Column cbt

Magazines | Vallei Business nummer 6 2016

Autonome operators in

zelfsturende teams - de mens

is de sleutel

Een totaalbenadering is bepalend voor een goed eindresultaat. Voor succesvolle zelfsturende teams werkt dit vergelijkbaar. De ervaring leert dat zelfsturende teams jammerlijk falen wanneer zij los staan van het grotere proces - het proces van TPM (total productive maintenance). De autonome operator is dus niet vogelvrij, maar moet als deel van het geheel gezien worden om goed te functioneren. Dat begint bij mij als leidinggevende. Ik moet mijn rol als manager vaarwel zeggen. Dat moet je wel durven!

Volg Maxime en haar blogs via http://www.cbtvoorresultaten.nl/maxime

Waarom werkt het bij de één wel en bij de ander niet? Daarvoor moet je terug naar de essentie. Het werkt alleen wanneer je de autonome operator en het zelfsturende team ziet als deel van het geheel. Het geheel van totale productiviteitsverbetering, oftewel TPM. Binnen die context draagt elke individuele operator verantwoordelijkheid voor de verbetering van kwaliteit, efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid. Maar 'het geheel' omvat meer dan deze vier pijlers.

Het proces van cultuurverandering

De individuele verantwoordelijkheid brengt doorgaans een grote cultuurverandering met zich mee. Veranderingen gaan nooit zonder slag of stoot, dus daar ligt jouw eerste taak als leidinggevende. Het sturen van cultuurverandering begint bij jouw eigen verandervermogen. Kruip in je rol als procesoperator en stel je zelf de volgende vragen: Sta je 100% achter de doelstellingen? Begrijp én overzie je wat de beoogde resultaten zijn? Ben je bereid je rol als manager in te ruilen voor een rol als assistent van de operator?

Dat betrekken van medewerkers vraagt natuurlijk de nodige tact. Een tactiek die zich kenmerkt door informatie en focus op kansen. Zo voorkom je angst en weerstand. In deze fase van het raffineren van zelfstandige teams gaat het om het afstellen van de juiste communicatiestroom en het opleiden of trainen van de werkvloer. Pas als elk individu de juiste vaktechnische, methodische en team-competenties heeft, pas dan ben je klaar voor het daadwerkelijk opzetten van je teams.

Tools om mee te beginnen

Wil je concreet aan de slag met het opzetten en begeleiden van zelfsturende teams, dan heb je in je rol als procesoperator de juiste tools nodig. Gereedschappen om het proces te sturen en bij te stellen. Er zijn verschillende instrumenten zoals SMED, de 1-10-100 regel en OEE (Overall Equipment Effectiveness). Tools die je helpen met inzicht en het maken van keuzes.

Waar het echter vooral om gaat zijn natuurlijk de operators zelf. Wil je vandaag nog beginnen met het ontwikkelen van het autonoom vermogen? Vul dan de vaardighedenmatrix in. Dat geeft je een beeld van de competenties per individu en helpt je met het samenstellen van je teams. Download de gratis vaardighedenmatrix op http://www.cbtvoorresultaten.nl/matrix/.

Over Maxime van de Meer en cbt

In Maxime komt ruim 25 jaar ervaring in het trainen en opleiden van de werkvloer samen. De voorbeelden komen uit de dagelijkse praktijk bij uiteenlopende bedrijven en zijn een feest (of soms een nachtmerrie) van herkenning voor Plant Managers, leidinggevenden en operators in de maakindustrie. Gecombineerd met de theoretische achtergrond uit de lesstof, vertelt Maxime over situaties die zich werkelijk voorgedaan hebben en hoe je daar vanuit de visie van cbt op kunt reageren. Elke aanpak heeft slechts één doel: het behalen van resultaten waar je u tegen zegt.

delen:

Vallei Business nummer 6 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement