Column Faam Werkt Special ICT

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

Help! Onze medewerkers blijven bij ons werken!

Bovenstaande zin hoor je een ondernemer misschien niet snel zeggen, want ondernemers halen alles uit de kast om personeel juist aan zich te binden. Begrijpelijk, medewerkers zijn de basis van de onderneming en onmisbaar om klanten te bedienen. Een stabiel personeelsbestand is dan ook de wens voor veel leidinggevenden. Toch heeft een wisselend personeelsbestand ook zo z'n voordelen.

Een personeelsbestand gevuld met werknemers met lange termijn dienstverbanden geeft uitdagingen. Je hebt in zo'n situatie te maken met vraagstukken zoals: 'Hoe houden we onze mensen enthousiast? Hoe voorkomen we sleur en verveling? Hoe zorgen we voor voldoende werkgeluk en positiviteit?' Als medewerkers lang bij hetzelfde bedrijf werken, is dat een compliment voor de organisatie, tegelijkertijd is het de vraag of dit voor beide partijen altijd even wenselijk is.

Onzekerheid

Afgelopen jaren hebben veel organisaties mensen met langdurige dienstverbanden moeten ontslaan. Voor zowel het bedrijf als de medewerker gaf dit veel onrust, stress en onzekerheid. Wat ingrijpend om na zo'n lange samenwerking uit elkaar te moeten gaan. We hebben veel werknemers bemiddeld die soms wanhopig aan tafel zaten en zich afvroe-gen: 'Wat moeten we nu gaan doen na ons ontslag?'. Terugblikkend ervaren veel mensen het als positief om een nieuwe start te maken. Lange tijd hebben redenen als baanzeker-heid, risico en garantie op inkomen, de overstap naar een nieuwe baan belemmerd. Een gedwongen overstap kan dan achteraf gezien worden als een bevrijding.

Kansen

Nu de economische vooruitzichten verbeteren, zijn werknemers bereidt om over te stap-pen, ook al werken ze lange tijd voor een bedrijf. De risico's zijn beperkt, het aanbod van vacatures is groot en de vooruitzichten zijn goed. Voor zowel werknemers als werkgevers biedt dit kansen. Het is 'eng' voor een leidinggevende als een ervaren medewerker weg-gaat, anderzijds kan dit ook weer bijdragen aan nieuwe en frisse energie in de organisatie. Daarnaast biedt het kansen om loyale werknemers aan te trekken voor je organisatie, omdat die in deze economische meewind bereidt zijn om een overstap te maken.

Conclusie. Maak gebruik van de mogelijkheden als een vaste collega voor een nieuwe uitdaging kiest en als je dan op zoek bent naar een nieuwe vaste collega Faam Werkt.

Frank van Veldhuizen

Faam Werkt

www.faamwerkt.nl

Column Faam Werkt

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by