Column Canrinus Consultancy

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

De EMC richtlijn is van toepassing voor die producten die instaat zijn om elektromagnetische (EM) velden (straling) op te wekken of beïnvloed kunnen worden door de EM-velden. Dit wordt ook wel eens vertaald in: je mag niet storen of gestoord worden. Voornamelijk van toepassing op alle producten waar elektronica in wordt verwerkt. Op dit moment is het bijna ondenk-baar dat er producten zijn zonder elektronica! Zeker met de nieuwe trend Internet of Things (IoT).

Ik kom het nog wel eens tegen dat men één product aanzet (b.v. LED lamp) en de radio-ontvangst bijvoorbeeld de nieuwe digitale DAB+ uitvalt!

Financieel Management
Maar wat heeft deze EMC-richtlijn nu te maken met één van de hoofdthemas van deze uitgave? Financieel management heeft alles te maken met deze EMC-richtlijn onder de CE-markering.

Regelmatig kom ik producenten tegen die nog even op het laatste moment van een ontwikkelingstraject deze EMC-testen laten uitvoeren. Tijdens de EMC-testen komen helaas vaak (80%) een afkeurpunt uit. Heel vervelend en in sommige gevallen moet een printplaat (PCB) opnieuw worden ontwikkeld. Je ben dan snel 6 tot 8 weken later met de lancering van je product (time to market). Deze tijd is cruciaal als je, je concurrent voor wilt blijven!

Cursus
Mijn advies is om tijdens het ontwikkeltraject al bij de eerste technische ontwerpen (tekeningen) advies te vragen of deze wel EMC technisch goed is opgebouwd. Dit kost iets meer ontwikkeltijd maar geeft vaak geen vervelende scenarios aan het einde van je ontwikkeling.

Dan kom ik direct op een ander thema, coaching! Om deze teleurstelling te voorko-men geeft Canrinus Consultancy een zeer praktische cursus met veel praktijk voorbeelden waarbij de EMC-ontwerpbeginselen goed blijven hangen en direct in de praktijk kan worden toegepast in je eigen situatie. Ook kan er in het meet- en trainingscentrum zogenaamde pre-scans worden uitgevoerd om grote teleurstellingen te voorkomen tijdens een officiële keuring.

Volgende keer over de steeds meer toegepaste draadloze Radio (RED) richtlijn.

Andre Canrinus

Canrinus Consultancy

www.canco.nl

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by