Marco Gramser
A.S. Watson Health & Beauty Benelux
Het wereldbedrijf achter Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL en Prijsmepper
Detailhandel is mensenwerk. In onze winkels vinden wij het belangrijk om steeds aan de verwachtingen van onze klant te voldoen, of liever deze te overtreffen. Wij vinden de ontwikkeling van onze medewerkers dan ook van groot belang en investeren daarom veel in opleidingen en trainingen. Voor onze medewerkers hebben we een compleet pakket aan opleidingen en trainingen ontwikkeld. Dit geldt voor onze winkelmedewerkers, onze medewerkers in de logistieke centra en voor de ruim 500 medewerkers op het hoofdkantoor in Renswoude. Je krijgt bij ons de kans om door te groeien en jezelf verder te ontwikkelen. Kortom wij hebben scholing hoog in het vaandel staan en vinden dit in onze onderneming onmisbaar.
Heleen van Elburg
De Klomp Bedrijfsadviezen
Ik ben voorstander van deze stelling omdat juist in deze tijd de investeringen in scholing en opleiding van personeel onder druk komen te staan. Het is vaak één van de eerste zaken waarvan het budget wordt aangepast of soms volledig wordt geschrapt en dat is jammer. Scholing gerelateerd aan werk blijft noodzakelijk om kwaliteit te kunnen blijven leveren. Opleiding in persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat de medewerker kan groeien en daarmee een meerwaarde creëert voor de organisatie. Door te investeren in het personeel investeer je uiteindelijk niet alleen in je medewerkers maar ook in toekomst van het bedrijf. Ga je investeren op het moment dat de markt weer aantrekt dan loop je het risico dat je te laat bent, dus wees voorbereid op de mogelijkheden die er zeker weer aankomen!
Klompersteeg 9 • 6745 WD De Klomp
T 06 38900862
E info@deklompbedrijfsadviezen.nl
W www.deklompbedrijfsadviezen.nl
Willem van der Vegte en Rob Weesie
Trainingbureau Tricom
De vraag is of bedrijven meer moeten investeren in onderwijs, of dat leidinggevenden meer moeten investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Wij zijn overtuigd van het laatste. Dat daar af en toe een opleiding bij nodig is ligt voor de hand. Die mag echter nooit de camouflage zijn van gebrekkig leiderschap.
Als medewerkers leren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen taken, dan hoeft de leidinggevende nog slechts te faciliteren. Hoe? Heel eenvoudig.
1. bespreek vooraf het doel van de training en wat de medewerker graag wil leren.
2. bespreek na afloop wat de training gebracht heeft en wat de ‘voornemens’ zijn
3. volg de medewerker in zijn praktijk en beloon het goede gedrag ... Bingo!
Meer weten? Tricom beschikt over een gratis format waarmee u het rendement van trainingen eenvoudig kunt verhogen. Neem voor meer informatie contact met ons op.
De Stelling
vallei business | nummer 4 | september 2010
Bedrijven moeten zelf
meer investeren in onderwijs en scholing
Andries Scherpenzeel
InCompany Training & Coaching
Voor scholing van de medewerkers maken bedrijven nog veel te weinig gebruik van subsidieregelingen vanuit de overheid en bedrijfsfondsen. Bijvoorbeeld om agressie en geweld tegen hun medewerkers te bestrijden kunnen bedrijven subsidie aanvragen bij de overheid die 1,3 miljoen euro hiervoor beschikbaar stelt. Agressie en geweld verbaal als fysiek komt helaas steeds vaker voor op de werkvloer. Investeren in de (sociale)veiligheid van de medewerkers is nu verplicht volgens de Arbowet daarom is het goed om de medewerkers jaarlijks te trainen in bijvoorbeeld het omgaan met lastige / agressieve klanten. Via de opleidingsfondsen van de verschillende bedrijfstakken is het ook mogelijk om de scholing van de medewerkers te financieren. Bij InCompany vinden wij het onze taak om bedrijven de weg te wijzen naar deze financieringsmogelijkheden. We adviseren niet eenmalig een korte training te volgen omdat het effect hiervan vaak beperkt is. We willen dat bedrijven investeren in hun medewerkers volgens een scholingsplan van meerdere jaren. Zodat de investering terug te zien is in: tevreden klanten, tevreden medewerkers en in een stijgende omzet.
Heleen Leppers
opleidingsadviseur
G4S Training & Safety Solutions
Door te investeren in je personeel krijg je er altijd iets voor terug, soms op de korte termijn doordat mensen breder inzetbaar zijn, een andere keer op lange termijn doordat het ziekteverzuim laag is omdat mensen hun werkzaamheden goed aankunnen. Investeren in onderwijs en training betekent niet alleen het inkopen van externe opleidingen. Het betekent juist ook tijd investeren en kennis delen binnen de organisatie: je mensen faciliteren zodat zij meer voor de organisatie gaan betekenen. In het werkveld van G4S betekent dit letterlijk zorgen dat je mensen veilig zijn. En niet alleen ons eigen personeel, maar ook onze leveranciers, cursisten en andere klanten. Ik kan het ook anders stellen: als wij niet zouden investeren in onderwijs en training, krijgen wij onveilige situaties, ongemotiveerd personeel en ontevreden klanten. Kortom: door te investeren in onderwijs en training hebben wij een veilige werk- en leeromgeving, gemotiveerd personeel en tevreden klanten.
Sienke de Man
Magnolia Opleidingen
De Officeprogramma’s Word, Excel, Outlook en PowerPoint worden in bijna elk bedrijf gebruikt. Veel mensen hebben in een ver verleden een cursus gevolgd, maar maken geen optimaal gebruik van de mogelijkheden van de nieuwere versies. Of ze hebben zelf het wiel moeten uitvinden, zonder een degelijke basiskennis. Deelnemers aan een korte praktische cursus in ons Open Leercentrum verzuchten dan ook vaak: “Had ik dit maar eerder geweten, dat scheelt me uren werk.†Handigheidjes, fijne kneepjes, nieuwe kennis en verdieping. In drie tot vier lessen van tweeënhalf uur is men al weer goed bijgeschoold. Daarom is mijn antwoord op de stelling:
Een investering in een praktische computercursus verdient zichzelf terug.
Sietze Ketelaar
Dissel Development
Bij de baas kon die nieuwe auto nog wel, maar mijn opleiding is geschrapt, vertelde de jonge hoogopgeleide professional deze week. Het effect was niet positief. Veel medewerkers kijken naar het gedrag van hun bedrijf rond hun ontwikkeling en dat bepaalt mede tevredenheid. En dat geldt voor hoog en minder hoogopgeleid personeel. Daarom is innovatie niet alleen voor producten of diensten nodig, maar ook voor mensen. Zij vormen de kern, de ziel en de brains van het bedrijf. Investeren in mensen is daarom essentieel, voor behoud en vernieuwing. Maar wel gekoppeld aan bedrijfsdoelen en strategie. Wij bieden, onder andere met ProRead en Ladder9, programma’s die kosten effectief zijn, in de dagelijkse praktijk passen en aansluiten bij de ontwikkeling van het bedrijf en de mens. Onderzoek toont aan dat de meest succesvolle ondernemingen allemaal een formeel opleidingsbeleid voeren, terwijl de minder succesvolle ondernemingen incidenteel opleidingen aanbieden. Daarom, bedrijven moeten structureel blijven investeren in mensen, daar worden ze beter van.
Ruben Mellaart
Mellaart Trainingen
Moeilijke stelling.
Enerzijds duidelijk ‘nee’ omdat de Nederlandse overheid er debet aan is dat we a) al vanaf de zeventiger jaren door ons loonstelsel geen goede concurrentiële positie meer hebben, b) door buitenlandse overnames veel minder ‘eigen’ industrieën in beheer hebben en c) de overheid immers zelf de wet- en regelgeving in handen heeft als het om onderwijs en scholing gaat.
Anderzijds ‘ja’.
De overheid voelt haar eigen tekorten door het ontbreken van ervaren bedrijfsmatige trainers binnen haar scholingsbeleid, hierin vormt de wva-regeling een uitstekende financiële stimulans voor bedrijven.
Mellaart Trainingen is aangesloten bij een groep die dit perfect en drempelverlagend in kan vullen, daarnaast hebben zij bijzonder goede ervaringen met wva en de kwaliteit hiervan. Op dit vlak ben ik het dus volledig eens met de stelling.
vallei business | nummer 4 | september 2010