Klimaatslimme landbouw draagt bij aan MVO

Verschenen in Vallei Business nummer 5 2018

Klimaatslim ondernemen sluit direct aan op een van de drie ps van maatschappelijk verantwoord onder-nemen: people, planet en profit. Het onderzoek van Wageningen University & Research naar klimaat slimme landbouw helpt bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.

Tekst: Liza van Kapel

Klimaatvraagstuk voor voedselproductie
Voedselproductie zit in een lastig parket: landbouw draagt door uitstoot van broei-kasgassen bij aan klimaatverandering, maar voedselproductie wordt tegelijkertijd door klimaatverandering ook in gevaar gebracht. Dat terwijl met de bevolkingsgroei de vraag naar voedsel alleen maar toeneemt.

Klimaatslimme landbouw heeft als doel om aan deze vraag te voldoen, en tegelijkertijd klimaatdoelen te halen. Dit wordt gedaan door wetenschap en praktijk te combineren om tot oplossingen te komen. Denk hierbij aan de ene kant het ontwikkelen van voed-selproductiemethoden en gewassen die zijn aangepast aan de veranderende klimatologi-sche omstandigheden, en aan de andere kant de impact van de landbouw op het klimaat te verminderen.

Om landbouw aan te passen aan klimaat-verandering is op grote schaal een transitie nodig van het huidige lineaire systeem naar een klimaatslim circulair voedingssysteem, ook wel bekend als kringlooplandbouw. Essentieel voor kringlooplandbouw is het slim aan elkaar knopen van alle productie tot een integraal landbouwsysteem. De kring-looplandbouw draait op het principe dat er geen afvalstromen meer zijn. Alle producten die het landbouwbedrijf verlaten, worden gebruikt als eindproduct of als grondstof voor een van de andere schakels in de kringloop.

Wat zijn de opties voor lokale bedrijven?
Kringlooplandbouw en klimaatslimme land-bouw zijn niet alleen grootschalige proces-sen, ook individuele bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Zo zijn er mogelijkheden om voedselproductie te verhogen, maar wel tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van voedsel en de impact van dierlijke productie op het klimaat te verminderen. Er zijn ook toegepaste mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het gebruik van alternatieve vormen van eiwitproductie of manieren om lokaal de bodemgezondheid te optimaliseren. Dit soort oplossingen combineren wetenschappelijke en praktische kennis en werden uitvoerig besproken en aangevuld op 27 september tijdens de Company Day: Future Perspective.

De jubileumperiode van WUR en de daarbij horende activiteiten zijn nu afgerond, maar dat betekent niet dat dat ook geldt voor de samenwerking tussen de WUR en het bedrijfsleven. Van veel activiteiten zoals de Company Day en de verschillende symposia is materiaal beschikbaar over de uitkomsten en mogelijkheden tot contact voor nieuwe ideeën en samenwerkingen.

Voor meer informatie kijk op

www.wur.nl/100years.

Dit jaar bestaat Wageningen University &

Research 100 jaar. In deze eeuw heeft de organi-satie zich als wereldwijde expert bewezen in het domein van leven, gezondheid en voedselpro-ductie. Door de unieke combinatie van onderwijs en onderzoek heeft de organisatie bijgedragen aan de kwaliteit van leven. Ook in de toekomst willen wij de missie van onze organisatie voort blijven zetten. To explore the potential of nature to improve the quality of life.

Ons jubileumprogramma is inmiddels afgerond en was geclusterd rondom de inhoudelijke the-mas Life, Food en Earth, in drie opeenvol-gende periodes. Tijdens de eerste periode stond het thema Life centraal en hebben we middels

vele evenementen en activiteiten laten zien hoe wij op zoek zijn naar de onvatbare definitie van Leven. De aftrap hiervan vond plaats tijdens de Dies Natalis op 9 maart 2018. Deze feestelijke dag werd gewijd aan de kern van ons werk: Het leven ontrafelen: wijsheid en verwondering. Medio mei vond de overgang plaats naar het thema Food. Daarin werden vraagstukken, trends en innovaties in de gehele voedselketen geschetst. Tijdens de laatste periode van het jubileumpro-gramma, waarin het thema Earth centraal stond, richtten we onze blik op de toekomst van de aarde. Het onderzoek en de bijdrage van WUR aan kennis over systemen op aarde, zowel op het land als in het water en de atmosfeer, werden op fascinerende wijze belicht.

Bij alle drie de themas werd duidelijk dat in de toekomst connecties en samenwerkingsverban-den onmisbaar zijn: tussen universiteit, overhe-den, en bedrijven op internationaal, nationaal en regionaal niveau. Zo werken we samen aan de verbetering van de quality of life.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Vallei Business nummer 5 2018

W. ten Ham: Al 44 jaar de staal- en constructiespecialist in de ValleiregioColumn De HooilandenFOVKnooppunt Techniek verbindt technisch onderwijs en bedrijslevenWorkshop voor uitwisselen grondstoffen, energie en kennisInnovatiemonitor jaagt ontwikkelingen aanTaste of IT-perstour Regio Foodvalley: Innovaties op hoog niveauKlimaatslimme landbouw draagt bij aan MVOBroedplaats voor de kennisintensieve sectorJan Zandbergen: Expert in innovatieve vleesconceptenRabobank stimuleert duurzaam ondernemenSchuiteman Accountants en Adviseurs: De realiteit achter de cijfersDe Vries & Partners: Onderneming moet permanent verkoopklaar zijnBen Tiggelaar over zijn comfortzone, diversiteit en ObamaColumn Coach Paard Too Good To Go: De app om voedselverspilling tegen te gaanBob Huttens strijd tegen voedselverspillingToine Timmermans: Oplossing voor voedselverspilling is vaak heel simpelRCT Gelderland: Ondernemers Valleiregio smeden plannen tegen voedselverspillingMiLa Vastgoed zoekt juiste huurder voor commercieel vastgoedSpectus Coaching: zonder druk echt naar jezelf kijkenPBL-Coaching helpt mensen investeren in zichzelfColumn A- Class Logistics / Loopbaancoach4uColumn JEIColumn Canrinus ConsultancyColumn Ponjee Advies Kwiek in Bedrijf: Iedereen wil zich gezond en fit voelenColumn Wijnberger Coaching Column Movi Performance GymColumn HumanversityColumn Spectus CoachingColumn HermondeAukje Kuypers: De juiste persoon op de juiste plekColumn MKBTRGeslaagde veertiende editie Business Event Gemeente EdeColumn De Vries & PartnersSanders Gifts levert unieke relatiegeschenken voor iedere ondernemerLavelli Interieurontwerp: Een wachtruimte moet juist uitnodigend zijnColumn LagardeColumn Van der Kooij Clean TechnologiesInspectus: Doorgroeien in de asbestwereldContinueIT: Slimme monitoring en beveiliging van uw ITColumn OrganadLandgoed Ehzerwold: De zorg zit gebakken in de stenenDe Boerenstee: Weg van de bewoonde wereldBeatrixgebouw: Kloppend handelshart van UtrechtColumn YoungwiseJIJ Organiseren: Het verschil zit in de detailsBDG Beveiliging: Snel schakelenVallei Auto Groep: Partner in mobiliteitDatalekken: Wie betaalt de schade? Column Oxonia Column Geen ruzie op het werk
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media