Column De Vries & Partners

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Ik geef met enige regelmaat Masterclasses Bedrijfsopvolging. Volgens mij heb ik het al eens gemeld, mijn eerste sheet bestaat uit de volgende tekst Uw opvolging start op het moment dat u eigenaar wordt van uw bedrijf. Mijn eerste vraag is dan ook wie van u is al bezig met het verkoop klaar maken van het bedrijf. Immers als mens hebben we niet het eeuwige leven, dus ooit zal het bedrijf moeten worden overgedragen.

Welke maatregelen kunt u nemen om het bedrijf verkoop klaar te maken? Verkoop klaar kan overigens ook zijn klaar voor overdracht binnen de familie. Ik geef u een aantal tips:

De onderneming moet in een dusdanige situatie worden gebracht dat deze makkelijk te verkopen of over te dragen is. Belangrijk is dat met het vertrek van de huidige eigenaren niet alle knowhow (commerciel, technisch operationeel) uit de onderneming verdwijnt, maar geborgen is in de onderneming. Zorg er voor dat het bedrijf niet volledig afhanke-lijk is van u. De waarde van het bedrijf wordt hoger naarmate er sprake is van een sterk managementteam die zelfsturend is en zelf beslissingen kunnen en mogen nemen op hun vakgebied.

Optimaliseer werkmethodes en informatievoorziening. Voor een potentiële koper is het belangrijk dat hij de onderneming makkelijk kan doorzien. Een goede formele vastlegging van werkmethodes in procedures geeft dat inzicht en verbetert daarnaast de kwaliteit van de productie. Ook goede Managementinformatie - d.m.v. periodieke rapportages over financiële resultaten, prognoses, begrotingen, kengetallen, perso-neelsbestand, verloop, verzuim, etc. maakt het bedrijf beter te beoordelen. In mijn ogen is deze informatie sowieso essentieel, ook om uzelf een juist beeld te geven van de winstgevendheid van uw bedrijf.

Zorg voor een heldere structuur bij meerdere activiteiten. Indien er verschillende activiteiten binnen uw ondernemingen worden ondernomen, kan het belangrijk zijn deze verschillende activiteiten in verschillende vennootschap-pen onder te brengen. Een klant van mij - een groot familiebedrijf - had meerdere activiteiten die volledig in elkaar verweven waren in de administratie en vennootschapsstructuren. Er was geen enkele duidelijkheid over de winstgevendheid van de diverse acti-viteiten (Retail, Horeca, Handel en Onroerend Goed). We hebben de activiteiten helemaal uit elkaar getrokken en ondergebracht in zelfstandige businessunits en vennootschap-pen, waardoor de winstgevendheid per acti-viteit duidelijk werd, maar ook waar verdere maatregelen noodzakelijk waren. We konden daarnaast de opvolging beter organiseren, want ieder activiteit had op zichzelf behoefte aan andere competenties van de opvolger. Uiteindelijk konden we zo een deel van de opvolging binnen de familie realiseren en andere onderdelen verkopen aan derden.

De Vries & Partners Adviseurs voor Het Familiebedrijf
Robert de Vries E: info@devriesgroep.com T: 06 22 66 92 39

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by