Beenen: OEE De volgende stap in productieverbete- ringen

Magazines | Vallei Business nummer 6 2018

Denk verder

OEE en monitoring is natuurlijk niet nieuw. Maar vaak wordt te beperkt gekeken naar de machinestoringen. Als we verder kijken dan alleen naar de stilstand redenen en kwaliteitsverliezen komen er randzaken naar voren die grote invloed kunnen hebben. Soms zijn deze factoren groter dan de machine storingen. Voorbeelden zijn:

Logistieke problemen in aan- en afvoer

Gebrek aan operators

Omstelverliezen door verkeerde planning

Slechte verpakkingen

Fouten in orders/artikel specificaties

Wachttijden/fouten door papierwerk van kantoor naar productie

Onjuiste kostprijs door geen onderscheid te maken in moeilijke artike-len (lage OEE) en makkelijke artikelen.

Doel

Door te streven naar een geautomatiseerde foutloze orderstroom vanuit kantoor kan veel verborgen verlies inzichtelijk gemaakt worden en dus beperkt worden. Hiervoor zijn systemen ontwikkeld in de zogenaamde MES laag (Manufacturing Execution Systems). Deze laag koppelt kan-toor aan productie. De industri?le standaard hiervoor is ISA95. Deze systemen openen de weg naar toekomst van Smart Industry en Iiot.

De bedrijven die meegaan in deze technieken en de flexibiliteit benut-ten zullen overleven in deze snel veranderende wereld!

Meer informatie:

Beenen Industrial Automation

www.beenen.nl

Hoewel de groei wat lijkt af te nemen, stijgt de industri?le productie nog steeds. Een van de uitdagingen die we allemaal zien is het gebrek aan met name technisch personeel.

OEE

De volgende stap in productieverbeteringen

Industrial Automation beenen

Om een groei in productie en resultaten te realiseren wordt er nu ook gekeken naar rendement en efficiency. Dat is logisch, zeker in het kader van het tegengaan van verspillingen. Het blijkt echter lastig om zo maar even het rendement te verhogen of de productiekosten te reduce-ren: waar moet je beginnen, en wat heeft effect?

Een bewezen methode is de OEE (Overall Equipment Effectiveness) rapportage bij productielijnen. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden:

Er moet automatische logging van productie plaatsvinden. Handmatig geeft alleen discussie.

Rapportage van OEE moet onderdeel worden van de cul-tuur: continuous improvement.

Integratie met de 'omgeving' levert nog veel meer op: de volgende stap!

De volgende stap

Intelligente loops:

Een verdergaande stap is de intelligente control loop waar-bij voor productielijnen en machines informatie wordt verzameld die leiden tot een indicatie van presteren van de productie.

Gebruik OEE om de prestatie van productie machines/lijnen te meten, en leg een verband tussen onderhoud en OEE. OEE zou onderdeel moeten zijn van de onderhouds-strategie!

Gebruik SPC/SQC, door deviatie analyse en control-loop bewaking kan geanalyseerd worden of processen en ma-chines nog binnen specificaties functioneren. Hiermee kan de zogenaamde 'give-away-factor' gereduceerd worden.

Om bovenstaande te realiseren zijn automatiseringssyste-men nodig, maar ook een gedegen kennis van processen. Er moet een juiste keuze gemaakt worden omtrent de kritische proceswaarden (KPI's) en grenswaarden voor beslissingen.

De te behalen resultaten zijn hoog: ongeplande stilstand voorkomen, onderhoudskosten verlagen en productkwali-teit garanderen!

delen:

Vallei Business nummer 6 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by