Anders Verder: spreek jij je uit als je niet lekker in je vel zit?

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

Bijna wekelijks zie ik berichten langskomen met zorgwekkend hoge cijfers over uitval op de werkvloer door burn-out klachten. Welke stappen kan je zetten als organisatie als je hiermee te maken hebt? Ondanks de positieve invloed die preventieve maatregelen hebben op het versterken van mentale gezondheid van werknemers (en organisaties), wordt hier helaas nog onvoldoende op ingezet.

Naast het bedrijfseconomische effect voor de organisatie, is een burn-out vooral een heel ingrijpende ervaring voor de medewerker, zijn/haar omgeving en ook voor de directe collega’s.

Daarom in deze column aandacht voor twee onderwerpen die volgens mij essentieel zijn in het voorkomen van uitval door chronische stress.

1. Het creëren van een open en veilige cultuur waarin mensen zich durven uitspreken. Mensen komen vaak niet vanzelf vertellen waar ze tegen aanlopen: dat ze niet lekker in hun vel zitten, dat de werkdruk te hoog is, dat ze geen autonomie ervaren, dat het werk geen voldoening meer geeft. Redenen kunnen zijn: een onveilig gevoel, bang zijn voor de consequenties, of men is simpelweg niet gewend om hierover te praten. Krijg jij echt antwoord op je vraag “Hoe gaat het met je”?

Integreer daarom het goede gesprek in je werkcultuur en stimuleer een sfeer waarin mensen zich kwetsbaar durven op te stellen.

2. Collegiale aandacht en naar elkaar omzien om vroege signalen van chronische stress te herkennen. Met oprechte aandacht voor elkaar kan je onderstaande signalen tijdig herkennen en bespreekbaar maken.

  • Iemand wordt steeds meer moe, is cynisch over werkdruk en is vaker ontevreden en geïrriteerd.
  • Iemand klaagt over toenemende lichamelijke klachten (hoofdpijn, migraines, rug- en schouderklachten) en heeft last van concentratie, vergeetachtigheid.
  • Minder betrokkenheid, iemand trek zich steeds meer terug en werkt misschien steeds harder.
  • Iemand meldt zich vaker ziek.
  • Ingrijpende gebeurtenissen in de privésfeer zoals verlies/ rouw, mantelzorg, ziekte partner, verhuizing, etc.


Herken je deze signalen? Ga als leidinggevende en/of collega proactief het gesprek aan over wat iemand nodig heeft, hoe je als werkgever hierbij kan ondersteunen en zoek gezamenlijk naar oplossingen.

Ik wens jouw organisatie een eerste stap toe om  ANDERS VERDER te gaan! Wil je hierover sparren, dan denk ik graag met je mee. Stuur dan een bericht naar info@anders-verder.nl om kennis te maken.

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by