Column Oxonia

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Eén van de mooiste begrippen van ondernemend Nederland; circulair ondernemen. Het klinkt niet alleen lekker, de betekenis ervan is louter positief. Volgens de Dikke van Dale is ondernemen; beginnen te doen, actie dus. Door te ondernemen wordt een bijdrage aan de maatschappij geleverd. Door circulair te ondernemen draagt de ondernemer ook nog bij aan het reduceren van de afvalstroom, mooier kan het niet worden!

Bij productiebedrijven kunnen we ons circulair ondernemen goed voorstellen. Het afval van het ene productiebedrijf is de grond- of hulpstof voor het produceren van een ander product. Maar hoe doen we dit bij dienstverlenende bedrijven? Deze organisaties produceren ideeën, nieuwe concepten om processen te optimaliseren en services om zaken voordeliger en een-voudiger te maken. Wat voor afval hebben deze bedrijven en welke afvalstoffen kun-nen in de productiekringloop hergebruikt worden? De meest voor de hand liggende is papier, een papiervezel kan zon zes tot zeven keer gerecycled worden. Het oude getekende contract kan na recycling weer gebruikt worden voor een nieuwe overeenkomst. Er is meer mogelijk, koffiedrab kan gebruikt worden voor compost, toners krijgen een tweede leven. Denk ook aan de inrichting, de niet meer bijdetijdse inven-taris heeft nog een prima tweede leven bij een non-profitorganisatie of sportclub. In Nederland zijn diverse lokale en regionale initiatieven die zich hiermee bezighouden.

Oplossing
Een soort van circulair ondernemen zien wij al enige tijd bij leaseautos. Fiscaal gedreven is er nog veel vraag naar gebruikte bijtellingsvriendelijke leaseautos. Deze autos krijgen van ons een tweede zakelijk leven. En een gevolg van het aantrekken van de arbeidsmarkt, is dat medewerkers naar andere werkgevers overstappen. De leaseauto die achterblijft bij de oude werkgever kan voor een andere ondernemer de juiste oplossing zijn voor haar mobiliteitsbehoefte. Dit hergebruik van een niet in gebruik zijnde auto voorkomt hoge voortijdige beëindi-gingskosten van het contract. Ook dit is een vorm van circulair ondernemen, actie ondernemen met afval wat bijdraagt in een kostenbesparing.

Huib van LoonOxonia autolease, advies & contractbeheerwww.oxonia.nl

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by