ICT-centrum Veenendaal inmiddels overal zichtbaar

Magazines | Vallei Business nr 4 2015

Sharing Innovation: kennisdeling onderzoekers en ondernemers

‘ICT-centrum Veenendaal inmiddels overal zichtbaar’

Met ICT als uitgangspunt voor een nieuwe en innovatieve positionering van Veenendaal initieerde de gemeente enkele jaren geleden een ambitieus beleidsplan om de stad economisch opnieuw op de kaart te zetten. Door onderzoekers en ondernemers in de ICT-branche met elkaar in contact te brengen en een strategische visie te ontwikkelen voor de lange termijn is Veenendaal actief bezig om zich te profileren als kenniscentrum van FoodValley. Met succes: kennisdeling op dit terrein leidt inmiddels tot synergie tussen wetenschap en bedrijfsleven. Wethouder Marco Verloop van Economische Zaken over het belang van ‘Sharing Innovation’.

tekst: Pien Koome

De gemeente Veenendaal, Wageningen UR, Stichting ICT-Valley en VNO-NCW Midden organiseren op woensdagmiddag 11 november voor de derde keer de themabijeenkomst Sharing Innovation. Tijdens deze ontmoeting tussen onderzoekers en ondernemers staat Smart Industry centraal. Thema’s als robotica, big data en consument & ICT komen uitgebreid aan bod; matchmakers koppelen mensen en ideeën op interactieve wijze aan elkaar. Impulse, het ontmoetingscentrum van Wageningen UR, biedt vanaf 14.00 uur pitches en discussie. Daarna is er ruimte voor informele uitwisseling in het Restaurant van de Toekomst. De organisatie hoopt dat het aantal bezoekers van vorig jaar wordt overtroffen; toen namen 130 belangstellenden deel aan de sessie. Zowel onderzoekers als ondernemers kunnen zich aanmelden via www.sharinginnovation.nl.

Draagvlak creëren

Als wethouder Economische Zaken is Marco Verloop vanaf het eerste uur betrokken bij de positionering van de gemeente Veenendaal als ICT centrum. Hij is enthousiast over de resultaten van de afgelopen vier jaar. “Een strategische visie implementeren in de samenleving en draagvlak creëren bij bedrijfsleven en opleidingscentra kost tijd. Een gemeente die zich decennia lang heeft geprofileerd als wol-, textiel- en tabaksindustrie en vervolgens kampte met versnippering, verander je niet zomaar in een innovatief ICT-centrum. Allereerst moet je binnen het bedrijfsleven zorgen dat er draagvlak ontstaat zodat betrokken partijen zich herkennen in de nieuwe koers. Zo’n veranderproces vereist een actieve houding van de gemeente; beleid vormgeven doe je niet alleen aan de vergadertafel.” Dat Verloop zelf als wetenschapper bij Wageningen UR onderzoek deed voordat hij de politiek inging, maakte hem een bruggenbouwer bij uitstek. “Partijen met elkaar verbinden is een inspirerende uitdaging waar ik me graag voor inzet.”

Afstemming vraag en aanbod

Bedrijvenkring Veenendaal reageerde positief; al snel ontstond een ICT platform dat als klankbordgroep een actieve bijdrage leverde aan de oprichting van Stichting ICT Valley. “Met financiële ondersteuning vanuit de gemeente heeft de Stichting allerlei activiteiten en informatiebijeenkomsten georganiseerd waar kennisdeling centraal stond. Ook zetten we ons gezamenlijk in om bij vacatures in de ICT sector vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Door de ontwikkeling van ICT-centrum Veenendaal krijgt de werkgelegenheid in onze regio ook een positieve impuls. Zo hebben diverse initiatieven steeds meer vorm en inhoud gekregen. Sharing Innovation wordt ook mede georganiseerd door Stichting ICT Valley. Langzaam maar zeker ontstaat echt synergie tussen alle partijen.”

Ontwikkeling ICT Campus

Momenteel wordt ingezet op de ontwikkeling van een ICT Campus, waar kennis en ervaring wordt gebundeld in een ICT community. Verloop licht toe: “Een kruisbestuiving tussen wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven om ook extern een breed draagvlak te promoten. Op deze manier maken we ICT overal zichtbaar in de Veenendaalse samenleving en krijgt het beleid dat we hebben ingezet, ook echt vorm en inhoud.” De wethouder ziet het als een belangrijke taak om partijen met elkaar te verbinden. “Ook in het bedrijfsleven promoot ik meer onderlinge samenwerking. Door elkaar niet als concurrent maar als toegevoegde waarde te zien, ontstaat een levendige dynamiek waar iedereen zijn vruchten van plukt. Ik heb er alle vertrouwen in dat we op deze manier Veenendaal ook buiten de regio op de kaart kunnen zetten als ICT-centrum van de toekomst.”

ICT innovaties in de zorg

Tijdens Sharing Innovation staan thema’s als robotica, big data en consument & ICT centraal. Marco Verloop legt uit: “ICT is inmiddels verankerd in de gehele samenleving. Elke sector heeft er in meer of mindere mate mee te maken. Bijvoorbeeld in de zorg kan ICT voor baanbrekende oplossingen zorgen voor mensen die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Ook op het gebied van automatisering en informatiemanagement is nog veel winst te behalen. Door voortdurend in te zetten op kennisdeling en bedrijven te verbinden met wetenschap, kan Veenendaal zowel lokaal als regionaal en landelijk een rol van betekenis gaan spelen als toonaangevend ICT-centrum.” n

Belangstellenden voor Sharing Innovation op woensdag 11 november, kunnen zich aanmelden via www.sharinginnovation.nl

Partijen met elkaar verbinden is een inspirerende uitdaging waar ik me graag

voor inzet.

Gemeente Veenendaal

Met financiële ondersteuning vanuit de gemeente heeft de Stichting ICT Valley allerlei activiteiten en informatiebijeenkomsten georganiseerd waar kennisdeling centraal stond.

Ook in het bedrijfsleven promoot ik meer

onderlinge samenwerking. Door elkaar niet

als concurrent maar als toegevoegde waarde

te zien, ontstaat een levendige dynamiek waar iedereen zijn vruchten van plukt.

“Partijen met elkaar verbinden is een inspirerende uitdaging”, vertelt Marco Verloop, wethouder Economische Zaken van de gemeente Veenendaal.

ICT is inmiddels verankerd in de gehele samenleving. Elke sector heeft er in meer of mindere mate mee te maken

delen:

Vallei Business nr 4 2015

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by