Midden Nederland Hallen: modern, multifunctioneel en bereikbaar

Magazines | Proeftuin FoodValley

Het complex verrijst op een ideale locatie: tussen de A1 en de A30 in Barneveld. Het is goed bereikbaar en bezoekers kunnen gratis parkeren. Er komen 1350 parkeerplaatsen. Reizigers met het openbaar vervoer kunnen ook makkelijk in de Midden Nederland Hallen komen. Station Barneveld ligt aan de Valleilijn en van daaruit gaan pendelbussen als er activiteiten zijn. De eerste fase van het complex, die deze zomer in gebruik gaat, bestaat uit een evenementenhal van 2500 vierkante meter, een auditorium voor 2500 zitplaatsen (of 3000 staanplaatsen) en zestien kleinere ruimtes. Het totaal heeft een vloeroppervlakte van 10.000 vierkante meter. De bouw is live te volgen, via een webcam op www.middennederlandhallen.nl.

“Eigenlijk stamt het idee al uit 1992”, vertelt Timo Kruft. “Ik vroeg me af waarom er geen echte evenementenhal was met een lokale, regionale en nationale functie.” Het was de tijd dat hij ook met zijn eigen bedrijf begon. Kruft is nu eigenaar van TeKa Holding, een groot imperium dat door heel Nederland op bijzondere locaties evenementen faciliteert en actief is in catering en horeca. “Het zit in zijn DNA”, constateert wethouder Van den Hengel, “en dat zie je terug in de Midden Nederland Hallen.” Zo kunnen er meerdere evenementen – groot en klein – naast elkaar plaatsvinden, de centrale entree splitst de toegang uit. “De grote hal is veertien meter hoog en goed geïsoleerd, dus ook geschikt voor grote concerten”, zegt Timo Kruft. Alle ruimtes zijn voorzien van state-of-the-art techniek voor licht, beeld en geluid. “De Midden Nederland Hallen zijn ideaal om een combinatie van conferentie en beurs te organiseren. Dat zie je nog nergens in Nederland.”

Nu het complex vorm krijgt, blijkt de interesse groot. Het is de bedoeling dat er jaarlijks enkele honderden evenementen in de Midden Nederland Hallen worden georganiseerd. De spin-off voor Barneveld en de regio is ontegenzeggelijk, vertelt Gerard van den Hengel. Maar andersom voedt de regio het complex ook. “Er is hier heel veel kennis en goed opgeleid en gemotiveerd personeel.” Bovendien doet Kruft vooral zaken met de boeren in de regio, verenigd in de Coöperatie Boerenhart. “Dat doe ik vooral uit liefde voor lekker eten”, zegt de ondernemer. “Ik eet liever een komkommer uit de buurt dan eentje die uit Spanje moet komen. En ik serveer bijna alleen seizoensgerechten.”

Gerard van den Hengel wijst tot slot op het gebied om de hallen heen, dat volop in ontwikkeling is. “Wij hebben hier nog vijf of zes hectare grond om uit te geven. Die is bedoeld voor bedrijven in de ‘leisure’-sector, denk aan een kartbaan, een klimwand of een sportcentrum. Het is niet de bedoeling dat hier winkelcentra komen.”