Workshop voor uitwisselen grondstoffen, energie en kennis

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Leden van VNO-NCW VeluweVallei die aan de slag zijn of willen met circulaire economie kunnen terecht bij CIRCLES, het platform dat ondernemers in Oost-Nederland, overheden en organisaties inspireert en ondersteunt met tools en praktische kennis. Twaalf partners hebben daarvoor op initiatief van Stichting Kiemt en VNO-NCW Midden een brede aanpak ontwikkeld. Naast advies, kennis en contacten zijn er regelmatig Challenges, waarbij studenten onderzoek doen naar specifieke situaties in een bedrijf, er zijn co-creatie-trajecten voor het ontwikkelen van circulaire businessmodellen, er is een toolbox met instrumenten die u kunt gebruiken om de transitie naar de circulaire economie te versnellen en CIRCLES organiseert regelmatig de SIGMA-workshops voor uitwisselen van grondstoffen. Genoeg ondersteuning dus voor bedrijven om een start te maken met circulair ondernemen of de volgende stap te zetten.

SIGMA-workshops
Tijdens de SIGMA-workshops worden vraag en aanbod van nevenstromen en andere hulpbronnen bij elkaar gebracht en kennis uitgewisseld, waarna er een match kan ont-staan die voor alle partijen win/win-situaties oplevert. Enkele experts begeleiden de work-shops en matches en blijven aanspreekpunt voor bedrijven.

Aanpak blinkt uit in eenvoudSIGMA maakt gebruik van een nieuwe methode om innovatie in de industrie te versnellen. De aanpak blinkt uit in eenvoud en gaat helemaal back to basics: breng zoveel mogelijk bedrijven uit alle sectoren in quick-win workshops bij elkaar. Laat hen in een razend tempo zo veel mogelijk informatie uitwisselen over grondstoffen, afvalstoffen,

energie en andere innovatieve ideeën. Dat levert verrassende nieuwe samenwerkingsvormen tussen bedrijven op. Maar niet alleen tussen bedrijven, ook kunnen er interessante uitwisselingen plaatshebben tussen bijvoorbeeld een groot ziekenhuis en een bedrijf. Ook de kennisinstellingen worden ingeschakeld om aanvullend onderzoek uit te voeren. Deelnemers aan de workshop in juni van dit jaar in Deventer waren vooral op zoek naar kennis over uitwisseling van reststromen en waardeerden de workshop om de concrete, pragmatische en laagdrempelige aanpak.

CIRCLES
CIRCLES is dé ontmoetingsplek voor iedereen die in Oost-Nederland wil bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. Elk bedrijf en elke organisatie met een circulaire ambitie kan participeren in CIRCLES, dat met kennis, informatie en praktische tools onder-nemers en organisaties op weg helpt.

Ga naar CIRCLES.nu voor het volledige aanbod en kijk op welke wijze u kunt participeren.

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by