CTC I Computer Training Centrum speelt in op behoefte aan HBO ICT-opleidingen

Magazines | Vallei Business nummer 6 2016

CTC | Computer Training Centrum speelt in op behoefte aan HBO ICT-opleidingen "Wij springen in een gat"

Wat direct bij binnenkomst in het trainingscentrum van CTC opvalt: de huiselijke sfeer. Warme tinten, tapijt op de vloer, relaxbanken, tijdschriften en een knapperend haardvuur op een groot beeldscherm. "Mooi dat je dat opmerkt," vindt directeur Wilhelm van de Glind, "want die ambiance willen we inderdaad creëren. We streven naar een rustieke omgeving waar mensen zich snel thuisvoelen en makkelijk leren. Om die reden gebruiken we de balie sporadisch. Meestal loopt één van ons zelf op de bezoeker af om hem of haar persoonlijk te verwelkomen en dat wordt erg gewaardeerd. Examenkandidaten komen vaak wat zenuwachtig binnen, maar ook cursisten moeten we op hun gemak stellen, met name mensen die in een reïntegratietraject zitten. Het grootste compliment dat wij kunnen krijgen is dat iemand zegt: 'Het ziet er hier niet uit als een school'. Dat effect willen we bereiken. We zitten hier met volwassenen onder elkaar en zo moet het ook voelen. We geven mensen hier alle vrijheid, uiteraard binnen de grenzen van normaal gedrag."

Global Knowledge en NOVI

Van oudsher is CTC een opleidingsinstituut en examencentrum voor eindgebruikers, dus mensen die zowel privé als in het bedrijfsleven werken met programma's als Word, Excel, AutoCad en op vlak van sneltypen. Daarnaast verzorgt het diverse taaltrainingen, kantoor- en MBO-opleidingen, onder meer op administratief gebied en in de beveiliging. Vanaf nu gaat CTC uitbreiden met een nieuwe ontwikkeling, als reactie op een stijgend tekort aan goed opgeleide ICT'ers, vooral op HBO-niveau. "Nog niet zo lang geleden werd in een rapport van de Christelijke Hogeschool Ede vastgelegd dat we binnen de FoodValley niet kunnen opleiden naar wat we nodig hebben," weet Van de Glind. "Wij springen nu in dat gat, hetgeen we doen in een nauwe samenwerking met twee belangrijke partners. NOVI levert als particuliere hogeschool een belangrijke meerwaarde in de vorm van rijkserkende certificering en diplomering, essentieel voor iemand die binnen de ICT carrièrestappen wil zetten. Daarnaast zijn we in gesprek met Global Knowledge. Zij bieden een wereldwijde expertise op gebied van ICT-certificeringen en managementopleidingen. Binnen dit partnerschap bieden wij straks o.a. gecertificeerde (deel)opleidingen, HBO- en iets later MBO-leergangen aan. Het systeem steekt zodanig in elkaar, dat je losse opleidingen als Prince2, Cisco, Citrix, Microsoft of security kunt volgen, maar deze op langere termijn ook mag inbrengen als vrijstellingen in je MBO- of HBO-curriculum om je studietijd te verkorten. We stellen iedereen in de gelegenheid een vrijblijvend persoonlijk profiel met een studieadvies te laten opstellen. Zeer interessant voor bedrijven die de bekwaamheid van hun personeel inzichtelijk willen krijgen."

Maatschappelijk bewustzijn

Het blijft voor CTC niet bij opleiden alleen; het instituut stelt zich vanuit een maatschappelijk bewustzijn nadrukkelijk ten doel vraag en aanbod op het gebied van ICT-werk bij elkaar te brengen. Van de Glind: "Dat begint met het in kaart brengen van de vacatures binnen de FoodValley en deze analyseren op de vaardigheden die een bedrijf echt nodig heeft. Hier blijkt dat veel vacatures niet helemaal de lading dekken en je er beter aan doet ze te vertalen naar skills, wat het interessanter maakt voor een veel grotere groep werkzoekenden en waardoor het opleidingstraject te verkorten valt. Daarnaast selecteren we werkzoekenden die op grond van hun vaardigheden íets in de ICT zouden kunnen doen. Daartoe werken we samen met bedrijven en het WerkgeversServicePunt van de gemeentes uit de regio FoodValley en ICT Valley. We houden selectierondes en nodigen maximaal 25 personen tegelijk voor een bijeenkomst uit, om te onderzoeken waar hun mogelijkheden liggen. Bij geschikte kandidaten volgt een intake, in het andere geval wordt het een persoonlijk gesprek om over alternatieven te praten. Wellicht blijkt iemand met een studie als game developer achter de rug een prima applicatiebeheerder. Een persoon die een website heeft gebouwd zal zichzelf niet als ICT'er beschouwen, maar bepaalde vaardigheden kunnen hem toch interessant maken voor de branche. Naar aanleiding van een test stellen we een persoonlijk profiel op, met sterke en zwakke punten en functies die daarbij zouden kunnen passen. Een toekomstig werkgever weet dus haarfijn wie hij binnenhaalt en op welk vlak de desbetreffende persoon zich het best laat inzetten."

Stage

"Niet zozeer op basis van een profiel, maar op basis van vaardigheden en talenten zoeken we naar een match met een bedrijf," vervolgt Van de Glind. "We beschikken over een enorm netwerk in de wijde regio. Het betreft een gesubsidieerd traject, waarbij de nieuwe werkgever geen opleidingskosten draagt, maar alleen kandidaten een kans biedt. Om de drempel te verlagen vormt een stage een prima middel. Natuurlijk moet de kandidaat nog met een opleiding starten, maar in veel gevallen zal hij op grond van bepaalde vaardigheden vroegtijdig kunnen starten. Overigens mengen we het liefst mensen in een klas met ervaren ICT'ers die zich in een bepaalde vaardigheid komen bekwamen, waarmee een mooie kruisbestuiving ontstaat. Zo scheppen we een ideaal klimaat om vraag en aanbod in deze sector bij elkaar te brengen en het gat te dichten."

www.ctcveenendaal.nl

De behoefte aan met name HBO-geschoolde ICT'ers groeit ook in de FoodValley, maar het aanbod loopt daar niet mee in de pas. Computer Training Centrum Veenendaal pakt de handschoen op en lanceert niet alleen erkende opleidingen en certificeringen op dit niveau, maar biedt eromheen ook een traject om werkzoekenden en werkgevers te matchen.

Tekst / Fotografie: Aart van der Haagen

"Niet zozeer op basis van een profiel, maar op basis van vaardigheden en talenten zoeken we naar een match met een bedrijf."

Toptien meest gevraagde functieprofielen ICT 2017

1. ICT-consultant

2. IT-architect

3. Accountmanager

4. Developer

5. Websiteontwikkelaar

6. BI-consultant

7. Software-architect

8. Helpdeskmedewerker

9. Sales/nieuw

10. Testspecialist

Wilhelm Van de Glind

delen:

Vallei Business nummer 6 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement