W. ten Ham: Al 44 jaar de staal- en constructiespecialist in de Valleiregio

Magazines | Vallei Business nummer 5 2018

Als kleine jongen bedacht de Edese ondernemer Wim ten Ham oplossingen voor problemen. Met zijn staal- en plaatwerkbedrijf doet hij feitelijk hetzelfde alleen nu voor een breed pallet aan klanten. Ondernemen begint voor hem met niet uit de weg gaan voor uitdagingen Als je gevraagd wordt iets te maken wat je niet kent, kun je zeggen dat je dit werk niet past. Maar met die mentaliteit had ik mijn bedrij-ven niet kunnen opbouwen.

Tekst: Simon de Wilde. Fotografie: Marcel Krijgsman

Wim Ten Ham begon voor zichzelf toen hij in 1974 vers uit de schoolbanken kwam. Zelf denkt de ondernemer uit Ede dat het ondernemerschap in zijn genen zit. Al op de lagere school maakte ik als jongen mijn eigen speelgoed. Ik had een plastic tractor en die breidde ik uit met een stuk staaldraad en een conservenblikje. Toen had ik een tractor met schepbak en ik kon in de zandhoop spelen. Hij kon zelfs kiepen. Ten Ham werkt feitelijk nog steeds op dezelfde manier: als er een technisch probleem is, wil hij dit oplossen. Hij bedenkt iets in zijn hoofd en dan bouwt hij het na in de werkelijkheid.

Mond-tot-mond reclameEen eigen bedrijf lonkte maar er doemde een probleem op voor de ondernemer in de dop. Ten Ham was nog geen 21 jaar oud toen hij de middelbare technische school (mts) verliet en dit was wel een vereiste volgens de Kamer Van Koophandel. Om toch van start te kunnen gaan, was een beperkte handlichting nodig. De accountant zei dat hij beter kon wachten met ondernemen totdat hij 21 jaar zou worden. Maar de eerste klanten dienden zich als vanzelf aan dankzij mond-tot-mond reclame. Mijn eerste klussen waren in de agrarische sector. Denk aan het lassen van een hekwerken en stalinrichtingen. Schijnbaar is dat goed gegaan want nu heb ik twee bedrijven waar in totaal bijna veertig man personeel werkt.

Durven
Ondernemen is voor Ten Ham ergens aan durven beginnen en de juiste mensen op de juiste plaats weten te zetten en te houden. Maar het begint bovenal met durf. Als je gevraagd wordt iets te maken wat je niet kent, kun je zeggen dat je de klus niet doet. Maar met die mentaliteit had ik geen bedrijf kunnen opbouwen. Naast zijn bedrijf W. Ten Ham constructie B.V dat staalconstructies ontwerpt en bouwt voor uiteenlopende klan-ten heeft Ten Ham nog een tweede bedrijf: W. Ten Ham Plaatwerk B.V. dat eveneens is gevestigd in Ede. Hier vinden alle plaatwerk activiteiten plaats en laswerkzaamheden van het kleinere werk, hier wordt veel met aluminium, rvs, koper, cortenstaal en hardox plaatmateriaal gewerkt.

Wegens gebrek aan ruimte kocht de ondernemer in 2006 een stuk grond aan op bedrijventerrein de Kievitsmeent aan de Radonstraat in Ede. Daar bouwde hij vijf bedrijfshallen met kantoor voor de productie van staalconstructies trappen en hekwerken. Op de oude locatie aan de Schampsteeg in Ede zit het plaatwerkbedrijf. Ik kan wel zeggen dat ik mijn bedrijven helemaal alleen heb opgebouwd, maar dat is niet zo. Je doet het samen met je personeel. Een werkgever moet volgens Ten Ham zijn personeel moti-veren want zonder capabele en gedreven mensen kom je er niet.

Net toen de ondernemer alles op orde had en ook het kantoor op de nieuwe locatie operationeel was, brak de financiële crisis uit. Ten Ham merkte dat opdrachtgevers alleen nog maar geïnteresseerd waren in de prijs. Het was voor hem geen leuke tijd omdat er te weinig werk was en de ondernemer uit Ede personeel moest laten gaan. Hij nam zelfs werk onder de kostprijs aan. In de optiek van Ten Ham stimuleerde de overheid de econo-mie en in het bijzonder de bouwsector niet genoeg. Het vertrouwen onder consumenten en bedrijven was weg en investeringen werden opgeschort. Bouwplannen werden in de ijskast gezet. Maar gelukkig kroop de conjunctuur weer uit het dal.

Gekeerd economisch tij
Anno 2018 is er zoveel werk dat Ten Ham en zijn personeel zich een slag in de rondte werken. Nu vraagt de opdrachtgever niet alleen naar de prijs, maar vraagt hij hoe snel we kunnen leveren en wat de kwaliteit is. Precies de tegenovergestelde situatie van pakweg tien jaar geleden. Mijn motto als ondernemer is: wees betrouwbaar. Dus als je een opdracht aanneemt dan moet je ook je afspraak nakomen. Natuurlijk moet ik dan eerlijk zijn. Ook naar mezelf toe. Door daar consequent in te zijn kan het voorkomen dat we soms een opdracht niet aannemen.

Diverse opdrachtenTen Ham heeft zijn bedrijfshal aan de Radonstraat recent nog vergroot. Er moesten meer lasplaatsen bij komen om de stroom opdrachten te kunnen verwerken omdat we tegen onze maximale capaciteit aanliepen. Een les die de ondernemer door jaren heeft getrokken is dat het slim is om zo veel mogelijk diverse opdrachten aan te nemen. Zo maakt en ontwerpt het bedrijf van Ten Ham staalconstructies voor uiteenlopende opdrachtgevers. Denk aan staalconstructies voor bedrijfshallen, scholen, stallen, kerken maar ook trappen en balkonhekken, behoren tot de orderportefeuille. Wij leveren onderdelen die in de windmolens gemonteerd worden. Daarnaast biedt de ondernemer zijn klant ook de mogelijkheid om de staalconstructie te laten bekleden met dak en wandpanelen.

Wim ten Ham is er trots op dat hij door de jaren heen met zijn personeel heeft gewerkt aan het allround maken van zijn bedrijf.

Bottleneck
Ten Ham hoort om zich heen roepen dat de crisis over is, maar de ondernemer uit Ede ziet de volgende alweer op de loer liggen. Als ik om me heen kijk zie ik dat er heel veel gebouwd wordt. Het is een inhaalslag die gemaakt wordt. Maar volgens Ten Ham kan er een tekort komen aan bouwpercelen: Dan moeten we het hebben van renovatie. Wat daarnaast een interessante ontwikkeling is waar de ondernemer op kan inspelen is de omschakeling die de samenleving momen-teel maakt in de energievoorziening. We schakelen over op zonnepanelen, elektrische autos en windenergie. Dit is de toekomst en daar ligt werkgelegenheid. Een andere bottleneck is de filedruk. Wij werken door heel Nederland voor opdrachtgevers, maar de filedruk is hoog momenteel waardoor we het liefst in de regio werken.

De Hoge Veluwe
Op het moment van het gesprek met Vallei Business is Ten Ham bezig met het afronden van de staalconstructie voor een nieuw paviljoen op De Hoge Veluwe. Een ander project dat in de afrondende fase zit, is een aantal bedrijfshallen op industrieterrein A12 in Ede. In totaal gaat het om een constructie met dak en wand voor een oppervlakte van 4500 m2. Het calculeren van de constructie en het verkopen van het werk. Ten Ham vindt het nog altijd leuk om te doen.

Mooi project
Een project dat ingewikkeld was om te doen, maar waar Ten Ham trots op is, is de enorme fietsenstalling die bij het Hubrecht Instituut  in Utrecht is gebouwd. Daar hebben wij als onderaannemer de staalconstructie gete-kend en gebouwd. Een moeilijke opdracht vanwege het walswerk in de staalconstructie, de spanten waren namelijk ellipsvormig. Dan moet je dus vakmensen hebben. Om te beginnen een goede tekenaar met een 3D tekenpakket. Ten Ham is er trots op dat hij door de jaren heen met zijn personeel heeft gewerkt aan het allround maken van zijn bedrijf. Dan maak je de beste kans om zulke projecten te realiseren omdat je dan de opdrachtgever ontzorgt; een goede voorbe-reiding en goed uitgewerkte tekening is het halve werk.

Toekomst
Door zoveel en zo breed mogelijk werk te doen richt Ten Ham zich met zijn twee bedrijven op de toekomst. Als we ons alleen richten op staalconstructies in de bouw dan is het te mager. Dus we werken zoals gezegd aan diversificatie. Wat wij bijvoorbeeld ook doen is het maken van kunstwerken in samenwerking van onze plaatwerkerij. Maar ook machinebouw en tools om te hijsen of te transporteren.Ja, je moet van veel markten thuis zijn, zegt hij met een glimlach. Ook verschillende uitkijktorens langs snelwegen komen toch echt bij Ten Ham uit de werkplaats. Het gaat hem erom dat hij zijn mensen meekrijgt en dat doet hij door ze te laten spelen met het probleem van de klant. Wij komen dan met de beste oplossing. Eigenlijk net als vroeger toen Ten Ham zijn eigen speelgoed maakte.

Lasrobot
In de toekomst wil de ondernemer in staal- en plaatconstructies uit Ede verder auto-matiseren. Wat hij graag zou willen is een lasrobot in zijn werkplaats. Het is een stap waar ik wel over nadenk. Enerzijds is het om concurrerend te blijven en anderzijds zorgt het ervoor dat het werk plezierig blijft voor mijn personeel. Je kunt je voorstellen dat veel repeterend werk op den duur saai wordt.

www.constructie.tenham.nl
www.tenhamplaatwerk.nl

delen:

Vallei Business nummer 5 2018

» FOV
Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by