Value engineering, van engineering tot productie

Magazines | Vallei Business nummer 6 2016

mecon uit doetinchem

Value engineering, van engineering tot productie

De meeste bedrijven in de maakindustrie kennen de valkuilen wel. Marges staan continu onder druk. Klanten verwachten een prijsdaling van een product, gedreven door concurrentie en nieuwe producten op de markt. Ze zijn niet meer bereid dezelfde prijs voor een product te betalen zonder dat er sprake is van nieuwe functionaliteiten. Aan de andere kant stijgen de kosten van materialen en arbeid. Al snel wordt een product zo steeds minder winstgevend. Tijd voor verandering. Mecon uit Doetinchem steunt kleine en grote bedrijven in de maakindustrie met behulp van value engineering, een nieuwe dienst in het engineeringpakket. Door slimme (re-)engineering van mechatronische systemen en deelsystemen wordt de waarde van een product vergroot terwijl de productiekosten dalen of gelijk blijven.

"Je kunt het vergelijken met het produceren van smartphones", zegt projectmanager Gunter Venhorst van Mecon. "Mensen willen voor een bepaald model nu minder betalen dan een jaar geleden, terwijl de productiekosten stijgen. Maar zodra er belangrijke functies aan de telefoon worden toegevoegd, een groter scherm bijvoorbeeld of meer opslagruimte, zijn consumenten wel bereid er meer geld voor neer te leggen. Voor dezelfde prijs willen ze dus steeds meer. Bij value engineering is het daarom belangrijk dat productiekosten verlaagd worden of de functionaliteit van het product vergroot wordt. Of allebei."

Roadmap

Mecon staat bedrijven bij in dit proces. "Klanten hebben steeds meer behoefte aan een kostencontrole voor hun producten, een zogeheten prijs- of kostenroadmap. Om dat te kunnen plannen en te realiseren moet je én de markt én de techniek van het product goed begrijpen. Behalve ontwerpkennis hebben we als onderdeel van NTS-Norma veel productiekennis", belooft directeur Patrick Strating. "Dat betekent dat we meteen vanaf het begin van de ontwerpfase een belangrijke bijdrage kunnen leveren. We bekijken de maakbaarheid en stellen samen met de klant een kostenplanning op. Samen met de klant vertalen we het functionele ontwerp naar de meest kostenefficiënte fabricagetechnieken. Maar het mooie van Mecon is: we adviseren niet alleen, we kunnen de ideeën ook helpen realiseren. Naast onze gestructureerde value enigineering aanpak, bezitten we ook alle nodige technische ontwerpvaardigheden èn hebben we toegang tot de praktische kennis van onze vakmensen en van relevante leveranciers. We adviseren daarom niet alleen, maar dóen het ook echt. Dat maakt ons een unieke partner om mee samen te werken."

Mechatronica

Mecon ontwikkelt en levert al ruim 25 jaar mechatronische systemen en componenten. Het bedrijf realiseert engineeringoplossingen in de precisiemechanica, de machinebouw en in life sciences. Strating: "Twee jaar geleden zijn we onderdeel geworden van Norma Groep en sinds oktober vallen we onder de NTS Group, grote spelers actief in de maakindustrie. We wilden een ander type dienstverlening aan onze klanten bieden. Value engineering is een belangrijke trend die nu zijn intrede doet in de maakindustrie. Vaak worden leveranciers 'uitgeknepen' door te zeggen dat ze goedkoper moeten leveren, omdat de prijs voor een product nou eenmaal daalt. Tegenwoordig is er het besef dat het voor alle betrokken partijen beter is om juist goed samen te werken om een prijstechnisch optimaal product te maken. Value engineering zorgt juist voor een win-winsituatie. Op een gezonde manier worden functionaliteit en kostenopbouw verbeterd. Als iedereen verzekerd is van een gezonde financiële onderbouwing, wordt er veel sterker oplossingsgericht gedacht. Zo maak je niet alleen gebruik van de producten, maar ook van de kennis uit de hele waardeketen."

Smeermiddel

Mecon wil met de nieuwe dienstverlening value engineering het smeermiddel tussen de producent en de markt vormen. "We kunnen bedrijven vanaf de ontwerpfase bijstaan", zegt Venhorst. "De beste manier om kostendoelstellingen te behalen is door al in het begin van het ontwerpproces de kosten te bepalen: "Je ontwerpt dan als eerste de prijs van een product. Vervolgens optimaliseren we het ontwerp zo dat de kwaliteit en reproduceerbaarheid wordt vergroot, terwijl de materiaal- en arbeidskosten verminderen." Maar ook klanten die een bestaand product of proces willen verbeteren, kunnen bij Mecon terecht. "Tegenwoordig staat bij bedrijven in Oost-Nederland innovativiteit terecht voorop om voor te blijven bij hun concurrenten. Maar in de haast om nieuwe producten op de markt te brengen schieten maakbaarheid en kostenbeheersing er dan bij in. Onze material engineers hebben ruime ervaring met een groot scala aan materialen en de productie ervan. Vele ontwerpen kunnen daarom door hen geoptimaliseerd worden op basis van het gebruikte materiaal." Mecon kan veel betekenen voor grote en kleine klanten. "Terwijl we met grote spelers wellicht vijf jaar lang samenwerken aan een complex product, nemen een kostenanalyse en een workshop voor een eenvoudiger product misschien maar een paar dagen of een week in beslag. Het gaat om de verhouding tussen inspanning en opbrengst, we passen de aanpak aan het specifieke probleem aan."

Trots

Strating en Venhorst zijn trots op de regio Oost-Gelderland. De prestaties en innovaties in de maakindustrie zorgen ervoor dat de regio op de kaart wordt gezet. "Vaak zie je echter dat als de kosten stijgen en de prijzen dalen, productie naar het buitenland gaat. Daar kan vaak goedkoper geproduceerd worden." Strating ziet graag een kentering waarbij fabricaten weer regionaal gemaakt worden. "Om dat rendabel te maken, is value engineering een belangrijk instrument. Als wij daaraan kunnen bijdragen is dat natuurlijk geweldig."

Toegevoegde waarde

Uit ervaring weten Strating en Venhorst inmiddels dat value engineering werkt. "Zo hebben we een machine voor de chipindustrie van voor tot achter doorgelicht. Value engineering gaat veel verder dan een 'bill-of-materials, het kent analyses om vanuit verschillende perspectieven gericht op zoek te gaan naar te dure onderdelen, waar vervolgens met verschillende stakeholders alternatieven of oplossingen voor bedacht worden. Vanuit het klantperspectief wordt dan afgewogen welke optie de meeste waarde toevoegt. Alle onderdelen worden bekeken en er wordt gekeken of het onderdeel waarde toevoegt aan het product van de klant. Zo zijn er tientallen procenten aan kosten gereduceerd. Natuurlijk vraagt value engineering om een investering, maar je moet het zo uitmikken dat je die bijvoorbeeld binnen een jaar terugverdient. Onze klanten zitten wat dat betreft zelf aan het roer."

www.mecon.nl

Mecon uit Doetinchem biedt een nieuwe dienstverlening aan. Value engineering verbetert de waarde van producten door functionaliteit toe te voegen, prestaties te verbeteren of door kosten te verlagen. Innoveren blijft op deze manier ook winstgevend op de korte en lange termijn. Grote en kleine spelers in de regionale maakindustrie kunnen veel profijt hebben van de methode.

Om dat rendabel te maken, is value engineering een belangrijk instrument.

Ivan van der Kroon, Gunter Venhorst en Patrick Strating
delen:

Vallei Business nummer 6 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement