Veilige werkomgeving dankzij vakkennis van ESV

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

Een bedrijfsongeval is voor zowel werkgever als werknemer een vervelende ervaring.

Natuurlijk vanwege letsel en materi?le schade, maar in de afgelopen jaren is daar nog een compliceren-de factor bijgekomen. Beelden van ongelukken en landende traumahelikopters worden razendsnel gedeeld op social media. Het voorkomen van repu-tatieschade is een factor van betekenis. Dat merkt ook ESV Technisch Adviesbureau uit Barneveld. Geen enkel bedrijf wil een foto van een landende traumahelikopter voorbij zien komen met op de achtergrond het bedrijfslogo. Reputatieschade is door opkomst van internet en social media voor on-dernemers belangrijker geworden om rekening mee te houden. Bovendien kom je na een ongeluk lang niet altijd vrij met de schrik en een geldboete. "Het aantal veroordelingen waaronder zelfs voor dood door schuld na een bedrijfsongeval zien we sterk toenemen", zegt directeur Hanswillem Wilbrink.

Van eenmanszaak naar marktleider

ESV is marktleider op het gebied van praktische machineveiligheid en heeft zich daar de afgelopen jaren nog verder in gespecialiseerd. Het bedrijf bestaat sinds 1993 en is vorig jaar overgenomen door Hanswillem Wilbrink. "ESV is uitgegroeid van

een eenmanszaak op een zoldertje naar een van de belangrijkste spelers op het gebied van machinevei-ligheid."

ESV is actief in heel Nederland, maar ook in Belgi?, elders in Europa en daar buiten. Het bedrijf is speci-alist in wetgeving en adviseert hierover niet alleen, maar zorgt ook dat dit praktisch haalbaar is. "Iedere machine heeft een CE-markering en moet voldoen aan Europese normen en wetgeving. De machine-richtlijn is daar van toepassing op de machines en die moeten daar aan voldoen. Bijvoorbeeld dat de bewegende delen van een aandrijving niet zomaar bereikbaar mogen zijn, maar een afschermkap moe-ten hebben", zegt Wilbrink. "Wij kunnen een comple-te fabriek inspecteren en beoordelen op de Europese wet- en regelgeving, maar ook de CE-markering van een afzonderlijke machine onderzoeken."

Bij bedrijfsongevallen met nieuwe machines of in-stallaties wordt in eerste instantie de werkgever aan-gesproken op zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de werknemer. Binnen de Arbowetgeving is vast-gelegd dat de werkgever verplicht is om zijn nieuwe machines of installaties met een CE-markering te kopen. In veel gevallen, leert de dagelijkse praktijk dat niet iedere leverancier op de juiste wijze volgens de Europese Regelgeving levert.

ESV Technisch Adviesbureau uit Barneveld is al 25 jaar specialist op het gebied van praktische machineveiligheid: van het inspecteren van landbouwmachines tot het controleren van een CE-markering van een compleet machinepark.

Veilige werkomgeving dankzij vakkennis van ESV

Veiligheid ESV

Tekst: Marlies Dinjens, Fotografie: Marcel Krijgsman

Productielijn op orde

Opdrachtgevers zijn heel divers: van een en-gineer die de meest innovatieve landbouwma-chines produceert tot een grote bierbrouwer. "Soms denken mensen dat wij de hele dag met onze neus in de papieren zitten, maar wij zijn juist constant onderweg. We kunnen overal een kijkje in de keuken nemen en ondersteu-nen veel verschillende soorten technische processen." Een team van specialisten van ESV bestudeert iedere dag de wetgeving en de 120 onderliggende normen die constant wijzigen. Met grote regelmaat wordt kennis gedeeld door middel van trainingen en vergaderingen. "Wil je een goede machine bouwen dan moet je op de hoogte zijn van al die normen. Wij loodsen een machinebouwer door zo'n heel proces heen."

ESV werkt momenteel bijvoorbeeld voor een grote tapijtfabrikant. "Die heeft een nieuwe productielijn opgezet met nieuwe machines. Een dergelijke productielijn moet natuurlijk helemaal veilig zijn. Niet alleen wat betreft de afzonderlijke machines, maar ook de produc-tielijn in het geheel. Wanneer je twintig ma-chines achter elkaar zet, kunnen er namelijk weer problemen ontstaan door het samenwer-ken van de apparaten." ESV controleert alle machines en wanneer de fabrikant deze niet kan herstellen, brengt ESV de eigenaar van de tapijtfabriek in contact met de juiste partijen.

Blinde vlek op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer is nog steeds een belangrijk issue. Meer dan vierhonderd keer per jaar vallen er slachtoffers door machine-ongevallen op het werk, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In ruim de helft van de ongevallen raakt het slachtoffer ??n of enkele ledematen kwijt. In bijna alle gevallen is er iets mis met de fysieke afscherming van de machine. Die ontbreekt, of de beschermkap is kapot. "Ongelukken gebeuren vaak bij ongewone situaties, zoals storingen of onderhoud van machines", zegt Wilbrink. Desalniettemin gaat het ook vaak mis in standaardsituaties. "Door de macht der gewoonte hebben veel mensen een blin-de vlek. Met transportbanden in fabrieken gebeuren bijvoorbeeld vaak ongelukken. Daar zien werknemers het gevaar niet van in, omdat de transportband niet wordt gezien als een gevaarlijke machine. Maar als jij met je arm in een transportband komt, kun je binnen een seconde vast komen te zitten, omdat die band met een snelheid van een meter per seconde beweegt. Als je niet snel genoeg bij een nood-stopknop bent, mag je blij zijn dat je wegkomt met een gebroken arm."

"Door de macht der gewoonte hebben veel mensen een blinde vlek", aldus Hanswillem Wilbrink.

Reputatieschade is door opkomst van internet en social media voor ondernemers belangrijker geworden om rekening mee te houden

ESV zorgt ervoor dat machines veilig zijn, maar ook dat de situatie beheersbaar is. "Kijk, een honderd procent veilige machine bestaat niet, behalve misschien als je er een groot hek omheen zet. Maar wat doe je dan bij een storing? Dan zal een monteur toch nog binnen een hek moeten komen. Je kunt beter zorgen dat de machine dan '80 procent' veilig is, maar wel beheersbaar."

Fijn bedrijf

Afgelopen voorjaar bestond het bedrijf 25 jaar en dat werd feestelijk gevierd. "We zijn met een limousine vanaf Barneveld naar de oude koe-pelgevangenis in Breda gegaan, waar nu een escape room zit. Daar hebben we een gezellige dag gehad." De goede sfeer binnen het bedrijf is belangrijk, zegt Wilbrink. "We laten onze mensen ook heel erg vrij. Iedereen heeft de sleutel van het pand en kan zijn of haar eigen werktijden indelen. Dit is echt een fijn bedrijf en ESV is altijd op zoek naar mensen die deze sfeer zoeken en ons komen versterken."

ESV Veiligheid

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by