Column MKBTR

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

MKBTR column

Pensioenopbouw: geen weggegooid geld

Ik ontmoet ze bijna wekelijks. Ondernemers die geen euro investeren in een goede pensioenopbouw. Waarom eigenlijk niet? Ik krijg reacties als: 'Mijn onderneming is toch mijn pensioen?' of 'Het levert toch niets op!' Ook het nu-geen-geld-excuus is veel gebruikt. Ook zijn er ondernemers die gewoon niet weten wat de mogelijkheden zijn en daarom pensioen 'even' laten voor wat het is.

De meeste ondernemers zijn ook zo vrij als een vogel om niets aan pensioenopbouw te doen. Die groep wordt alleen maar groter. Inmiddels zijn er al zo'n 1,5 miljoen zelfstandig ondernemers. Als ze niet verplicht aangesloten zijn bij een bedrijfstakpensioenfonds zijn deze ondernemers potenti?le kandidaten voor een gapend pensioengat.

Vrijheid

Maar wat nu als ik je vertel dat een slimme pensioenopbouw je al direct bijna 52% rendement op kan leveren? En dat er de afgelopen jaren moderne, transparante pensi-oenregelingen zijn die je glashelder laten zien wat je aan pensioen gaat opbouwen met het ingelegde geld? En je volledige vrijheid bieden wanneer en hoeveel geld je inlegt? En ongekend lage kosten hanteren?

Het helpt niet om hier tegenaan te blijven hikken met foute vooroordelen. Want er zijn ongekende mogelijkheden voor een goede pensioenopbouw. Alleen niet meer zoals we in de verzorgingsstaat gewend waren met een vast, gegarandeerd pensioen en een royale indexatie. Maar daar ben je dan ook ondernemer voor. In het ondernemerschap past onze-kerheid en risico nemen.

Op de kleintjes letten

Wat gebeurt er eigenlijk met je pensioengeld? Dat is vaak ondoorzichtig bij de traditionele pensioenregelingen. En vooral welk deel van je ingelegde premie er achterblijft als kosten bij het pensioenfonds. Vergis je niet: 1 procent meer kosten die jaarlijks van je premie worden afgehaald hebben al een enorm effect op het eindkapitaal waarmee je pensioen-uitkeringen worden betaald. Ook al ben je normaal gesproken niet zo kostenbewust als ondernemer is het bij de keuze voor een pensioenfonds juist wel goed om op de kleintjes te letten.

Positief rendement

Moderne pensioenregelingen beleggen vaak in indexfondsen. Dat zijn eigenlijk mandjes met aandelen en/of obligaties. Die kunnen bestaan uit aandelen of obligaties in bedrijven over de hele wereld, van verschillende branches en diverse bedrijfsgroottes. Zo is je risico enorm gespreid en is je pensioengeld grotendeels beschermd tegen grote uitglijders op de beurs. Zelfs in het slechte beursjaar 2015 laten de indexfondsen over het algemeen nog een positief rendement zien.

Als je het als ondernemer slim aanpakt kun je een groot deel van de pensioenpremie bij de storting al meteen weer terugvragen bij de Belastingdienst. Dat is al direct rendement dus. Natuurlijk worden de pensioenuitkering in de toekomst wel belast. Maar dat vindt pas plaats als je met pensioen bent en vaak tegen een lager belastingtarief dan je de inleg destijds hebt afgetrokken.

Er zijn nog veel meer goede argumenten te noemen om nu niet langer meer te wachten met een goede pensioenopbouw. Laat je hierover goed informeren. Zeker geen wegge-gooid geld!

Marijn Bremmer, MKBTR

www.mkbtr.nl

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement