Landgoed Ehzerwold: De zorg zit gebakken in de stenen

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Ons land kent veel locaties waar je heerlijk kunt recreëren en/of productief kunt vergaderen. Maar niet al die toevluchtoor-den kunnen een sfeer bieden die een perfecte combinatie is van rijke historie en moderne voorzieningen. Hotel Landgoed Ehzerwold is een prachtig voorbeeld van zon mix van oud en nieuw.

Tekst: Hans Hooft

Het aanzicht van het statige hoofdgebouw van Hotel Landgoed Ehzerwold in het Achterhoekse Almen doet de bezoeker niet direct denken aan de eerste bestemming van het pand. Totdat hij de woorden boven de entree leest: P.W. Janssen Ziekenhuis. Maar binnen zijn er veel meer elementen die daarnaar verwijzen, zoals brede deuren en het ontbreken van drempels. Bovendien is de historie zichtbaar gemaakt middels grote oude zwart-witfotos van de ziekenzalen en de stichtsters: Clara Elisabeth Janssen en haar vader P.W. Janssen. Dit was een rijke filantroop die voor Clara, die een achtergrond had als verpleegster, het ziekenhuis bouwde.

Hotel
Toen Claras ziekelijke man terugging naar Amsterdam en de scheiding een feit was, trouwde zij met Pieter van der Harst en gingen ze samen verder. Eind 1920 werd het pand verbouwd tot sanatorium dat het tot 1965 is geweest, evenals een opleidingscen-trum voor verpleegkundigen.

In 1994, na enkele andere bestemmingen, werd het complex opgekocht door enkele investeerders en werd het geschikt gemaakt voor conferenties, vergaderingen en der-gelijke evenementen. Later, in 1998, werd er ook een hotelbestemming aan gegeven om tevens de toeristische markt te kunnen bedienen. Dat gebeurde door de bouw van twee hotelgebouwen met een capaciteit van 114 kamers en een suite.

Naast elkaar
Zo heeft Hotel Landgoed Ehzerwold het beste van twee werelden, vertelt directeur Richard Ottenschot: De toeristische en zakelijke markten kunnen hier uitstekend naast elkaar vertoeven, hoeven elkaar niet eens in de weg te lopen. Bovendien zijn die markten steeds groep en aantal deelnemers, zodat elke groep maatwerk krijgt. Zo heeft onze the-aterzaal een capaciteit voor maximaal 200 gasten, evenals een podium waar bijvoor-beeld een presentatie of forumdiscussie kan worden gehouden voor een groter publiek. Vlak daarbij zijn enkele kleinere ruimtes die eventueel kunnen worden gebruikt als brea-kout-rooms. We proberen zoveel mogelijk klaar te zetten zoals de gasten dat willen, of het nu een carré-opstelling is of anders, of ze een lunch bij de zaal willen, alles kun-nen we voor hen regelen. Willen ze fotos ophangen of een video vertonen, noem maar op. Elke grotere zaal heeft een beamer en natuurlijk alle andere noodzakelijke facili-teiten zoals een wifi-verbinding.

Afgescheiden
Bolwerk vervolgt: Maar we merken dat veel van onze gasten gaan voor de sfeer, je komt ook wel ergens binnen als je hier aankomt. Voor de rest doen wij onze uiterste best om de meeting en eventueel het verdere verblijf zo soepel en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Sommige groepen willen helemaal afgescheiden zijn van zeg maar de toeristen, andere groepen willen zich juist mengen met die anderen, en dat kan beide, we hebben zelfs zalen met een eigen terras en cateringvoorzieningen.

Workshop graffiti
Voor de recreatie biedt Ehzerwold ruim vol-doende opties, Bolwerk noemde al de samen-werking met Unieke Uitjes. Met hen kunnen we heel veel verschillende activiteiten aanbie-den. Dat varieert van een workshop graffiti tot boogschieten, van Solex rijden tot boerengolf, van schermen tot laser-kleiduifschieten en nog veel meer. Dus voor een teambuilding is dit ook een uitstekende plek. De regio eigent zich daar ook voor, je komt hier helemaal tot ont-spanning. Of je dat nu toeristisch doet of zake-lijk, het blijft hetzelfde: de rust, daar komen de mensen voor. Daar is de regio heel sterk in, maar ook in de vriendelijkheid, de gastvrijheid. Ottenschot vult aan: De gemoedelijkheid van de bewoners in de regio is groot. Mensen uit andere regios vinden dat vaak opmerkelijk, ze zijn dat niet gewend dat je naar elkaar zwaait als je langsfietst. Maar het is nooit opdringerig. Bolwerk wijst op de vele fiets- en wandelroutes die zijn uitgezet in de wijde omgeving.

De bus stopt letterlijk voor de deur
De directeur noemt een punt dat met name door de buitenlandse bezoeker als heel belangrijk wordt gezien: Qua bereikbaarheid liggen we hier uitstekend, je zit met 15 minuten op de A1, van die snelweg merk je hier niets, het is hier echt landelijk rustig. Ook met openbaar vervoer kun je hier makkelijk komen,De bus stopt letterlijk voor de deur. Je stapt in Zutphen uit de trein en met een half uur stap je hier het hotel binnen. Kom je met de auto, dan hebben we ruim voldoende parkeergele-genheid. Bolwerk: We raden ook mensen aan, hun auto vlakbij de kamer te zetten; dat kan, en dan hoeven ze niet ver te lopen met hun koffers.

In de directe omgeving zelf zijn naast de schit-terende natuur ook veel andersoortige plus-punten voor de bezoeker: een prachtig dorp als Lochem of steden als Zutphen en Deventer liggen als het ware om de hoek. Daar vind je naast historische panden ruim voldoende andere aantrekkelijke zaken, variërend van musea tot leuke winkels en van bruine kroegen tot sterrenrestaurants.

Zowel voor de zakelijke als de toeristische bezoeker is Hotel Landgoed Ehzerwold een uitstekende optie: de rust, de gezonde omge-ving, de gemoedelijke en klantvriendelijke opstelling van de staf, het helpt allemaal mee om een meeting, eventueel (en waarom niet?) gekoppeld aan een langer, meer recreatief ver-blijf tot een onvergetelijke ervaring te maken. Een rijke historie wordt hier perfect gekoppeld aan hedendaagse eisen.

www.ehzerwold.nl

 

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by