Column Sociaal Metaal: Integreren gaat niet vanzelf

Magazines | Vallei Business nummer 3 2019

Schep je als ondernemer een goed werkklimaat, dan bouw je een team op van mensen die jarenlang trouw aan jou en aan elkaar zullen blijven. Er kunnen zich natuurlijk wel omstandigheden voordoen waarin de groep zich uitbreidt, bijvoorbeeld na een overname, een fusie of een groei. Wanneer je als werkgever besluit om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, wat een heel mooi en belangrijk streven is, dan heeft dat wel gevolgen voor de dynamiek in zo'n hecht team. Die integratie gaat niet vanzelf, weten wij als sociaal bedrijf uit ervaring. Het klinkt voor werkgevers interessant om subsidiemogelijkheden te kunnen benutten, maar je moet die wél gebruiken om te investeren in de bewuste mensen en ze de mogelijkheden geven om zichzelf te ontplooien.

Selecteer je in een normale sollicitatieprocedure een kandidaat mede op zijn karakter en gedrag, naast zijn specifieke vaardigheden in het werk, bij iemand met een arbeidsbeperking ligt dat net even anders. Wellicht moet je rekening houden met een aangeboren aandoening, zoals autisme, wellicht draagt iemand vanuit problemen in het verleden - bijvoorbeeld een verslaving of schulden - een rugzakje. Als werkgever beslis je natuurlijk zelf wie je aanneemt. Wanneer de groep oncollegiaal gedrag vertoont, in de trant van 'die past hier niet', dan mag je dat niet accepteren. Wij zeggen wel eens: 'Je hoeft als collega's niet bij elkaar op de koffie te gaan, als je elkaar maar respecteert en je aan de normen en waarden binnen het bedrijf houdt.' Die maak je aan iedereen goed kenbaar en zo weten mensen ook van elkaar dat iedereen de huisregels na te leven heeft. Duidelijkheid vormt één van de belangrijkste aspecten in het streven om medewerkers met een arbeidsbeperking echt te helpen. Waar ze privé wellicht in een onrustige situatie kiezen, vinden ze op het werk stabiliteit en een vaste basis. Dat geeft hen houvast.

Een nieuwe collega voelt zich veelal onwennig, zeker in het geval van iemand met een arbeidsbeperking. Er kunnen problemen bestaan op het gebied van communicatieve vaardigheden. Wat wij binnen ons bedrijf doen is helpen om het ijs te breken, bijvoorbeeld door in de pauze iemand van de leiding even te laten aanschuiven. Die introduceert vrij ongemerkt de nieuwe medewerker door hem vragen te stellen en vervolgens bruggetjes te slaan naar interesse van de collega's. Het gesprek openen, dus. Iemand zal zeker niet zomaar zijn beperking op tafel leggen, maar gaat zich binnen een positieve interactie lang-zaamaan wel veiliger voelen en zal dan op den duur meer van zichzelf durven bloot te geven. Tijdens het werk bevorderen we contactmomentjes door men-sen dingen met elkaar te laten afspreken, bijvoorbeeld: 'Na elke vijftig stuks breng je je productie naar je collega.'

In het kader van respect over en weer houden we heel strak in de gaten dat er geen geroddel plaatsvindt. Zodra we daar iets van merken, gaan we onmiddellijk in gesprek met de personen in kwestie, om te voorkomen dat er onrust ontstaat. Het gebeurt natuurlijk wel eens dat iemand bepaald gedrag vertoont dat bij anderen aanleiding geeft om achter zijn of haar rug om commentaar te leveren. In zo'n geval spreken wij de desbetreffende collega daarop aan, maar we leren - via toolboxmeetingen - ook de groep om voorzichtig een boodschap te formuleren of eerst naar de leiding te stappen. Samen met onze jobcoaches zitten wij er, met een opbouwende en positieve insteek, voortdurend bovenop om onze medewerkers te laten gedijen in een prettige en veilige sfeer met respect voor elkaar. Dat gaat, zeker bij een nieuwe collega in de groep, echt niet vanzelf.

Jolanda van Soest

In april 2018 richtte Jolanda van Soest samen met haar man BVS Sociaal Metaal op, waar gemotiveerde mensen met een arbeidsbeperking halffabricaten en eindproducten vervaardigen voor sectoren als de bouw, automotive, de veevoederindustrie, machinebouw en designers. Dankzij goede begeleiding en oprechte erkenning blijken de medewerkers in staat om de hoge en constante kwaliteit te leveren die het in Veenendaal gevestigde bedrijf nastreeft.

N.B.: BVS Sociaal Metaal heeft momenteel ruimte om een nieuwe medewerker binnen het team te verwelkomen.

delen:

Vallei Business nummer 3 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by