100 km
Milieulabel C
Acceleratie 8,5 sec van 0 – 100 km/u (Automaat)
Topsnelheid 235 km/u (Automaat)
Uitrusting o.a. Touchsreen HDD Navigatie, geïntegreerd bluetooth telefoon systeem, premium lederen sportstoelen, meervoudig elektrisch
verstelbare voorstoelen, intelligente Bi-Xenon koplampen
Verkoopprijs € 72.535,- NIEUW
Leaseprijzen Deze auto: € 1.500,- per maand (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw). Deze auto: € 1.100,- per maand (financial, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, geen aanbetaling, 35% slottermijn excl. btw)
9-5 Sedan 1.6T Linear v.a. € 1.013,- per maand, (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw)
9-5 Sedan 1.6T Linear v.a. € 660,- per maand, (financial, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, geen aanbetaling,35% slottermijn excl. btw)
Vanaf Prijzen 9-5 Sedan 1.6T Linear € 42.950,- (6-hand)
9-5 Sedan 2.0T Linear € 47.150,- (6-hand)
MVO
’Duurzaam hoeft
niet duur te zijn’
Maatschappelijk verantwoord ondernemen neemt een vlucht in Nederland. Niet alleen is het een slimme manier van zakendoen, maar het kan ook veel schelen in de kosten. A.B.B.O. Ede laat zien dat duurzaamheid en kostenbesparing goed zijn te combineren. De zakelijke rijder kan bij de LPG specialist terecht om een gasinstallatie in te bouwen.
Nederland is een gasland. Volgens eigenaar Johan Ouboter rijden hier relatief veel mensen op gas. Toch twijfelen nog veel mensen om over te stappen. “Dat komt door de slechte voorlichting over de moderne gasinstallaties. Vroeger hadden auto’s op gas nog veel technische problemen en mankementen, maar dat is tegenwoordig echt niet meer. De problemen die ontstonden zijn technisch al lang opgelost en komen niet meer voor.â€
LPG heeft veel voordelen boven benzine of diesel. De uitstoot is veel schoner en minder milieubelastend. De kostenbesparing aan de pomp is ook aanzienlijk. “De investering is laagâ€, zegt Ouboter. “Mensen vragen vaak wanneer ze met LPG kosten gaan besparen, dat is al gelijk bij iedere tankbeurt. De prijs per tank is laag en zo ben je met iedere kilometer goedkoper uit. De investering is binnen een jaar terugverdient.â€
Gasland
Ouboter begon op zijn zeventiende met het inbouwen van gasinstallaties en een jaar later begon hij in het familiebedrijf. “Wat dat betreft heb ik vijftien jaar ervaring met verschillende merken en technieken. Vanuit die ervaring ben ik dealer geworden van het Italiaanse merk BRC omdat ik dat gewoon het beste merk vind. Italië is ook een typisch gasland en BRC kwam in 2004 op de Nederlandse markt. In 2006 ben ik officieel dealer van het merk geworden.†De installaties die Ouboter inbouwt zijn geschikt voor alle auto’s vanaf bouwjaar 1997. Het hoeven dus niet perse nieuwe modellen te zijn. “Gebruikte auto’s kunnen ook prima werken op gas en de voordelen van gasrijden blijven hetzelfde. We hebben hier auto’s gehad met meer dan twee ton op de teller en dat ging prima.†De voordelen van LPG in de auto zijn voor zowel particulieren en voor de zakelijke rijder interessant. Ook in bedrijfswagens kan een installatie grote bezuinigingen opleveren. “Aan de auto zelf en het rijgedrag merk je helemaal niets. Het vermogen en het gemiddelde gebruik blijven gelijk met een gasinstallatie.â€
Innovaties
Inbouwen van gas biedt dus veel voordelen boven rijden op benzine of diesel. De brandstof heeft de afgelopen jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt en de vernieuwing staat niet stil. “Zoals bij andere brandstoffen is er steeds ontwikkeling om schoner en zuiniger te rijden. Ook bij LPG is het mogelijk om met nieuwe innovaties steeds meer kilometers met een tank te rijden.â€
Volgens Ouboter komen er bij A.B.B.O. steeds meer aanvragen binnen. “Besparing en milieu zijn een duidelijke trend in deze tijd. Ik denk dat het ook steeds belangrijker gaat worden voor bedrijven om met zorg om te gaan met de natuur en dat je er veel geld mee kan besparen is ook belangrijk. Duurzaam hoeft niet duur te zijn.†Inbouwen vraagt de kunde van een specialist. Het is een klus waarvoor je wel over de juiste kennis moet beschikken. “Er komt wel wat bij kijken. Als gespecialiseerd bedrijf is dat geen punt.†Het inbouwen kost twee dagen inclusief het afmelden bij de RDW, wat ook moet gebeuren. “Dat doen we hier ook gewoon zelf, dus daar heeft de klant geen omkijken naar. Als de auto klaar is, kan de hij direct wegrijden en zonder zorgen de weg op.â€
A.B.B.O. Ede • Fahrenheitstrat 6
BRC Autogas dealer • 0318-642524
www.abbo-ede.nl
Nederland is een gasland. Volgens eigenaar Johan Ouboter rijden hier relatief veel mensen op gas. Toch twijfelen nog veel mensen om over te stappen. “Dat komt door de slechte voorlichting over de moderne gasinstallaties. Vroeger hadden auto’s op gas nog veel technische problemen en mankementen, maar dat is tegenwoordig echt niet meer. De problemen die ontstonden zijn technisch al lang opgelost en komen niet meer voor.â€
LPG heeft veel voordelen boven benzine of diesel. De uitstoot is veel schoner en minder milieubelastend. De kostenbesparing aan de pomp is ook aanzienlijk. “De investering is laagâ€, zegt Ouboter. “Mensen vragen vaak wanneer ze met LPG kosten gaan besparen, dat is al gelijk bij iedere tankbeurt. De prijs per tank is laag en zo ben je met iedere kilometer goedkoper uit. De investering is binnen een jaar terugverdient.â€
Gasland
Ouboter begon op zijn zeventiende met het inbouwen van gasinstallaties en een jaar later begon hij in het familiebedrijf. “Wat dat betreft heb ik vijftien jaar ervaring met verschillende merken en technieken. Vanuit die ervaring ben ik dealer geworden van het Italiaanse merk BRC omdat ik dat gewoon het beste merk vind. Italië is ook een typisch gasland en BRC kwam in 2004 op de Nederlandse markt. In 2006 ben ik officieel dealer van het merk geworden.†De installaties die Ouboter inbouwt zijn geschikt voor alle auto’s vanaf bouwjaar 1997. Het hoeven dus niet perse nieuwe modellen te zijn. “Gebruikte auto’s kunnen ook prima werken op gas en de voordelen van gasrijden blijven hetzelfde. We hebben hier auto’s gehad met meer dan twee ton op de teller en dat ging prima.†De voordelen van LPG in de auto zijn voor zowel particulieren en voor de zakelijke rijder interessant. Ook in bedrijfswagens kan een installatie grote bezuinigingen opleveren. “Aan de auto zelf en het rijgedrag merk je helemaal niets. Het vermogen en het gemiddelde gebruik blijven gelijk met een gasinstallatie.â€
Innovaties
Inbouwen van gas biedt dus veel voordelen boven rijden op benzine of diesel. De brandstof heeft de afgelopen jaren veel ontwikkelingen doorgemaakt en de vernieuwing staat niet stil. “Zoals bij andere brandstoffen is er steeds ontwikkeling om schoner en zuiniger te rijden. Ook bij LPG is het mogelijk om met nieuwe innovaties steeds meer kilometers met een tank te rijden.â€
Volgens Ouboter komen er bij A.B.B.O. steeds meer aanvragen binnen. “Besparing en milieu zijn een duidelijke trend in deze tijd. Ik denk dat het ook steeds belangrijker gaat worden voor bedrijven om met zorg om te gaan met de natuur en dat je er veel geld mee kan besparen is ook belangrijk. Duurzaam hoeft niet duur te zijn.†Inbouwen vraagt de kunde van een specialist. Het is een klus waarvoor je wel over de juiste kennis moet beschikken. “Er komt wel wat bij kijken. Als gespecialiseerd bedrijf is dat geen punt.†Het inbouwen kost twee dagen inclusief het afmelden bij de RDW, wat ook moet gebeuren. “Dat doen we hier ook gewoon zelf, dus daar heeft de klant geen omkijken naar. Als de auto klaar is, kan de hij direct wegrijden en zonder zorgen de weg op.â€
A.B.B.O. Ede • Fahrenheitstrat 6
BRC Autogas dealer • 0318-642524
www.abbo-ede.nl
Een rekenvoorbeeld bij 30.000 km per jaar, een gemiddeld verbruik van 1 op 11 en een brandstofverbruik van 2700 liter per jaar :
We gaan uit van de aankoop van een Peugeot 307 waar een LPG
installatie van BRC wordt ingebouwd.
De totale investering inclusief
het inbouwen en afmelden: e 1650,- (excl. BTW)
Afschrijving per jaar (drie jaar
als levensduur gerekend) e 550,-
Meerkosten voor
wegenbelasting per jaar e 215,-
Totaal e 765,- meerkosten per jaar
Voor de brandstofkosten gaan we uit van een gemiddelde prijs van
e 1,50 per liter voor benzine en e 0,58 per liter voor lpg:
2700 liter per jaar X e 1,50 = e 4050,- aan benzinekosten
2700 liter per jaar X e 0,58 = e 1566,- aan lpg kosten
Besparing brandstof: e 2484,-
Meerkosten per jaar: e 765,-
Totale besparing e 1720,- per jaar!
eten en drinken
Natuurlijk gastvrij
Restaurant De Hooghe Hof onderging afgelopen voorjaar een transformatie. De sfeer en uitstraling werden tijdens de verbouwing grondig op de schop genomen en aangepast. Volgens bedrijfsleider Mark van Netten was na acht succesvolle jaren een update wel nodig om het restaurant in een moderner jasje te steken, maar: “Het belangrijkste blijft het voor ons om onze gasten een heerlijke avond te bezorgen tegen een betaalbare prijs.â€
Het rastaurant richt zich op een mix van de Franse en Nederlandse keuken. Van Netten: “Onze chef-kok gebruikt veel verse producten uit de regio dus wij kunnen zo een verassende mix van beide keukens op tafel zetten. We willen dat onze gasten voldoende keuze hebben en van een gevarieerd aanbod kunnen genieten.†Niet alleen de individuele gasten kunnen terecht bij De Hooghe Hof ook is er een zaal (half rond) voor groepen en of bedrijven. “We kunnen in alle wensen voorzien voor evenementen of vergaderingen. We houden nauw contact met de klant en kunnen zo bieden wat er gevraagd wordt.†Met de metamorfose gaat het restaurant de toekomst tegemoet. “De uitstraling is moderner en meer van deze tijd, maar de service blijft voor ons het belangrijkste. Mensen willen een leuke avond uit en moeten zich welkom voelen. Wij zorgen daarvoor.â€
Meer informatie:
Restaurant De Hooghe Hof
Brugveenseweg 25, 3781 PG Voorthuizen
T 0342 474244, info@dehooghehof.nl
www.dehooghehof.nl
op maandag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 21.00 uur geopend
BUSINESS SPECIAL
reclame en communicatie
2010
Joachim van der Schuppen, Rien Krol, Heleen van den Oever, Lambert Kisteman, Nel van Vessem, Lody Willsemsen, Daan Overeem, Ikram Akkouh
forum reclame en communicatie
“Je moet transparant durven zijnâ€
Reclame en marketing zijn begrippen die iedereen bekend in de oren klinken. Het profileren van een bedrijf is immers essentieel om mee te kunnen komen met de concurrentie. Vallei Business nodigde een aantal reclame- en communicatiebedrijven uit om over dit onderwerp te discussiëren. Plaats van gesprek was Hof van Wageningen.
De begrippen reclame en communicatie liggen immers erg dicht bij elkaar. Hoe moet een ondernemer weten welk bureau hij in moet schakelen? “Ik denk dat je het verschil niet zo sterk aan moet kunnen gevenâ€, zegt Lambert Kisteman. “Een klant heeft een bepaalde behoefte en het is mooi als je zowel reclame als communicatie mee kan nemen.â€
“Voor klanten telt dat onderscheid nietâ€, knikt Nel van Vessem. “Zij hebben een communicatievraag en vinden het prettig om die vraag bij één partij neer te leggen die de gehele afwikkeling beheert.â€
“Uitbesteden is dan een goede optieâ€, vult Rien Krol aan. “Wij leggen de focus op PR, maar wanneer een klant een bredere vraag heeft, gaan wij op zoek. Vijf jaar geleden moest een klant alle partijen zelf benaderen, nu doen wij dit voor hem. Het wordt voor de klant overzichtelijk gemaakt.â€
“Bovendien sta je aan de wieg van de positionering van de klantâ€, voegt Helen van den Oever toe. “Je kent die klant als geen ander. Wanneer er een overdracht naar een ander bureau plaatsvindt, wordt de kans op verschillen in tekst en grafische vormgeving groot en gaat de beeldvorming een eigen leven leiden. Daarom is het goed om alles in één hand te houden.â€
Van Vessem: “Om die reden zijn wij ook als vier zelfstandige bedrijven samen gaan werken. Zo kunnen we de klant beter bedienen en eenvoudig de huisstijl bewaken.â€
De vraag rijst hoe de bureaus zichzelf profileren en met welke middelen. Je moet je usp’s uitvergrotenâ€, merkt Van den Oever op. “Zo zijn wij sterk in grafische vormgeving en voegen wij aan elke offerte een stukje creatief werk toe.â€
“Binnen ons bureau bepalen we de doelgroep en de benodigde middelen aan de hand van een bepaalde marketingstrategie en een stuk communicatie adviesâ€, vertelt Lody Willemsen. “Daardoor creëer je meer draagvlak bij je klant en ontvangt hij een creatief concept veel beter. Het biedt een extra gestructureerde laag.â€
Daan Overeem: “Ik probeer met mijn bedrijf het verschil te maken door middel van beeld, door de wijze waarop wij de klant tegemoet komen en door onderzoek te doen. Zo werken wij samen met een consumentenpsycholoog. Dit wordt door de klant zeer positief ontvangen.â€
Van den Oever: “Het is wel lastig om keuzes te maken, zeker omdat je veelzijdig wilt zijn en geen klus wilt verliezen. Maar het is beter om transparant te zijn en samen te werken met een goede partner.â€
“Alles staat of valt met het bieden van transparantie, van beide kantenâ€, knikt Ikram Akkouh. “De visie van ons bureau is om samen met de klant de doelstellingen en het plan van aanpak te bepalen. Bovenal staat vast dat chemie hierin essentieel is; er moet een klik zijn. Alleen dan kom je echt tot goede oplossingen en ideeën.â€
Overeem: “Ik heb wel eens een opdracht geweigerd omdat de positionering niet klopte en er dus geen rendement van 100 % zou worden gehaald. Ik heb toen het advies gegeven om het af te blazen en de positionering te veranderen. Maar daar moet je wel ballen voor hebben.â€
Doe-het-zelf
Ondanks het feit dat uit de verhalen van de aanwezigen blijkt dat ontzorgen vaak hetgeen is wat de klant wil, wordt er ook een andere tendens opgemerkt. Van den Oever: “Ik merk dat sommige klanten vanwege de recessie nu juist alles zelf willen wegzetten. Je wordt dan als bureau veel meer aangesproken op je creatieve meerwaarde of communicatievaardigheden. Maar als een zelfgedrukt foldertje in elke brievenbus in de buurt beter werkt, moet de klant natuurlijk daarvoor kiezen.†Overeem knikt: “Een creatieveling die prachtige dingen maakt, is ondergeschikt aan hetgeen wat het oplevert. Het gaat om het effect.â€
“Maar een klant heeft ook een eigen verantwoordelijkheid, en daarom kan je nauwelijks garantie meegevenâ€, merkt Van Vessem op. “Ik maak soms mee dat de buitendienst van een bedrijf hun eigen folder niet kent en geen gebruik maakt van de ondersteunende middelen. Wij kunnen wel een spannende mailing dingen bedenken, maar als die niet opgevolgd wordt, heeft het geen nut. Het is altijd een co-productie.â€
Kisteman: “Als ik aan klanten vraag wat het resultaat moet zijn, krijg ik vaak vage omschrijvingen zoals meer omzet en meer winst. Meetbare doelstellingen zijn belangrijk.â€
“En als professional moet je daar een doelstelling uithalen en meesturen als communicatiespecialistâ€, vult Krol aan. “Daar zit heel veel verschil inâ€, haakt Akkouh in. “Sommige klanten kunnen heel goed hun doelstellingen concreet maken, terwijl andere klanten dat niet kunnen. Het heeft ook te maken met interne profilering. Daarom gaan wij met de klant in gesprek. We kijken hoe we tot een doelstelling kunnen komen en proberen daarvoor middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Op die manier creëer je een totale, geïntegreerde campagne op papier, online en een passend winkelbeeld. En daar horen ook je medewerkers bij.â€
Van den Oever: “Ik werk bij veel bedrijven met sparringsessies waarbij ook merkassociatie aan bod komt. Op die manier kan je doordringen tot de kern van het bedrijf. Je hoeft niet altijd een gelikte uitstraling te hebben, want als die niet authentiek is, verkoop je alleen maar gebakken lucht.â€
“En daar komt nog iets bijâ€, haakt Kisteman in. “Een klant heeft ook een bepaald beeld van zichzelf waar je rekening mee moet houden. Soms zit er een enorm verschil tussen het zelfbeeld van het bedrijf en de werkelijkheid.†Willemsen knikt: “Om die reden hebben wij zelf een interne sessie gehouden om onze echte kernwaarden te benoemen. Zo krijg je meer inzicht in de denkwijze van je collega’s en komen er verrassende dingen op tafel.â€
Het nut van pitches
Een aspect waar reclame- en marketingbureaus eveneens mee te maken krijgen, zijn de zogenaamde pitches. Akkouh: “Pitches worden vaak op een verschillende manier ingestoken. Soms is de doelstelling ‘zoeken naar een bureau dat meedenkt’, soms naar een bureau dat de opdracht juist uitvoert. De ene klant zet een pitch heel professioneel op, maar het gebeurt ook regelmatig dat de opdracht onduidelijkheden bevat. Bureaus gaan ook verschillend om met pitches. Wil je die klant bijvoorbeeld koste wat het kost binnenhalen of niet? Daarin kan je prijsstelling een rol in laten spelen.â€
“Je kunt het ook van een andere kant bekijkenâ€, merkt Van Vessem op. “Iemand die veel tijd en energie in een pitch steekt, heeft kennelijk niets anders te doen. Wij zeggen consequent nee tegen een pitch als daarmee het werk voor bestaande klanten in de knel komt.â€
Overeem: “Ik heb ooit een pitch gewonnen door het advies te geven om geen pitch te houden. Je bent in feite gewoon ideeën aan het verzamelen.â€
“Bij mijn bedrijf is het in feite niet andersâ€, geeft Joachim van der Schuppen aan. “Ik ga naar een klant toe, geef advies, werk een voorstel uit. Maar wel met terughoudendheid. Ik maak wel eens mee dat ik na twee voorstellen en een offerte geen reactie meer ontvang. Vervolgens stappen ze naar de concurrent.â€
“Waarom zou je dan geen brainstormsessie houden, waarbij minimaal de reiskosten worden vergoedâ€, vraagt Overeem zich af. Van den Oever: “Je bindt je aan de klant en je duikt in zijn wereld. Het is dan jammer als de klant vervolgens opstapt. Het is vaak toch een kwestie van adviesvaardigheden, het elkaar gunnen, of juist die klik.â€
Van der Schuppen: “Het gebeurt ook niet altijd. Zes van de tien keer willen ze jou omdat ze je kennen en vragen ze ook specifiek om jou. Maar ondertussen worden er wel diverse offertes aangevraagd. Daar is niets mis mee, maar dan moet je wel appels met appels vergelijken. In onze branche zijn zoveel verschillende producten en materialen.â€
Van Vessem: “Sommige bedrijven schrappen in slechte tijden hun reclamebudget, terwijl slimme bedrijven juist investeren om de opdrachten die er zijn binnen te slepen. De uitdaging is dan voor ons om binnen het budget met inventieve en effectieve acties te komen. Helaas weet je vooral met nieuwe klanten niet of het wellicht een wanhoopspoging is en de klant omvalt, terwijl ik met kosten blijf zitten.â€
“Toch zeg ik niet snel neeâ€, zegt Van der Schuppen. “Soms ben je wel blij met een klant omdat die relaties heeft en door middel van mond-tot-mond reclame jouw bedrijf promoot.â€
Print of online?
Akkouh: “Uit onderzoek is gebleken dat internet wel steeds belangrijk wordt, maar print nooit helemaal zal vervangen. Wel kunnen de verschillende mediakanalen elkaar goed versterken en zal de inzet waarschijnlijk anders worden.â€
“Het is wel heel belangrijk om er mee bezig te zijn en goed na te denken over online-reclameâ€, merkt Van den Oever op. “Het is laagdrempelig en ook leg je eenvoudig contacten via Twitter of LinkedIn. Je kunt wel klagen, maar het is beter om de mogelijkheden te onderzoeken.â€
“Je kan bijvoorbeeld via Twitter verwijzen naar de website en het blad. Zo maak je eenvoudig een combinatie van print en internetâ€, aldus Krol. “Bij Augmented Reality kunnen beide niet zonder elkaar: je houdt een print voor je webcam en krijgt een 3-D presentatie op je scherm. Print en online versterken elkaarâ€, merkt Van Vessem op.
“Het gaat ook om perceptieâ€, zegt Overeem. “Maar veel webwinkels openen steeds vaker ook een fysieke winkel. Dat is een teken aan de wand.â€
Van den Oever: “Bovendien biedt het grote voordelen voor de klanten. Je kunt communicatie en bedrijfsvoering heel eenvoudig online integreren. Door je brochure te digitaliseren, kan je heel eenvoudig en snel aanpassingen doen.â€
“Nu is het zo dat online reclame gedrukte media ondersteunen. Ik ben erg benieuwd of die verhoudingen gaan verschuiven, of dat de rollen zelfs zullen worden omgedraaidâ€, sluit Kisteman af.
Aan de deelnemers werd
gevraagd welke campagne zij
het meest geslaagd vinden:
Akkouh: “De campagne van de HEMA is erg goed. De koppeling van een specifiek fluitje, een bepaalde stem en hun typografie maakt dat de HEMA direct herkenbaar is.â€
Van der Oever: “Centraal Beheer Achmea, heel sterk en heel humoristisch.â€
Willemsen: “De reclames van de KPN. Zij hebben een eigen taal met woorden zoals moggel ontwikkeld die zelfs in het dagelijks leven werd overgenomen.â€
Van Schuppen: “McDonalds, heel simpel maar het werkt.â€
Van Vessem: “De ‘walking/walk in fridge’ van Heineken. Compact verhaal, met veel humor en het is een naadloos vervolg op de eerste spot. Hij bleef ook lang leuk.â€
Krol: “De AH heeft nu een hele sterke campagne met een manager die je bij wijze van in elk filiaal tegen zou kunnen komen. Het straalt het gevoel van de AH uit.â€
Kisteman: “De printcampagne van de Lidl past bij hun winkelformule. Het is simpel, gewoon, het brengt precies die boodschap over die het wil overbrengen.â€
Overeem: “De Zwarte Cross heeft met een beperkt budget gebruik gemaakt van hyves. De hyvesgebruiker kon samen met tante Rikie en haar crossbrommer over al diens hyvesvrienden springen en zo kans maken op toegangskaarten. Het paste perfect bij de doelgroep.â€
forum reclame en communicatie
vallei business | nummer 4 | september 2010
Deelnemers: Bedrijf:
Joachim van der Schuppen Reklame van Schuppen bv
Lody Willemsen De Kleuver Bedrijfscommunicatie
Helen van den Oever Case Communicatie
Rien Krol Pors|de Ridder PR
Nel van Vessem De Indruk Bedrijfscommunicatie
Daan Overeem Bovenkamer zonder overhead
Ikram Akkouh Total Creation
Lambert Kisteman KRB Reclame
marketing
Yes! Een crisis!
De economische crisis begon alweer drie jaar geleden in de zomer van 2007. Inmiddels heeft de crisis zo ongeveer geen enkele branche ongemoeid gelaten. Dalend consumentenvertrouwen gecombineerd met marktverzadiging zorgen voor stokkende verkoop- en omzetcijfers. Toch zijn er nog steeds ondernemingen die blijven groeien wat betreft klanten, omzet en rendement, terwijl deze bedrijven toch echt te maken hebben met dezelfde crisis. Een crisis biedt blijkbaar ook kansen.
Winners have plans,
losers have excuses
Je kunt meegaan in het algemene negatieve geklets over de crisis en het als excuus gebruiken voor tegenvallende resultaten. Vervolgens kun je angstvallig blijven vasthouden aan wat je altijd al gedaan hebt, wachtend tot de crisis weer voorbij gaat. Of je neemt het heft in eigen hand en gaat je richten op zaken waar je wel invloed op hebt. Of het nu crisis is of niet: als organisatie, als manager, als medewerker: je moet blijven verbeteren, innoveren, bijsturen, aanpassen. Als je denkt dat je er bent, dat je toch wel blijft groeien, dat de nieuwe klanten gewoon wel blijven binnenstromen, dat het allemaal wel mee zal vallen, komt de klap van tegenvallende resultaten twee keer zo hard aan.
Durf daarbij ook keuzes te maken: kies voor een bepaalde doelgroep, een bepaalde positionering en laat daarmee ook doelgroepen bewust liggen. Zorg dat je herkenbaar bent, dat je ergens voor staat en niet zoals een van de vele doorsnee firma’s bent die er in Nederland al zoveel zijn. Een crisis is het moment om dergelijke keuzes nu eens eindelijk te maken.
Maak gebruik van de rust van een crisis
In de ‘gouden tijden’ eind jaren ’90 en begin jaren ’00, hebben we vooral gedaan wat we goed konden en veelal meegelift op de toenemende welvaart. De focus lag op het resultaat: geld verdienen. Niet ‘out of the box’ denken, want dat was zonde van de tijd en niet nodig. Als je het minder druk hebt door de crisis, heb je nu tijd om je processen te verbeteren, het bedrijf beter te maken. Eindelijk eens tijd om na te denken over je strategie en daarbij zoveel mogelijk opties de revue laten passeren.
Doe eens iets anders
Een crisis vergt nieuwe inzichten, ‘out of the box’ denken. Durven af te wijken, durven te vernieuwen. Als je dag-in-dag-uit in een kantoor werkzaam bent, dezelfde tijden werkt op dezelfde werkplek met dezelfde mensen, dan lukt dat niet. Ga eens kijken bij collega’s in het land, bezoek seminars. Maar kijk vooral ook buiten de branche: zoek oplossingen niet te dichtbij, anders had je die oplossing waarschijnlijk al veel eerder bedacht. Betrek ook je medewerkers hierbij. Laat ze ervaren hoe het anders kan, dan krijg je meer binding, meer commitment bij het doorvoeren van veranderingen. Innovatie is belangrijk, dat zie je aan nieuwe succesconcepten als flexwerken en Het Nieuwe Werken.
Focus op het proces, niet op het resultaat
Als je proces goed is, komt het resultaat vanzelf. Als je focust op het proces, levert dat ook veel minder stress op, je hebt het namelijk zelf volledig in de hand. Resultaat daarentegen is afhankelijk van veel factoren waar je geen invloed op hebt, zoals je concurrenten en ... de crisis. Om processen te verbeteren is tijd nodig. Soms win je misschien maar twee procent met een verbetering, maar vijftig van dergelijke verbeteringen is ook honderd procent. Ga eens rond de tafel met je medewerkers en stel een lijst op met verbeterpunten. Het mooiste is als je hierbij gesteund wordt door de resultaten van een klanttevredenheidsonderzoek. Laat je medewerkers zelf de problemen inzichtelijk maken en oplossingen aandragen en je zorgt weer voor betrokkenheid.
Eerlijk vergelijken
Als je gaat vergelijken, zal je niet alleen moeten kijken naar je cijfers uit het verleden, maar vooral ook kijken naar wat je concurrenten doen. Je kunt met een omzetdaling van twintig procent nog steeds beter zijn dan je concurrenten in de regio als die met dertig procent onderuit gaan. Bezoek je concurrenten ook regelmatig en vraag van je medewerkers om hetzelfde te doen. Stel hun sterke en zwakke punten vast. Als je niet weet wat je concurrent doet, dan weet je ook niet wat je zelf moet doen om beter te zijn.
Meet wat je weten wilt
In tijden van crisis beseffen we ons ineens weer dat elke euro telt. Maak gebruik van dit gevoel en zorg voor een goede controlling binnen je bedrijf. Formuleer de juiste ‘key performance indicators‘ en zorg dat je medewerkers hierbij weer betrokken worden. En de medewerkers zelf dan? De grootste kostenpost in elke onderneming is personeel en toch worden de prestaties van medewerkers vaak nog steeds veel te subjectief en onregelmatig beoordeeld. Zorg voor beoordelingscriteria die S.M.A.R.T. zijn en zorg voor een beleidsmatig personeelsevaluatieplan. Als je daar zelf niet de knowhow voor hebt, schakel dan een externe partij in. Dat hoeft niet direct geld te kosten: voor een MER (Management, Economie en Recht) student kan dit een interessante (stage)opdracht zijn.
Geef je medewerkers
inspraak
De sleutel bij het te lijf gaan van een crisis is personeel. Personeel is sowieso in de dienstverlenende sector doorslaggevend voor het succes, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Vaak wordt door ondernemers gemopperd over personeel: ze willen niet, zijn niet gemotiveerd. Maar wie heeft dat personeel aangenomen? Wie is degene die moet zorgdragen voor een motiverend werkklimaat? Juist: dat is diezelfde ondernemer. Als het wat minder gaat in je bedrijf wijs dan niet naar je personeel, maar kijk in de spiegel en geef je fouten toe. Stel jezelf eens kwetsbaar op, dat creëert begrip en vertrouwen bij je personeel. Wees geen politieagent. Als mensen zelf iets hebben bedacht of geïnitieerd staan ze daar veel meer achter dan dat alles van bovenaf wordt opgelegd. Alleen dan krijg je gemotiveerde medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen. Een crisis maakt mensen meer ontvankelijk voor veranderingen. Laat mensen wisselen van plaats, zorg voor horizontaal en verticaal overleg en laat ze leren van elkaar en gezamenlijk tot nieuwe ideeën komen. Crisistijd is dus het moment om te veranderen. Niet afwachten, maar handelen, zorgen dat je de concurrentie en de crisis een stap voor bent. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Aarzel dus niet, want voor je het weet is de crisis alweer voorbij!
Bronvermelding: Yes!
Een crisis, Marc Lammers, 2009.
Winners have plans,
losers have excuses
Je kunt meegaan in het algemene negatieve geklets over de crisis en het als excuus gebruiken voor tegenvallende resultaten. Vervolgens kun je angstvallig blijven vasthouden aan wat je altijd al gedaan hebt, wachtend tot de crisis weer voorbij gaat. Of je neemt het heft in eigen hand en gaat je richten op zaken waar je wel invloed op hebt. Of het nu crisis is of niet: als organisatie, als manager, als medewerker: je moet blijven verbeteren, innoveren, bijsturen, aanpassen. Als je denkt dat je er bent, dat je toch wel blijft groeien, dat de nieuwe klanten gewoon wel blijven binnenstromen, dat het allemaal wel mee zal vallen, komt de klap van tegenvallende resultaten twee keer zo hard aan.
Durf daarbij ook keuzes te maken: kies voor een bepaalde doelgroep, een bepaalde positionering en laat daarmee ook doelgroepen bewust liggen. Zorg dat je herkenbaar bent, dat je ergens voor staat en niet zoals een van de vele doorsnee firma’s bent die er in Nederland al zoveel zijn. Een crisis is het moment om dergelijke keuzes nu eens eindelijk te maken.
Maak gebruik van de rust van een crisis
In de ‘gouden tijden’ eind jaren ’90 en begin jaren ’00, hebben we vooral gedaan wat we goed konden en veelal meegelift op de toenemende welvaart. De focus lag op het resultaat: geld verdienen. Niet ‘out of the box’ denken, want dat was zonde van de tijd en niet nodig. Als je het minder druk hebt door de crisis, heb je nu tijd om je processen te verbeteren, het bedrijf beter te maken. Eindelijk eens tijd om na te denken over je strategie en daarbij zoveel mogelijk opties de revue laten passeren.
Doe eens iets anders
Een crisis vergt nieuwe inzichten, ‘out of the box’ denken. Durven af te wijken, durven te vernieuwen. Als je dag-in-dag-uit in een kantoor werkzaam bent, dezelfde tijden werkt op dezelfde werkplek met dezelfde mensen, dan lukt dat niet. Ga eens kijken bij collega’s in het land, bezoek seminars. Maar kijk vooral ook buiten de branche: zoek oplossingen niet te dichtbij, anders had je die oplossing waarschijnlijk al veel eerder bedacht. Betrek ook je medewerkers hierbij. Laat ze ervaren hoe het anders kan, dan krijg je meer binding, meer commitment bij het doorvoeren van veranderingen. Innovatie is belangrijk, dat zie je aan nieuwe succesconcepten als flexwerken en Het Nieuwe Werken.
Focus op het proces, niet op het resultaat
Als je proces goed is, komt het resultaat vanzelf. Als je focust op het proces, levert dat ook veel minder stress op, je hebt het namelijk zelf volledig in de hand. Resultaat daarentegen is afhankelijk van veel factoren waar je geen invloed op hebt, zoals je concurrenten en ... de crisis. Om processen te verbeteren is tijd nodig. Soms win je misschien maar twee procent met een verbetering, maar vijftig van dergelijke verbeteringen is ook honderd procent. Ga eens rond de tafel met je medewerkers en stel een lijst op met verbeterpunten. Het mooiste is als je hierbij gesteund wordt door de resultaten van een klanttevredenheidsonderzoek. Laat je medewerkers zelf de problemen inzichtelijk maken en oplossingen aandragen en je zorgt weer voor betrokkenheid.
Eerlijk vergelijken
Als je gaat vergelijken, zal je niet alleen moeten kijken naar je cijfers uit het verleden, maar vooral ook kijken naar wat je concurrenten doen. Je kunt met een omzetdaling van twintig procent nog steeds beter zijn dan je concurrenten in de regio als die met dertig procent onderuit gaan. Bezoek je concurrenten ook regelmatig en vraag van je medewerkers om hetzelfde te doen. Stel hun sterke en zwakke punten vast. Als je niet weet wat je concurrent doet, dan weet je ook niet wat je zelf moet doen om beter te zijn.
Meet wat je weten wilt
In tijden van crisis beseffen we ons ineens weer dat elke euro telt. Maak gebruik van dit gevoel en zorg voor een goede controlling binnen je bedrijf. Formuleer de juiste ‘key performance indicators‘ en zorg dat je medewerkers hierbij weer betrokken worden. En de medewerkers zelf dan? De grootste kostenpost in elke onderneming is personeel en toch worden de prestaties van medewerkers vaak nog steeds veel te subjectief en onregelmatig beoordeeld. Zorg voor beoordelingscriteria die S.M.A.R.T. zijn en zorg voor een beleidsmatig personeelsevaluatieplan. Als je daar zelf niet de knowhow voor hebt, schakel dan een externe partij in. Dat hoeft niet direct geld te kosten: voor een MER (Management, Economie en Recht) student kan dit een interessante (stage)opdracht zijn.
Geef je medewerkers
inspraak
De sleutel bij het te lijf gaan van een crisis is personeel. Personeel is sowieso in de dienstverlenende sector doorslaggevend voor het succes, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Vaak wordt door ondernemers gemopperd over personeel: ze willen niet, zijn niet gemotiveerd. Maar wie heeft dat personeel aangenomen? Wie is degene die moet zorgdragen voor een motiverend werkklimaat? Juist: dat is diezelfde ondernemer. Als het wat minder gaat in je bedrijf wijs dan niet naar je personeel, maar kijk in de spiegel en geef je fouten toe. Stel jezelf eens kwetsbaar op, dat creëert begrip en vertrouwen bij je personeel. Wees geen politieagent. Als mensen zelf iets hebben bedacht of geïnitieerd staan ze daar veel meer achter dan dat alles van bovenaf wordt opgelegd. Alleen dan krijg je gemotiveerde medewerkers die zelf verantwoordelijkheid nemen. Een crisis maakt mensen meer ontvankelijk voor veranderingen. Laat mensen wisselen van plaats, zorg voor horizontaal en verticaal overleg en laat ze leren van elkaar en gezamenlijk tot nieuwe ideeën komen. Crisistijd is dus het moment om te veranderen. Niet afwachten, maar handelen, zorgen dat je de concurrentie en de crisis een stap voor bent. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Aarzel dus niet, want voor je het weet is de crisis alweer voorbij!
Bronvermelding: Yes!
Een crisis, Marc Lammers, 2009.
BUSINESS FLITSEN
Bedrijven doen het beter als
werknemer aandeelhouder is
Ondernemingen die werknemers laten delen in de winst en hen ook de mogelijkheid bieden om aandelen te kopen in het bedrijf, presteren beter dan ondernemingen die dat niet doen. En ook beter dan ondernemingen waarbij winstdeling en aandelenparticipatie voorbehouden is aan het (top)management. Dit blijkt uit onderzoek van Erik Poutsma en Geert Braam, bedrijfskundigen aan het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Werknemers financieel laten deelnemen aan de onderneming door middel van opties, dat biedt geen voordelen. Integendeel zelfs: er blijken na verloop van tijd ook negatieve effecten op enkele financiële prestatie-indicatoren. Zo is bijvoorbeeld het resultaat per aandeel en het rendement op totale activa (return on total assets) van bedrijven met bedrijfsbrede optieregelingen voor werknemers respectievelijk bijna 0,8 procent en 1,9 procent lager dan bij bedrijven die geen optieregeling hebben. Bij bedrijven met optieplannen voor alleen topmanagement zijn de resultaten respectievelijk 0,4 procent en 0,8 procent lager.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Groot deel arboregels verdwijnt
Per 1 januari 2010 verdwijnen 76 van de 92 beleidsregels voor arbeidsomstandigheden. Uit een analyse van de arbobeleidsregels blijkt dat de sectorale invulling via arbocatalogi en risico inventarisaties en evaluaties (rie’s) zo succesvol is, dat regels voor een groot deel overbodig zijn. MKB-Nederland is blij met deze grote deregulering. Werkgevers en werknemers in verschillende sectoren maken de laatste jaren vooral afspraken over arbeidsomstandigheden via arbocatalogi. Op deze wijze kunnen zij beter aan de normen uit de Arbeidsomstandighedenwetgeving voldoen. Een groot deel van de arbobeleidsregels wordt daarom geschrapt.
Bron: Razende Robot Reporter via Nieuwsbank
communicatie
U heeft een website, maar nog (te)
weinig bezoekers?
Het zijn wellicht ook vragen die door uw hoofd spoken:
• Hoe genereer ik meer sales/bezoekers op of via mijn website?
• Hoe kom ik bovenaan te staan in Google?
• Hoe komt het dat mijn concurrent overal bovenaan staat?
Deze vragen krijgen wij als online marketingspecialisten en webdesigners bijna dagelijks op ons afgevuurd. Niet alleen van nieuwe klanten, maar ook van bestaande opdrachtgevers. In dit artikel vertellen wij u graag waarom deze bedrijven toch nog steeds klant bij ons zijn.
Hiernaast zullen wij u in de aankomende edities van Vallei Business nader inzicht proberen te geven in de mogelijkheden en kansen die er zijn op het gebied van zoekmachine marketing (SEA), affiliate marketing, social media, non-webbased, advertentienetwerken, shopping sites, portals en ISP’s.
Zoekmachine optimalisatie
Bij deze aftrap zullen wij het optimaliseren van uw website voor een betere zichtbaarheid binnen de zoekmachines
belichten. De aspecten die hieraan bijdragen zijn onder te verdelen in de techniek, content en populariteit van uw website.
Techniek
Dit kunt u zien als het hart van uw website. Technische
aspecten die van belang zijn voor een goede indexatie zijn onder andere sitestructuur en thema’s, beschrijvende en korte linkstructuur, breadcrumbs, zoekmachine vriendelijke html (voorkom flash en frames), navigatie in html, CSS en javascript in externe bestanden en een xml sitemap.
Content
Om uw website te kunnen indexeren op de voor u
relevante termen, afbeeldingen of bijvoorbeeld filmpjes dient u deze termen onder andere in uw teksten (denk aan frequentie en synoniemen), titels, metatags (zoekwoorden en omschrijving in broncode) op te nemen, dan wel te koppelen aan zaken als filmpjes of afbeeldingen. Kortom, het is belangrijk dat u frequent en op verschillende manieren de voor u belangrijke zoekwoorden terug laat komen op uw website.
Populariteit
Het internet is in veel aspecten vergelijkbaar met de offline wereld en dat geldt zeker als we kijken naar populariteit. Online wordt dit onder andere bepaald door het aantal
inkomende links (links vanaf andere websites naar uw website). Het is daarbij wel van belang dat de link relevant is en daarnaast hechten zoekmachines meer waarde aan een link afkomstig van een autoriteit (betrouwbaar) en/of grote
partij. Voor een installatiebedrijf is een link vanaf Uneto-VNI dus belangrijker dan een link vanaf de website van de lokale damvereniging.
Garanties
We hebben niet voor niets bij ieder onderdeel het woord ‘onder andere’ toegevoegd, want bovenstaande lijst is
verre van volledig. Ook wij kunnen u dus geen sluitend antwoord geven op de eerdergenoemde vragen. U begrijpt dus dat het een complexe materie is waar op veel en uiteenlopende gebieden acties ondernomen kunnen worden. Ondanks de vele testen en onze ervaring met het optimaliseren van websites, is het telkens weer afwachten wat
resultaten van een optimalisatie zijn. Dit betekent ook dat er geen partijen zijn die u blijvend garanties kunnen geven op een specifieke ranking. Zij die u wel willen doen geloven dat u blijvend een nummer 1 positie in Google kunt verwerven, kunt u dus ook beter gelijk de deur wijzen.
Lysander Marketing, Media & Design is online marketing specialist en wij helpen o.a. ondernemingen als Bol.com, Van Ee Speeltoestellen, Mijndomein, Van Nifterik, De
Meer informatie
Lysander Marketing, Media & Design
Wesselseweg 164a
3774 RM Kootwijkerbroek
0342-444706
column
vallei business | nummer 4 | september 2010
Opvallend is het zeker: een reclamebureau dat in deze economisch barre tijden gezonde groeicijfers laat zien. KRB Reclame in
Barneveld vertoont deze expansie die wordt veroorzaakt door de onderscheidende aanpak van het bureau. Die laat zich kernachtig samenvatten in één woord: ‘resultaatgericht’.
Bij KRB zijn ze niet van de met vakjargon doorknede
rapporten en onderzoeken. Dat is vanaf het eerste contact merkbaar. De accountmanagers spreken de taal van de
ondernemer en willen vooral weten welke resultaten hij
wil bereiken. Is dat helder, dan vertalen zij de ondernemingsdoelstellingen in een nuchtere, heldere communicatie-
strategie. Een plan de campagne dat zowel op korte als
lange termijn gericht is op succes.
Rode draad
De Barneveldse reclamemakers mogen dan nuchter zijn in hun zakelijke aanpak, dit geldt zeker niet voor het ontwikkelde werk. Daarin speelt creativiteit de hoofdrol. Creativiteit gaat bij KRB Reclame bovendien veel verder dan een goede slogan of vernieuwend ontwerp. Het is in feite de rode draad in het gehele communicatieplan. Ook de keuze van de te
gebruiken media is niet zelden verrassend en ditzelfde kan ook gelden voor de timing en planning. En zelfs in de
selectie van doelgroepen kan soms een opvallend resultaat bereikt worden.
Informatielawine
Belangrijk is dat KRB een full service reclamebureau is.
Opdrachtgevers kunnen er hun gehele communicatiepakket onderbrengen, inclusief bijvoorbeeld mediaplaatsingen,
drukwerkinkoop, belettering en Google-adwordscampagnes. Dit bespaart de ondernemer niet alleen heel veel tijd en geld, het zorgt er ook voor dat alle reclame-uitingen op elkaar
zijn afgestemd. En juist die uniformiteit is succesmakend
of -brekend in de informatielawine van de 21e eeuw.
Digitaal ervaren
In de praktijk van alledag ontwikkelt KRB zowel analoge
als digitale communicatiemiddelen. De opzet van een
onderscheidende huisstijl is meestal het vertrekpunt, waarna de communicatiemix wordt ingevuld met bijvoorbeeld
folders, brochures, nieuwsbrieven en mailings. Maar ook
op digitaal gebied heeft het bureau veel ervaring. In het
afgelopen decennium ontwikkelde men een enorm aantal websites, e-nieuwsbrieven en digitale campagnes.
In één woord
resultaatgericht
KRB Reclame zoekt het onderscheid
KRB werkt met 17 bevlogen vakspecialisten voor klanten in een breed scala van branches en sectoren. Tot de klantenkring behoren veel ondernemingen uit het MKB maar ook overheidsinstellingen, goede doelen en non-profit organisaties. Het in Apeldoorn opgerichte bedrijf verkaste in 2005 naar een kantoorpand aan de Wilheminastraat in Barneveld. Voorbeelden van reclamecampagnes zijn te vinden op
www.krbreclame.nl.
bedrijfsprofiel