Column MKBTR

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Je kent het als ondernemer vast wel. Het woord sparren. Het woord wordt vaak gebruikt als we even met een ander gaan overleggen over van alles en nog wat. Gewoon even doornemen wat er speelt en van je af praten tegen een ander. We sparren wat af met elkaar. Het woord komt uit het Engels en wordt gebruikt in de bokssport. Het is het oefe-nen met de tegenstander. Met elkaar vechten zonder dat je elkaar echt raakt. Een sparringspartner.

Eerlijk gezegd krijg ik spreekwoordelijk jeuk van dat woord: sparren. Ik weet niet waarom en waar die allergie vandaan komt. Misschien is het dat ik in mijn omgeving (accountancy) dit woord steeds vaker hoor, namelijk dat ze met hun klanten even gaan sparren. Een reden zoeken om langs te gaan en het te hebben over van alles en nog wat, maar vaak zonder concreet resultaat en acties. Of een lijstje producten en diensten bespreken alsof u nog even wat moet aan-schaffen. Met als gevolg dat de maand erna een factuur wordt gestuurd met de rekening voor het sparren. Als u geluk heeft krijgt u een urenspecificatie, ik ben benieuwd hoe dat wordt omschreven.

Oefenen
Als ik er over nadenk zit er een diepere oorzaak onder deze allergie. Ik vraag mij af wat ondernemers met hun accountant nu concreet doen als ze sparren? Waar gaat het in het gesprek om en wat levert het u als ondernemer op? Ondernemers die bij mij klant worden vertellen mij bijna altijd dat ze de toegevoegde waarde niet zien van dit soort gesprekken. Dat de gesprekken niet meer zijn dan een vorm van oefenen. Even een uurtje (betaald) doornemen wat er zoal speelt, maar daarna weer doorgaan met de gang van alle dag. Leuk dat we elkaar gesproken hebben, we zijn weer op de hoogte van wat er speelt en we weten elkaar te vinden.

Wat mij betreft wordt het woord sparren dit kwartaal het verboden woord. En als uw accountant, accountmanager van de bank of welke andere trusted advisor u vraagt om te gaan sparren, vraagt u dan eens door wat ze dan precies van u willen en uiteraard of het geld kost. Het sparren moet voor u dan echt wat opleveren. Maar als het voor u als ondernemer wat oplevert is sparren in een keer geen oefening meer.

Ondernemersdoelen
Ik hoop dat alle zelfbenoemde sparrings-partners met u gaan hebben over uw
ondernemersdoelen, uw hindernissen en u concreet acties en oplossingen gaan aanreiken om uw doelen te bereiken. Geen standaard lijstje, maar een gesprek over wat u als ondernemer nodig heeft. Want onder-nemen oefen je elke dag in het echt. Dan is sparren als oefening veel te vaag.

Dirk-Jan de Jeu MSc. is oprichter en alge-meen directeur van MKBTR. Zijn missie is het TOPFIT maken van mkb-ondernemin-gen. Op een unieke manier worden organi-satiekunde en accountancy samengebracht en voor ondernemers in het mkb ingezet. In 5 jaar groeide zijn bedrijf uit naar ruim 20 professionals.  

MKBTR

D.J.M. (Dirk-Jan) de Jeu MSc.

Plesmanstraat 59-16, 3905 KZ Veenendaal

www.mkbtr.nl

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by