Toppaarden Coaching: 'Wat er gebeurt, is soms magisch'

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

“Nooit zou ik meer zonder paarden kunnen werken", zegt Julia Voskuilen van Kooijk. “Ze zijn hoogsensitief en reageren direct op hoe iemand zich voelt. Dat geeft zoveel inzichten.” Toppaarden Coaching in Achterveld helpt mensen met allerhande hulpvragen, van een dilemma tot een burn-out of een re-integratietraject. “Telkens sta ik weer versteld van de effecten. Wat er gebeurt, is soms magisch.”

De bevlogenheid spat ervan af. “Zal ik wat voorbeelden geven? Voor veel mensen valt het namelijk moeilijk voor te stellen wat paardencoaching kan doen. Een jonge vrouw, die in hart en hoofd niet op één lijn zat. Het paard kwam erg in haar ruimte en walste als het ware over haar heen. Best heftig voor haar. We kozen een ander paard, waarmee ze rustig aan haar welzijn werkte. Na een aantal maanden zei ze: ‘Ik voel mij meer in balans’. Mag ik het weer met hém proberen?’ In deze sessie reageerde het eerste paard heel lief en rustig. Dat geeft dan zo’n bevestiging en eigenlijk een dubbele boost, als versterking van het eigen gevoel. Een andere klant betwijfelde of hij na een sollicitatie de job moest aanvaarden. Ik zette twee pylonen neer, om de oude en de nieuwe baan te symboliseren. Bij de ene stond het paard relaxed te kauwen, bij de ander vertoonde het veel onrust, precies aan de hand van wat die persoon erbij voelde. Veelal grijpen problemen of vraagstukken waarmee iemand worstelt terug op ervaringen uit de jeugd en opvoeding. Bij een vrouw die niet lekker in haar vel zat heb ik weleens een opstelling van familieleden gemaakt. Telkens liep de pony op en neer tussen de pylon die haar vader uitbeeldde en een waterplas. Bleek zijn broertje vroeger te zijn verdronken in een rivier. Een familietrauma, dat doorwerkte in de opvoeding. Toen de emoties en bewustwording loskwamen, stopte de pony met heen en weer lopen en ging hij bij haar staan. Echt een kippenvelmomentje voor mij. Ik vind dit zo gaaf. Je weet nooit wat zichtbaar kan worden tijdens een sessie.”

Een-op-een

Een paard leid je niet om de tuin. “Wanneer iemand tijdens het praten niet bij zijn gevoel zit, bewaart het dier meestal afstand,” zegt Julia Voskuilen van Kooijk. “Wanneer ik iets zeg of vraag dat de cliënt raakt, zoekt het paard een vorm van toenadering. Het merkt hoe je je van binnen voelt. Er gebeurt zoveel tijdens een sessie en eigenlijk hoef ik alleen maar dat proces te begeleiden. Ik werk altijd een-op-een, omdat ik het belangrijk vind om de verdieping op te zoeken. Veel problemen hebben met een gevoel van afwijzing te maken, meestal herleidbaar tot de kindertijd. In de reactie van een paard op jouw gevoel herken je waarschijnlijk dingen die je in het dagelijks leven overkomen. Bijvoorbeeld dat je het lastig te vindt om anderen te overtuigen door gebrek aan zelfvertrouwen. Dan kunnen we een leuke activiteit met het paard doen. Zet het maar eens in beweging. Lukt het niet? Dan gaan wij eraan werken om je meer in je kracht te zetten. Gaat het daarna wel, dan voel je gelijk de bevestiging, wat zal doorwerken in het dagelijks leven. Paarden zijn ontzettend breed inzetbaar en maken dingen zo zichtbaar. De resultaten en de dankbaarheid die daaruit voortvloeit maken me ontzettend trots.”

Meer informatie: www.toppaardencoaching.nl

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by