Column Coach Paard

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Een paardenkudde is een beeldende metafoor voor samenwerking tussen groepen mensen. Of het nu gaat om samenwerken in teamverband of in andere situaties waarin groepen mensen bij elkaar zijn. In een groep werkt paardencoaching op individueel niveau van de groepsleden, en op de relatie tussen de groepsgenoten. Wat is je eigen rol als lid van deze groep en hoe zien de andere groepsleden jou in die rol?

Duurzaam investeren is vaak in het nieuws en staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. We denken na over hoe we onze producten en diensten nog verantwoorder, duurzamer en milieuvriendelijker kunnen aan-bieden. Wat mij verbaast is dat deze visie vaak enkel binnen de muren van het gebouw wordt doorgevoerd op bijvoorbeeld energiezuinige apparaten, zoals lampen en verantwoorde producten, zoals koffiebonen.

Tijdens de coaching laat het paard direct zien waar en of bij wie de meeste energie is, zonder dat hier een waardeoordeel aan wordt gekoppeld. Door het zien van het beeld dat het paard geeft en het voelen van de energie, krijgt ieder groepslid zelf inzicht in de situatie die je onbewust al lang hebt aangevoeld. Ieder lid van de groep ervaart zijn gedrag, eigen kwaliteiten en talenten en ervaart deze van de anderen.

Inzichten
Hierdoor ontstaan binnen de groep ruimte en vrijheid om anders naar de situatie te kijken en er mee om te gaan. Omdat er tijdens de paardencoaching niet veel gesproken hoeft te worden en de ervaring in een andere setting dan het dagelijks werk, geeft het inzichten en wordt het door groepen als een veilige leeromgeving ervaren.

Samenwerken
Als groep samenwerken in een zelforganiserend team is pas mogelijk wanneer de te behalen resultaten voor de teamleden duidelijk zijn en ieder teamlid weet wat zijn eigen taak hierin is. Pas dan kun je echt gaan werken aan het behalen van de resultaten waarbij onderlinge communicatie noodzakelijk en waardevol is.

www.coach-paard.nl

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by