Column De Hooilanden

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Circulair ondernemen, MVO, SDGs; mag ik u iets vragen: Wordt u al gepassioneerd als u deze termen hoort val-len? Denkt u: Dit is nodig, ik ga dit doen, ik draag mijn steentje bij, want!? Ik namelijk niet. Als ik deze termen hoor dan denk ik: dit zijn afdelingen in grote bedrijven. De afdeling die zorgt voor het vinkje. Burger vraagt, over-heid pikt het op, bedrijven gestimuleerd, projectgroep opgezet, vinkje! Oh ja, misschien nog een adviesbureau of drie ertussen voor de subsidie.

Negatief gedacht? Wellicht. Maar zo negatief ben ik ook weer niet. Namelijk, vergeleken met tien jaar geleden: Scheidt u thuis vaker uw afval? Koopt u minder plastic zakjes in de supermarkt? Eet u minder vaak vlees? Zou u de buurjongen met autisme helpen met het zoeken naar geschikt werk en brie-ven schrijven als hij dat u zou vragen?

Ik geloof dat u deze vragen in de meerder-heid met ja heeft kunnen beantwoorden. Waarom? Omdat u zich persoonlijk aan-gesproken voelt. U voelt zich persoonlijk verantwoordelijk. En terecht! Want ieders inzet is nodig. Als boer kan ik vertellen dat het weer extremer wordt, dat 1,5 graad opwarmen niet betekent dat het elk jaar 0,1 graad warmer gaat worden en we langzaam de Nederlandse Bourgogne om ons heen zien ontstaan. De verhoging van de tem-peratuur betekent dat het hele natuurlijk evenwicht van ons land in disbalans raakt. In de natuur is alles aan elkaar verbonden; de type bacteriën en schimmels die in onze bodem leven en zorgen voor de vruchtbaar-heid zijn temperatuur- en droogtegevoelig. U heeft deze zomer hopelijk een beetje kunnen meevoelen wat het is als je in een land woont waar je afhankelijk bent van elektriciteit en brandstof, om je akkers water te kunnen geven, om voedselveiligheid te kunnen bieden aan je bevolking. En waar uw inzet voor nodig is, is om te zorgen dat het niet erger wordt dan deze 1,5 graad. Groener

Dus ga vooral zo door. En probeer die persoonlijke verantwoordelijkheid ook in uw bedrijf te laten ontspruiten. Want als ieder zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor zijn of haar acties, ook op werkniveau en ook voor de beslissing om te zwijgen, worden ondernemingen groener vanuit de kern. Wanneer je als persoon kan worden aangesproken op de daden van het bedrijf waarvoor je werkt, welke baan zou u dan links laten liggen? Welke bedrijven zouden dan moeite krijgen met het vullen van hun vacatures?

Floor De Kanter
De Hooilanden

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by